EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 15 - Az utolsó napok krónikája

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Az utolsó napok krónikája

Február 1.: A pápát influenzával és heveny gégehuruttal beszállítják a római Gemelli klinikára. Az első vatikáni közlések szerint óvintézkedésről van szó, később légzési nehézségekkel indokolják a kórházba szállítást.

Február 6.: Az egyházfő megjelenik kórházi szobája ablakában, és rövid áldást mond. A hangja gyenge.

Február 7.: Olasz lapok kételkednek abban, hogy II. János Pál valóban beszélt-e kórházi ablakában előző nap, felvetik, hogy esetleg magnófelvételt játszottak le.

Február 10.: A pápa elhagyja a kórházat. Több ezren üdvözlik ujjongva útján, amint a pápamobilon visszatér a Vatikánba.

Február 13.: A szentatya ismét beszél a nyilvánosság előtt, röviden áldást oszt vatikáni lakosztálya ablakából a Szent Péter téren összegyűlteknek, a hagyományos Úrangyala imádságot azonban már egy segítője mondja el.

Február 24.: Ismét kórházba szállítják II. János Pált. A Vatikán az egyházfő állapotának súlyosbodásáról számol be. Az este folyamán gégemetszést hajtanak végre rajta.

Február 25.: A műtét utáni reggelen segítség nélkül reggelizett II. János Pál, kekszet és joghurtot evett – közli Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő.

Február 27.: A pápa néhány percre megjelenik kórházi szobája csukott ablakában.

Március 1.: Joseph Ratzinger bíboros meglátogatja az egyházfőt a klinikán. Beszámol róla, hogy a látogatás során a pápa németül és olaszul is szólt hozzá.

Március 13.: II. János Pál visszatér a Vatikánba, és ismét szól a hívekhez: „Kedves fivéreim és nővéreim, köszönöm látogatásotokat.” Ezek voltak a pápa nagy nyilvánosság előtt elhangzott utolsó szavai.

Március 20.: Virágvasárnapon az egyházfő üdvözli a Szent Péter téren összegyűlt híveket. Gyengének látszik, s némán integet egy pálmaággal dolgozószobája ablakában.

Március 27.: Húsvétvasárnap a pápa egy megható jelenet során megpróbál szólni a hívőkhöz. Ez azonban nem sikerül neki. Az emberek a téren könnyekben törnek ki.

Március 30.: Az egyházfő újból sikertelenül próbálkozik szólni a hívőkhöz. A Vatikán hivatalosan közli, hogy gyomorszonda segítségével, mesterségesen táplálják a pápát.

Március 31.: Drámai romlás áll be az egyházfő állapotában: vérkeringése összeomlik, hirtelen vérmérgezés lép fel nála, láza felszökik.

Megosztott az olasz közvélemény – katolikusok és világiak egyaránt – a pápa szenvedéseinek nyilvános bemutatása kapcsán. A La Stampa csütörtöki száma szerint az egyik oldal felfogása értelmében a pápa a beteg ember méltóságát bizonyítja megjelenéseivel, mások szerint viszont a szentatya „kálváriája”, egyfajta „fájdalomshow” jellegű közszereplése éppen a krisztusi üzenetet homályosítja el. A torinói lap az egyre élesedő viták kapcsán Ersilio Tonini bíborost idézi, aki szerint a pápa elszánt arra, hogy az általa választott utat nyilvánosan végigjárja, félelmek nélkül erkölcsi példát mutasson mint szenvedő és beteg ember. Másrészt viszont Franco Ferrarotti olasz szociológus arra figyelmeztet: nagy körültekintés kell ahhoz, hogy a szenvedés ne váljon színpadi látványossággá, hisz ilyenkor a hit üzenete háttérbe szorul a szenvedő pápa látványa miatt.

Sokan erőt látnak a pápa szenvedéseiben s abban, hogy ezt nyilvánosan is vállalja, mások szerint viszont az élő tévéközvetítések már átlépték a tűrésküszöböt – hívja fel a figyelmet az olasz napilap.

A La Stampa egyúttal Vincenzo Marras atya felhívását is idézi, aki szerint „megálljt kell parancsolni II. János Pál fájdalmai mutogatásának, mert nem a pápa, hanem Krisztus szenvedései váltanak meg bennünket”. Marras felszólította az egyházfő legközelebbi munkatársait, hogy ne csináljanak a világ közvéleménye számára szánt látványosságot a pápából és betegségéből. A katolikus pap szerint „igazi erőszakcselekmény” volt a húsvéti nagyhéten a pápát a közvélemény előtt megmutatni ilyen egészségi állapotban.

Április 1., péntek

Felfüggesztették választási kampányukat az olasz politikai pártok II. János Pál pápa válságos egészségi állapota miatt – közölték pénteken a szervezetek vezetői.

Joaquín Navarro-Valls közép-európai idő szerint 12.30-kor állt ki a vatikáni sajtóközpontban, s láthatóan rendkívül megindultan számolt be a nagybeteg II. János Pál péntek délelőttjének eseményeiről. Valls emlékeztetett arra, hogy a pápa reggel hatkor munkatársaival misézett, majd negyed nyolckor – péntek lévén – a keresztúti ájtatosság (via crucis) tizennégy stációjának felolvasását kérte.

A katolikus egyházfő péntek délelőtt külön-külön találkozott szinte valamennyi közeli munkatársával, a kúria vezetőivel, köztük Angelo Sodano bíboros államtitkárral, Leonardo Sandri érsekkel, helyettes államtitkárral, Giovanni Lajolo vatikáni „külügyminiszterrel”, Camillo Ruini bíborossal, római vikáriusával, Joseph Ratzingerrel, a bíborosi testület dékánjával és másokkal.

A pápa a találkozót követően, röviddel péntek dél előtt arra kérte munkatársait, hogy a Szentírásból olvassanak fel számára részleteket – mondta Navarro-Valls, aki újólag megerősítette: a pápa döntött úgy, hogy ne szállítsák ismét kórházba.

A világ minden tájáról összesereglett hívők imádkoznak péntek délelőtt a Szent Péter téren a haldokló pápáért.

Néhány órával korábban több olasz médium – az Apcom olasz hírügynökség, a RAI közszolgálati televízió és a TV SkyItalia tévéállomás – arról számolt be, hogy II. János Pál kómába esett, ezt azonban vatikáni tisztségviselők csaknem azonnal cáfolták. A RAI a pápa állapotára való tekintettel mindhárom csatornáján felfüggesztette a reklámklipek sugárzását. A Vatikán internetes oldala csaknem elérhetetlenné vált a rendkívüli túlterheltség miatt.

Kína és a Vatikán feszült viszonya ellenére a kínai kormány egy illetékese aggodalmát fejezte ki pénteken II. János Pál pápa súlyosbodó egészségi állapota miatt.

Április 2., szombat – a pápa utolsó üzenete

A halál küszöbére érkezett II. János Pál pápa nagy erőfeszítések árán, magántitkára segítségével hátrahagyta utolsó üzenetét – jelentette a Corriere della Sera című milánói napilap szombati számában. Az üzenetben arra kérte a lengyel nővéreket, akik pápasága hosszú évei alatt segédkeztek mellette, hogy ne ontsanak könnyeket.

„Derűs vagyok, legyetek azok ti is” – írta a szentatya.

  1. április 2., szombat, 21 óra 37 perc – Vatikánváros

Meghalt II. János Pál.

A halálhírt Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő jelentette be röviddel este tíz előtt, amikor a Szent Péter téren csaknem félszázezer ember virrasztott és imádkozott a pápáért. Az apostoli palota pápai lakosztályában előzőleg minden ablakban kigyúltak a fények, mintegy előre sejtetve a gyászhírt.

A szombat esti szóvivői közlés szerint „a Szentatya elhunyt ezen az estén 21 óra 37 perckor magánlakosztályában. A katolikus egyház camerlengója (kamarása), Eduardo Martinez Somalo spanyol bíboros győződött meg a pápa elhunytáról, a halottban hivatalosan azonosítva II. János Pál pápát.” A kiszenvedett Karol Wojtyla ujjáról lehúzták a pápai gyűrűt. Ez az elhunyt pápa uralkodásának végét hivatott jelezni.

Forrás: MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A liturgus
Élő víz
Gondolatok a konfirmációról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
250 éves a konfirmáció Magyarországon
Valóságshow a parókián
Számot vetettek a számvevők
Két szentség közötti híd
A konfirmáció népi gyökereiről
Fogadalomtétel
Tanári csendesnap
Család és média
Keresztutak
Ötszáz magyarországi református lelkész utazik határon túli magyar gyülekezetekhez
Fokoláre családfesztivál
Templomban kaszabolt egy stuttgarti ámokfutó
Az élet hete a gyermekekért
Több mint százan Krisztus nevében
Kecskeméti vélemények
Újraválasztották az unitárius egyház püspökét
Keresztény fiatalok Münchenben
Evangélikusok
„Hatalmas szeretetmű volt ez az iskola”
Száznyolcvan éve halt meg Hrabovszky György
e-világ
Hírek a nagyvilágból
Keresztény szemmel
Egyház – média – aktuálpolitika
A hét témája
Krisztus azért jött, hogy örömöt hozzon
Az utolsó napok krónikája
Elhunyt II. János Pál, a szenvedő római főpap
Életrajz
II. János Pál pápa emlékére
II. János Pál pápasága alatt…
A feltámadás hitével búcsúzunk
LVSZ-közlemény
Isteni retorika
A közelmúlt krónikája
Szarvason történt…
Mesenap
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Szent Szeretet könyve
Ember az embertelenségben
Munkácsy a nagyvilágban
A vasárnap igéje
A jó Pásztor
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Üdvözülnek-e az állatok?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 15 Az utolsó napok krónikája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster