EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 15 - Üdvözülnek-e az állatok?

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Üdvözülnek-e az állatok?

„Kedves lelkésznő! Idén töltöm be a nyolcvanadik életévemet, sokat éltem és sokat megéltem már. Az elmúlt tíz esztendőben szinte minden hozzátartozómat eltemettem. Isten vigasztaló szeretete azonban mindig mellettem volt. Tulajdonképpen az ő ajándékának tekintettem azt a kis szobakutyát is, amellyel mind ez idáig megosztottam magányomat. Sajnos a múlt héten kimúlt szegényke, és nagy fájdalmat okoz a hiánya. Ráadásul nem hagy nyugodni az a kérdés sem, hogy vajon üdvözülnek-e az állatok.”

Aranyos Ilonka néni! Közelgő születésnapja alkalmából is szeretettel köszöntöm az idős emberek zsoltárából vett idézettel: „Légy erős kősziklám, ahova mindig mehetek, melyet segítségemre rendeltél, mert te vagy az én sziklaváram.” (Zsolt 71,3) Köszönöm, hogy írt, hogy megosztotta velem bánatát.

Talán csak a gyermekek és az idős emberek értenek igazán jól az állatok nyelvén. Ők érzik, hogy az állatokról nem elég csupán fizikailag gondoskodni, hanem szeretni is kell őket. Az állatok várják és igénylik, sőt viszonozzák a szeretetünket. Mint Isten teremtményei, ők is csak a szeretet légkörében érzik igazán jól magukat. Közhelyszerű, de tény, hogy a kutya ősidők óta az ember négylábú barátja. Aki látta már kedvence meleg, barna tekintetében az őszinte együttérzést, amikor a gazdi maga bánatos volt, az tudja, hogy a mondás valóban igaz. Eszembe jut az a pillanat, amikor annak idején ötéves kislányom – megsimogatva kutyánk bozontos fejét – ezt mondta: „Csak te értesz meg engem igazán, Folti!” Nem lehet hát csodálkozni azon, hogy Ilonka néni most szomorkodik elpusztult kutyuskája miatt, de arra vigyázni kell, hogy ez a kesergés ne haladja meg a természetes mértéket.

Kérdésével kapcsolatban érdemes két igehelyet fellapoznunk a Szentírásból: „…a teremtett világ maga is meg fog szabadulni a romlandóság szolgaságából Isten gyermekeinek dicsőséges szabadságára” (Róm 8,21), és „…embert és állatot megtartasz, Uram” (Zsolt 36,7). Világos, hogy ezek az igeversek a teremtett világ szabadulásáról, megtartásáról beszélnek, amely teremtett világba természetesen beletartoznak az állatok is.

A kérdés csak az, hogy miből és mire szabadul meg valaki vagy valami. Az ember egyértelműen a bűntől és annak zsoldjától, következményétől, azaz a haláltól szabadul meg, és ehelyett örök dicsőségben lesz része az ígéret szerint (Róm 8,22–25). Az állatok természetesen nem vétkeztek, ezért – az emberekkel ellentétben – nem terheli őket erkölcsi bűn, sőt az állatok esetében ilyenről nem is beszélhetünk. Így az üdvösségük kérdéséről sem. Azt azonban tudjuk, hogy a teremtett világ Isten által megbízott „intézőjének”, az embernek az engedetlenségével az egész teremtett világ – beleértve a növényeket és az állatokat is – az emberrel együtt a halál uralma alá került. Ezért hervad a rózsa, pedig nemrégen még bimbózott, ezért hullanak el az állatok, ezért érezzük az enyészet dohos levegőjét mindenütt e földtekén.

Az emberi test azonban nem olyan, mint más élőlényeké. Az emberi test szellemi természetű lélekkel alkot létegységet. S bár az ember testét is hatalmába keríti a halál, a földi ember képe mennyei képpé lesz a feltámadásban (1Kor 15,49). „Elvettetik érzéki test, feltámasztatik lelki test. Ha van érzéki test, van lelki test is. Így is van megírva: »Az első ember, Ádám, élőlénnyé lett, az utolsó Ádám pedig megelevenítő Lélekké.«” (1Kor 15,44–45) Amikor Isten megszabadítja majd a megváltott emberiséget a halál hatalmából, akkor szabadul meg ez alól az egész teremtett világ is. Ézsaiás próféciája költőien festi elénk ezt az időszakot (Ézs 11,1–10). Érdemes végigolvasni a szakaszt, és ezekben az igékben gyönyörködve erőt meríteni abból, hogy milyen lesz az a várva várt, eljövendő új kor, amelynek reménységünk szerint részesei lehetünk egykor. Mert be fog teljesülni a prófécia: „…és maga az Isten lesz velük; és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.” (Jel 21,3c–4)

Kedves Ilonka néni! Szívből kívánok Önnek a feltámadott Krisztusba vetett biztos hitet, jó egészséget és megértő társakat! Számíthat imáimra:

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A liturgus
Élő víz
Gondolatok a konfirmációról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
250 éves a konfirmáció Magyarországon
Valóságshow a parókián
Számot vetettek a számvevők
Két szentség közötti híd
A konfirmáció népi gyökereiről
Fogadalomtétel
Tanári csendesnap
Család és média
Keresztutak
Ötszáz magyarországi református lelkész utazik határon túli magyar gyülekezetekhez
Fokoláre családfesztivál
Templomban kaszabolt egy stuttgarti ámokfutó
Az élet hete a gyermekekért
Több mint százan Krisztus nevében
Kecskeméti vélemények
Újraválasztották az unitárius egyház püspökét
Keresztény fiatalok Münchenben
Evangélikusok
„Hatalmas szeretetmű volt ez az iskola”
Száznyolcvan éve halt meg Hrabovszky György
e-világ
Hírek a nagyvilágból
Keresztény szemmel
Egyház – média – aktuálpolitika
A hét témája
Krisztus azért jött, hogy örömöt hozzon
Az utolsó napok krónikája
Elhunyt II. János Pál, a szenvedő római főpap
Életrajz
II. János Pál pápa emlékére
II. János Pál pápasága alatt…
A feltámadás hitével búcsúzunk
LVSZ-közlemény
Isteni retorika
A közelmúlt krónikája
Szarvason történt…
Mesenap
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A Szent Szeretet könyve
Ember az embertelenségben
Munkácsy a nagyvilágban
A vasárnap igéje
A jó Pásztor
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Üdvözülnek-e az állatok?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 15 Üdvözülnek-e az állatok?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster