EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 01 - Gyermekek karácsonya

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Gyermekek karácsonya

A karácsony ünnepe mindenkié – mondják –, de elsősorban talán mégiscsak a gyerekeké. Az ő örömük, felhőtlen boldogságuk jellemző leginkább a karácsonyra. Még akkor is igaz ez, ha olyan gyerekekről van szó, akiknek túl hamar felnőtté kellett válniuk; akiknek már gyerekként felnőttekről kellett gondoskodniuk. S milyen csodálatos Isten teremtett világa! Ezekben a kis emberekben megvan az az ösztönös védekezőképesség: nem vesznek tudomást a kegyetlen tényekről, és nem veszik a lelkükre a nemtörődömséget, a szeretetlenséget. Ők csak szeretni tudnak.

Úgy tűnt, azon a karácsonyon már nem lesz hó, pedig a karácsony valahogy nem az igazi hó nélkül. A két gyerek egyedül volt otthon. Megszokták, hogy napjaikat, estéiket már egy éve egyedül töltik, hogy apjukat csak akkor látják, amikor esténként hazaérkezik a munkából. Akkor gyorsan megvacsorázik, átöltözik, és ismét elmegy hazulról. Soha nem beszéltek arról, hogy hová és miért megy, de a gyerekek így is tudtak mindent. Egy nőhöz ment az apjuk; nála, vele töltötte minden szabad percét. Ők azonban gyerekek voltak, hát nem foglalkoztak a miértekkel; elfogadtak mindent – úgy, ahogyan volt. Mi mást tehettek volna… De a karácsony az más, akkor otthon kell lennie az apjuknak – gondolták, s eszükbe sem jutott, hogy másként is történhet.

Reggel korán elindultak bevásárolni az ünnepre; mindenféle finomságot vettek az ünnepi asztalra. Beszerezték a húst, többfélét is, a zsírosabb fajtából, mert az apjuk azt szerette. Amikor hazaérkeztek, mindent beraktak a ház teraszának falán levő villanyóraszekrénybe, mert a hűtőjük elromlott… Aztán hozzáfogtak a takarításhoz, rendrakáshoz. Kicsit vitatkoztak, civakodtak is – félig gyerekesen, félig felnőttesen. Ilyen volt az életük: kicsit gyerekes – hiszen életkoruk szerint gyerekek voltak, tizenegy és tizennégy évesek –, de már felnőttes is. Négy éve volt már annak, hogy elveszítették édesanyjukat; azóta ők végzik az összes házimunkát. Gondoskodniuk kell magukról és az apjukról is. Ami kevés kis pénzhez jutottak az árvaellátásból, azt mind a háztartásra költötték; apjukból csak nagy ritkán tudtak kiszedni egy kis plusz pénzt. Valamilyen úton-módon mégis ösztönösen jól osztották be, amijük volt. Nemrég még szenet is tudtak venni, tizenöt mázsát, amelyet aztán maguk hordtak be a szeneskamrába.

Nem sokkal dél előtt ért haza az apa. A gyerekek boldogok voltak, mert – bár hozzászoktak –, nem szerettek egyedül lenni, és mert olyan jó volt, amikor velük volt az édesapjuk. De örömük hamar szertefoszlott. Apjuk elpanaszolta, hogy vásárolni ment, de már nem kapott semmit, mindenből kifogytak a boltok, és nem tudja, mit fognak enni az ünnepeken. A két kislány ebből már mindent tudott. Apjuk nem lesz velük, hanem azzal a nővel és annak a gyerekeivel fogja tölteni a karácsonyt. Mégis, hirtelen megsajnálták, mert igazi szomorúság és csalódottság volt a szemében a sikertelen vásárlás miatt. Előszedték mindazt, amit beszereztek, és mindennek a nagyobb részét odaadták: vigye el, és egyék meg ők, azzal a nővel meg annak a gyerekeivel. „Míg mi otthon egyedül leszünk…” – gondolhatták volna, de ilyesmi meg sem fordult a fejükben. Sőt örültek, hogy adhattak. Még az sem jutott az eszükbe, hogy erről szól a karácsony, a szeretet ünnepe. Adtak, mert szerették az apjukat, akkor is, ha ők semmit sem kaptak tőle: sem ajándékot, sem az együttlét örömét. És az apa elment, hogy megfőzze egy másik család számára mindazt, amit a leányai otthonra vásároltak… A gyerekek hozzáfogtak a főzéshez.

Kimentek a teraszra a húsért, de a villanyóraszekrényben már nem volt semmi. A nyomokból kiderült, hogy egy szemfüles macska lopta el mindazt, ami még megmaradt. Nagyon elszomorodtak. Valami kimondhatatlan, megfogalmazhatatlan keserűség volt a szívükben. Nem tudták, mihez kezdjenek, nem maradt semmi ennivalójuk. Tanácstalanul ődöngtek a lakásban egész délután, szertefoszlott a karácsonyi hangulat. Igazságtalannak érezték a világot. A gyerekek felnőttes csalódása volt ez, amellyel még nem tudtak mit kezdeni, csak ízlelgették keserűségét.

Korán esteledett, mert beborult az ég. Nagy pelyhekben szállingózni kezdett, majd sűrűn hullott a hó. A gyerekek kilestek a konyha ablakán, nézték a havat, ahogyan pár perc alatt vékony fehér réteggel vonta be a földet.

A kert vége felől egy kedves alak közeledett: a nagymama, kosárral a kezében. Ki tudja, honnan, de megérezte, hogy el kell mennie az unokáihoz. Levágott hát gyorsan egy csirkét, a kosárba még berakott két tábla csokit, és elindult. Unokái nagy boldogsággal fogadták; gyerekek, és csakis gyerekek voltak megint – a nagymama újra elhozta nekik a karácsonyt… Nem a kosarában, hanem a szívében, a lelkében. Mindig aggódó szemei most mosolyogtak, ahogyan a leánykák körülvették és csacsogtak mellette. Nehéz szívvel hagyta ott őket, de neki is dolga volt, mennie kellett tovább.

A gyerekek hozzáláttak a csirke elkészítéséhez; valami különlegeset akartak főzni belőle. Mivel azonban a különlegességekhez még nem értettek, a végeredmény keserű narancsos csirke lett. Csipegettek belőle innen-onnan, ahol nem keseredett meg a hús, és egyáltalán nem voltak csalódottak. Mert a karácsony számukra nem az evésről szólt. Nem is tudták pontosan, miről; csak ismét gyerekek voltak, akik örültek a fehér karácsonynak… Késő este még sétáltak egy jót a havas utcákon. Belestek az ablakokon, kilesték az ismeretlen otthonok karácsonyi fényeit és árnyait.

Sánta Anikó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther énekszerzői munkássága
Élő víz
Általános könyörgő imádság óév estéjén
Újévi gondolatok
A 2005. év igéje
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Demonstráció az Oktatási Minisztérium előtt
Demonstrálóbeszéd
Karácsonyi neurózis
Kápolnaszentelés Sopronban
Keresztutak
Tihanyi kalendárium 2005
Hírek a Vajdaságból
Evangélikusok
A felügyelő, aki felügyelt…
Száz éve született dr. Belohorszky Ferenc gimnáziumi igazgató
e-világ
A mobiltelefonok iskolai használatáról
Mátyás király kapával
A hét témája
Karácsonyi ajándék
Gyermekek karácsonya
Igacsere
Káplánfaló esperes
Énekeljem vagy mondjam?
Dombi Éva emlékkönyvéből, avagy sutkák a püspöki hivatalban
Simul iustus et peccator
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A muzsika hangjai
A Sátánármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbódítóka
Kistamás
A vasárnap igéje
Velünk minden napon
Aki házát kősziklára építette
Kicsik-nagyok
Van-e helyem a csillagok alatt?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Tiszta lappal
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 01 Gyermekek karácsonya

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster