EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 01 - A mobiltelefonok iskolai használatáról

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A mobiltelefonok iskolai használatáról

Annyira hozzászoktunk már a mobiltelefonok használatához, hogy egyre kevésbé feltűnő, ha gyerekek kezében látjuk a készülékeket. Sőt az idén talán mi is ajándékoztunk egy ilyen „praktikus kis szerkezetet” saját csemeténknek, hiszen – gondoljuk – így majd kevésbé fogunk aggódni, mert például haza tud szólni, ha késik… Mindenesetre elgondolkodtató a Reflex Környezetvédő Egyesület ajánlása a gyerekek iskolai mobilhasználatával kapcsolatban.

A közoktatási törvény (Ktv.) 129. §-ának 8. bekezdése alapján az oktatási intézményeknek 2004. december 31-ig felül kell vizsgálniuk házirendjüket. A felülvizsgálat jó alkalom arra, hogy – a Ktv. új elvárásain túl – az adott intézmény házirendjében körültekintő módon szabályozzák a mobiltelefonok iskolai használatát. A szabályozáshoz az alábbiakban segítséget nyújt a Reflex tanácsadó irodája.

Álláspontunk szerint a kérdés az óvodás korosztályt nem érinti (nem szabad, hogy érintse). Az általános iskolások mobilozását – mivel a kiskorú gyermek nem képes mérlegelni a használat szükségességét, körülményeit és veszélyeit – ellenezzük, illetve csak vészhelyzetben tartjuk indokoltnak. A mobiltelefonok (közép)iskolai használatának szabályozásánál az alábbi szempontok mérlegelését tartjuk szükségesnek:

  1. A gyerek és a szülő kapcsolattartásának biztosítása. Ennek a kötelezettségének az iskola eleget tesz, ha tanítási időben biztosítja az iskola vezetékes telefon általi elérhetőségét. Ez a szolgáltatás kétirányúvá is tehető, az iskolai szünetekben diákok által is használható (visszahívható) érmés vagy kártyás fali telefonkészülékek kihelyezésével.
  2. Az iskolában folyó oktatási munka zavartalanságának biztosítása. Az iskolában folyó pedagógiai munkához nyugodt körülmények szükségesek. A bekapcsolt mobilra érkező hívás megzavarja az óra rendjét, a pad alatti sms-ezés elvonja a tanulók figyelmét. Ilyen meggondolásból – főszabályként – a mobiloknak az iskolában nincs helyük. Ha az iskola ezt a megoldást választja, akkor a házirendben egyértelműen ajánlott megtiltani a mobiloknak az iskola területén belüli használatát (beleértve azok számológépként való alkalmazását is).
  3. Az iskola felelőssége az épületbe bevitt készülékekért. A 2. pontban leírtak biztosítása érdekében a Ktv. 40. §-ának 8. bekezdése alapján az iskola rendelkezhet úgy, hogy a diákok a magukkal hozott készülékeket kötelesek reggel a portán (vagy egyéb zárható, őrzött helyen) leadni, majd a tanítás után visszakapják őket. A készülékek átvételét, visszaadását adminisztrálni kell, az iskolát egyebekben a Ptk. felelős őrzésre vonatkozó szabályai terhelik. Javasoljuk, hogy a szabályszegőktől elvett mobilokat az iskola a behívatott szülőknek adja vissza.
  4. A mobiltelefonok okozta lehetséges egészségkárosító hatások megelőzése. A mobiltelefonok elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Ezek lehetséges egészségkárosító hatásairól ugyan a tudósok lassan tíz éve vitatkoznak, egyetértenek azonban abban, hogy a gyermekek esetében különösen indokolt az elővigyázatosság. Számukra fokozott veszélyt jelent, hogy testük nagyobb százaléka víz (ezért jobban vezeti az elektromosságot), azonkívül koponyacsontjuk vékonyabb, immunrendszerük és központi idegrendszerük pedig még kifejletlen. Az egészségnevelési programot lebonyolító iskolák feladata ezen a területen (is) a személyes példamutatás és a megelőzésre irányuló folyamatos ismeretterjesztés.

Reflex Környezetvédő Egyesület (Forrás: KukaBúvár)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther énekszerzői munkássága
Élő víz
Általános könyörgő imádság óév estéjén
Újévi gondolatok
A 2005. év igéje
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Demonstráció az Oktatási Minisztérium előtt
Demonstrálóbeszéd
Karácsonyi neurózis
Kápolnaszentelés Sopronban
Keresztutak
Tihanyi kalendárium 2005
Hírek a Vajdaságból
Evangélikusok
A felügyelő, aki felügyelt…
Száz éve született dr. Belohorszky Ferenc gimnáziumi igazgató
e-világ
A mobiltelefonok iskolai használatáról
Mátyás király kapával
A hét témája
Karácsonyi ajándék
Gyermekek karácsonya
Igacsere
Káplánfaló esperes
Énekeljem vagy mondjam?
Dombi Éva emlékkönyvéből, avagy sutkák a püspöki hivatalban
Simul iustus et peccator
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A muzsika hangjai
A Sátánármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbódítóka
Kistamás
A vasárnap igéje
Velünk minden napon
Aki házát kősziklára építette
Kicsik-nagyok
Van-e helyem a csillagok alatt?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Tiszta lappal
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 01 A mobiltelefonok iskolai használatáról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster