EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 17 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Pál írja: Azt remélem Istentől, hogy lesz feltámadásuk mind az igazaknak, mind a gonoszoknak. ApCsel 24,15 (Jóel 2,11b–12; Mt 11,25–30; Kol 3,12–17; Zsolt 28) A halál ténye a hívőt és a nem hívőt egyaránt próbatétel elé állítja. Míg azonban egyesek a végtől, a teljes megsemmisüléstől való félelemmel tekintenek földi életük végére, addig a hívők Krisztusra néznek, és a feltámadás reménységében találnak megnyugvást. Talán némelyeknek furcsa volt, amikor II. János Pál pápa halálakor a Szent Péter téren összesereglett több százezres tömeg tapsolni, énekelni kezdett a szomorú hír bejelentése után (is). Pedig hát mindannyian, akik Krisztus feltámadásának hirdetői vagyunk, mélységes hálával és örömmel köszönhetjük meg az életet annak az Úrnak, aki adta, aki a halál után is kezében tart majd, s aki feltámaszt az utolsó napon. Cantate: énekeljünk az Úrnak, aki csodáját velünk, rajtunk is megcselekszi, most és a feltámadás óráján!

Hétfő

A reménység hitvallásához szilárdan ragaszkodjunk; mert hű az, aki ígéretet tett. Zsid 10,23b (Zsolt 119,116; Jak 1,17–25/26–27/; Zsid 12,1–11) Isten hűsége megkérdőjelezhetetlen. Az emberé viszont sajnos igencsak ingatag; még a legőszintébben tett fogadalmainkat is sokszor megszegjük. Azonban a keresztségben olyan ajándékot s az úrvacsorában újra és újra olyan megerősítést kaptunk az Úrtól, amely minket, gyarló, feledékeny, bűnös gyermekeit újjáteremt, formál, hogy hűek maradjunk a hitvalláshoz. Hány és hány kiváló hitvallóban bővelkedik egyházunk története! Mi lehetett a titkuk? Annak az Istennek a megtartó kegyelme, aki hű volt és hű marad tegnap, ma, holnap.

Kedd

Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal él az ember, ami az Úr szájából származik. 5Móz 8,3b (Jn 6,51; Lk 19,36–40; Zsid 12,12–17) „Fogyasztói társadalom” – íme, milyen szép nevet adtak neki, hadd legyen egyértelmű: „Nincs más dolgod e földön, mint fogyasztani…” Kenyér, étel, ital, tárgyak sokasága, hasznos és haszontalan holmik özöne, mindazok a cikkek, amelyek testi létünk fenntartásához kellenek, betöltik lelkünket, tudatunkat, elfoglalják gondolatainkat, bilincsbe verik a szívünket. Jól van ez így…? Jézus megharcolt a kísértővel a pusztában, szájából elhangzott a mózesi ige (Mt 4,4), Isten Fia önmagát adta, hogy végre megértsük: az ige és a testté lett Ige nélkül valójában koldusok vagyunk…

Szerda

Hagyj fel a rosszal, és cselekedj jót, törekedj békességre, és kövesd azt! Zsolt 34,15 (1Thessz 5,23; Róm 15,14–21; Zsid 12,18–24) A pápa temetésén politikai, vallási ellenfelek nyújtottak kezet egymásnak; talán a zsoltáros mondatával vagy valami hasonló gondolattal a szívükben. Volt, aki Rómát elhagyva letagadta, más magyarázkodott a békejobb miatt. Urunk, Istenünk, hát ilyenek vagyunk? Ennyire hamisak? Menthetetlen az ember (az emberiség)? Csak másodpercekre tudunk megbékülni, kicsit jót tenni, követni szavadat? Szánd meg ezt a nemzedéket!

Csütörtök

Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek. ApCsel 5,29 (Jer 1,7; 1Kor 14,6–9.15–19; Zsid 12,25–29) Hány kis árulása van mindennapjainknak, amikor félve az emberek reakciójától vagy érdekből, lustaságból, közönyből stb. nem Isten akaratának, hanem emberekének teszünk eleget! Pedig Isten nem lehetetlent kíván tőlünk – éppen hogy a javunkat akarja. Törvényei, amelyek iránt engedelmességet vár el, értünk adattak: életünkért, békénkért, üdvösségünkért.

Péntek

Mindent helyesen cselekedett: a süketeket is hallóvá teszi, a némákat is beszélővé. Mk 7,37 (Ézs 50,5; Lk 22,39–46; Zsid 13,1–14) Isten titka, ha egy ember az evangéliumot „egyszer csak” meghallja, megérti. Vagyis amikor szíven találja őt, felismeri magát a Biblia tükrében, megtérésre hívja. Akkor jön csak rá, hogy süket volt Isten igéjére. Jézus cselekszi ezt bennünk, ha megtörténik a csoda. Hallani és hirdetni: ez egymással karöltve jár, hiszen aki megízleli Isten szeretetét, kegyelmét, az már „akarva” sem tud többé néma maradni! De mennyire hogy nem! Köszönjük meg Urunknak a jóhír-hallás és -szólás ajándékát.

Szombat

Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem. Zsolt 50,15 (ApCsel 3,6–8; Jn 6/60–62/63–69; Zsid 13,15–25) Médiahír: A-ban terrorcselekmény hatására, B-ben természeti katasztrófa miatt, C-ben súlyos vonatszerencsétlenség miatt hívők sokasága keresi fel a templomokat. „Nagy nyomorúságok” idején a világ minden táján emberek milliói keresik a választ mennyei Atyjuk házában. És vajon hányan mentek el a „megszabadítás” után a dicsőítésre? Igen, zörgetünk Istenünk „ajtaján” a bajban, de a köszönettel, a hálával, a naponkénti őszinte bizalommal is odafutunk-e hozzá? Karja tárva van előttünk!

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyülekezet
Élő víz
A jövő zenéje
Isten listája
Egyházunk egy-két hete
Megmentett örökség
Lelkésziktatás Szolnokon
A jelen tényei és a jövő reménységei
Alapkőletétel Balatonfüreden
Keresztutak
Megválasztották Róma 265. püspökét
A család a szeretet mesterműve
Képzelt riport egy oklevél átvétele ürügyén
Életmenet a holokauszt-emléknapon
Emlékkoncert a baracskai büntetés-végrehajtási intézetben
A Duna Televízióval Sajógömörben
Kilencven évvel ezelőtt történt az örmény népirtás
Könyvajánló
Evangélikusok
Emlékezés Mátis István nyugalmazott lelkészre
Nyár
Természetbúvár és császári matematikus
e-világ
Az élet értelméről
Keresztény szemmel
Mégis, kinek a halála?
A békés eltávozás
A hét témája
Dietrich Bonhoeffer (1906–1945)
Flossenbürg
Egy Krisztust követő élet ma is hiteles példája
Utolsó leveléből
Hiszünk egy új, jobb világ lehetőségében
Dietrich Bonhoeffer szokatlan hazafisága
A közelmúlt krónikája
Mulandóságra ítélt eszközökkel is az örömüzenetet kell átadnunk
Vallomás
A tavaszi hadjárat előkészítő ütközete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gyógyító zene
Zavarban a „Gibson-milícia”
A vasárnap igéje
Templomi csendháborítás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Kóros rajongás?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 17 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster