EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 15 - A jó Pásztor

A vasárnap igéje

Húsvét ünnepe után 2. vasárnap (Misericordia Domini) – Jn 10,22–29

Hozzászólás a cikkhez

A jó Pásztor

A jó Pásztor vasárnapján Jézust Jeruzsálemben, a templomszentelési ünnepen, a templom Salamonról elnevezett csarnokában látjuk, amint a körülötte állók nekiszegezik a kérdést: „Meddig tartasz még bizonytalanságban bennünket? Ha te vagy a Krisztus, mondd meg nekünk nyíltan!”

Kik voltak a kérdezők? Papok? Írástudók? Farizeusok? Vagy csak néhányan az ünnepi templomlátogatók sokadalmából – akiket ma világi hívőknek mondanánk? Az evangélista nem tér ki rá. Csupán ennyit mond róluk: zsidók – tehát nem idegenek. Annak a népnek a fiai, amelynek névadója, Jákób halálos ágyán ezekkel a szavakkal áldotta meg fiát, Józsefet: „Az Isten, aki előtt jártak az őseim, Ábrahám és Izsák, az Isten, aki pásztorom, mióta csak vagyok mind a mai napig…” (1Móz 48,15) Azok közül valók a kérdezők, akik a zsoltárossal naponta így szólítják meg Istenüket: „Figyelj ránk, Izráel pásztora, aki úgy terelgeted Józsefet, mint egy nyájat! Te, aki kerúbokon trónolsz, jelenj meg ragyogva…” (Zsolt 80,2) A kérdezők mindnyájan olyan emberek, akik úgy vélik, hogy testi származásuk jogán eleve Isten nyájához tartoznak. Jézus nekik mondja: „…ti nem hisztek, mert nem az én juhaim közül valók vagytok.” Ezzel azt is a tudtukra adja: „Ti nem vagytok az Isten nyája!” Hiszen a beszédet ezzel a kijelentéssel zárja: „Én és az Atya egy vagyunk.”

Félreértés ne essék: nem azt rója föl kérdezőinek, hogy zsidók, hanem hogy – noha zsidók – mégsem hisznek benne. Pedig annál inkább kellene hinniük! Ha valóban Isten nyájához tartoznának, akkor hinnének! Hiszen az Atya abban mutatta meg a Fiú iránti szeretetét, hogy nekiajándékozta a nyájat. „Az én Atyám, aki nekem adta őket, mindennél nagyobb, és senki sem ragadhatja ki őket az Atya kezéből” – vallja a 29. versben. Isten nyája Jézus nyájává lett. De ebbe a nyájba – legyen bár zsidó vagy pogány – senki sem születhet bele testi származása alapján. Az Isten nyájának juhait egyedül a Jézusban való hit szüli. Nyilvánvaló a párhuzam az evangélium 3. fejezetében olvasható történettel, amelyben Jézus Nikodémusnak, Izrael tanítójának mondja: „Bizony, bizony, mondom néked, ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek.” (Jn 3,5–7) Ez az igény a háttere Jn 3,16-nak, az „arany evangéliumnak”: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Jézus nyájának juhai mindnyájan a hit szülöttei, más szóval a Lélek szülöttei. Övék az ígéret: „Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.” (Jn 10,28) Senki és semmi – bűneik sem, de még a halál sem! Hiszen Jézus olyan Pásztor, aki fölött bűnnek, halálnak nincs hatalma.

Isten ennek húsvétkor félreérthetetlen tanújelét adta. A hívők se nem bűntelenek, se nem halhatatlanok, de bűneikben is és halálukban is Pásztoruk kezében vannak, és – ami ezzel egyet jelent – Isten kezében vannak. Abban a pásztori kézben, amely mindent a javukra fordít. Még bűneiket is: mert bűneik felismertetésével vezeti őket alázatra. Mint Ambrosius egyházatya húsvéti öröméneke, a húsvéti gyertya meggyújtása után énekelt Exultet vallja: „O, felix culpa”, „Ó, szerencsés vétek”, mert okot adott Istennek arra, hogy olyan Megváltót küldjön, aki mindent jóra fordít, még a bűnt is a bűntől való szabadítás eszközévé teszi, mert felismertetésével megaláz bennünket önmagunk előtt, és ezzel hatástalanítja a lélek leggyilkosabb mérgét, az „igaz” farizeusok gőgjét.

Az ember ősi vágya a halhatatlanság, a testi halál elkerülése. Mindannyian azt szeretnénk, ha földi életünk a halál intermezzója nélkül torkollana az örök életbe. Ezért kétségekkel a szívünkben, hitetlenkedve hallgatjuk a húsvéti evangéliumot: Krisztus halála halálra sebezte a halált, föltámadása pedig egyszer s mindenkorra eltörölte. Mi csak azt látjuk, hogy a sírt senki sem kerülheti el. Pedig a húsvéti evangélium igaz! A halál valóban eltöröltetett! De nem az, amit mi halálnak gondolunk, hanem a valódi halál: az Istentől való végleges elszakadás ítélete. Jézusban olyan Pásztorunk van, akinek a kezében a test haldoklása csupán vajúdás, amelynek végén örök életre születünk újjá.

Imádkozzunk! Mindenható, örök Isten, aki feltámasztottad a halálból nyájad jó Pásztorát: kérünk, tarts meg bennünket juhai között, őrizz minden tévelygéstől, és add, hogy híven kövessük őt a földön, hogy egykor örök életének is részesei lehessünk a mennyben, az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön örökké. Ámen.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A liturgus
Élő víz
Gondolatok a konfirmációról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
250 éves a konfirmáció Magyarországon
Valóságshow a parókián
Számot vetettek a számvevők
Két szentség közötti híd
A konfirmáció népi gyökereiről
Fogadalomtétel
Tanári csendesnap
Család és média
Keresztutak
Ötszáz magyarországi református lelkész utazik határon túli magyar gyülekezetekhez
Fokoláre családfesztivál
Templomban kaszabolt egy stuttgarti ámokfutó
Az élet hete a gyermekekért
Több mint százan Krisztus nevében
Kecskeméti vélemények
Újraválasztották az unitárius egyház püspökét
Keresztény fiatalok Münchenben
Evangélikusok
„Hatalmas szeretetmű volt ez az iskola”
Száznyolcvan éve halt meg Hrabovszky György
e-világ
Hírek a nagyvilágból
Keresztény szemmel
Egyház – média – aktuálpolitika
A hét témája
Krisztus azért jött, hogy örömöt hozzon
Az utolsó napok krónikája
Elhunyt II. János Pál, a szenvedő római főpap
Életrajz
II. János Pál pápa emlékére
II. János Pál pápasága alatt…
A feltámadás hitével búcsúzunk
LVSZ-közlemény
Isteni retorika
A közelmúlt krónikája
Szarvason történt…
Mesenap
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Szent Szeretet könyve
Ember az embertelenségben
Munkácsy a nagyvilágban
A vasárnap igéje
A jó Pásztor
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Üdvözülnek-e az állatok?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 15 A jó Pásztor

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster