EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 17 - Mulandóságra ítélt eszközökkel is az örömüzenetet kell átadnunk

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Mulandóságra ítélt eszközökkel is az örömüzenetet kell átadnunk

Evangélikus Médiaműhely Albertiben

Mi történt? Mikor? Hol és hogyan? – ez az a négy kérdés, amelyre minden hírnek válaszolnia kell. Keresztény „hírvivők” számára azonban az elsődlegesen megválaszolandó kérdés az, hogy mit, kinek és hogyan akarunk továbbadni. A IV. Evangélikus Médiaműhelyt megnyitó áhítatában helyezte ezt a mintegy félszáz résztvevő szívére Gáncs Péter püspök. A Déli Egyházkerület – médiamunkában jártas – lelkészi vezetője 5Móz 6,6–7 alapján tartott igei elmélkedésében hangsúlyozta, hogy a keresztény médiamunkások feladata a „szent hír”, az evangélium továbbadása. Ezt azonban hitelesen csak akkor tehetik meg, ha őket is átjárta az ige. „Ha pedig megérint bennünket az Úr szava, akkor már természetes is, hogy továbbadjuk »az« üzenetet” – mutatott rá Gáncs Péter.

Az Evangélikus Élet szerkesztősége és egyházunk sajtóbizottsága által életre hívott médiaműhely elsősorban természetesen az üzenettovábbítás „hogyanjában” hivatott segítséget nyújtani az egyházi médiamunka művelői vagy az iránta érdeklődők számára. Nem volt ez másként április 14. és 16. között Albertiben sem, jóllehet ezúttal a tanultak elsajátítása a helyszínen csak részben volt ellenőrizhető. E negyedik médiaműhely ugyanis a legújabb médiumnak, az internetnek és „hasznosításának” lehetőségeire kívánta irányítani a figyelmet.

A téma feldolgozását Bogdányi Gábor vállalta magára. Egyházunk Internet Munkacsoportjának vezetője jó érzékkel a Stratégiakutató Intézet Kht. elnökét, Varga Csabát kérte fel első előadónak. A címzetes egyetemi docens olyan tág kontextusba ágyazva vázolta az információs társadalom kihívásait, hogy a jelenlévők már az első este ráébredhettek arra: az internet ma már megkerülhetetlen médium.

Az információs szupersztráda részleteinek rejtelmeibe a következő két napban már Bogdányi Gábor vezetésével nyerhettek bepillantást a résztvevők. (Hogy ez a sokoldalú médium ma már az egyházközségek életének is része, arról Győri Gábor Dávid, a pestszentlőrinci gyülekezet honlapjának szerkesztője is meggyőzően tanúskodott.) Az előadásokon hallottakat a résztvevők egy internetes projekt megtervezésének erejéig a gyakorlatba is átültethették.

Szerkesztőségünk annyira azért nem volt önzetlen, hogy a műhely teljes időtartamát átengedje a trónkövetelő médiumnak. Az Evangélikus Élet régi, új és leendő (?) munkatársai olvasószerkesztőinkkel tölthették a péntek délelőttöt.

Lapunk gyermekgondozási szabadságon lévő vezető olvasószerkesztője, Győri Virág végigkalauzolta a résztvevőket a cikkírással kapcsolatos alapismereteken – a fogalmazási képességektől kezdve a címadáson át a jó lead (a cikket bevezető rész) megírásához szükséges tudnivalókig. A szemináriumon ezenkívül sorra vették a tudósításokban előforduló leggyakoribb típushibákat, majd egyes nyelvhelyességi és – speciális, az egyházi médiumok jellegzetességéből adódó – helyesírási kérdések (a bibliai igehelyek jelölése, a kis és nagy kezdőbetűk használata) tárgyalása következett. Dobsonyi Sándor olvasószerkesztő jóvoltából pedig egy – hetilapunkban már megjelent – tudósítás eredeti, „nyers” kéziratának közös elemzésén keresztül ki-ki a műfaj követelményeire vonatkozó ismeretekkel bővíthette tudását.

A péntek esti előadás előtt is szó esett még a hagyományos újságírásról. T. Pintér Károly a (fő)szerkesztő szemszögéből, Dobsonyi Sándor pedig a nyelvi megformálás tekintetében elemzett néhányat azok közül az írások közül, amelyeket az előzetes felhívásra küldtek be a vállalkozóbb kedvű résztvevők. Ezek egyikét tudósításunk alatt közöljük, míg jövő heti lapszámunkban a médiaműhely végén adott „házi feladat” legsikerültebb dolgozatait tervezzük megjelentetni lapunk hasábjain.

Nemcsak a médiaműhely kezdetén, hanem annak végeztével is Isten igéjének tükrében tarthattak önvizsgálatot a médiamunkások. A Luther Kiadó igazgatója, Kendeh K. Péter lelkész záróáhítata Jeremiásra irányította a figyelmet, aki sok szempontból példaadó lehet. Hiszen a prófétához hasonlóan a keresztény újságírók számára is adott a lehetőség, hogy ne csupán közvetítői legyenek az isteni üzenetnek, hanem önmaguk váljanak Isten hiteles eszközeivé a világban.

– gazdag –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyülekezet
Élő víz
A jövő zenéje
Isten listája
Egyházunk egy-két hete
Megmentett örökség
Lelkésziktatás Szolnokon
A jelen tényei és a jövő reménységei
Alapkőletétel Balatonfüreden
Keresztutak
Megválasztották Róma 265. püspökét
A család a szeretet mesterműve
Képzelt riport egy oklevél átvétele ürügyén
Életmenet a holokauszt-emléknapon
Emlékkoncert a baracskai büntetés-végrehajtási intézetben
A Duna Televízióval Sajógömörben
Kilencven évvel ezelőtt történt az örmény népirtás
Könyvajánló
Evangélikusok
Emlékezés Mátis István nyugalmazott lelkészre
Nyár
Természetbúvár és császári matematikus
e-világ
Az élet értelméről
Keresztény szemmel
Mégis, kinek a halála?
A békés eltávozás
A hét témája
Dietrich Bonhoeffer (1906–1945)
Flossenbürg
Egy Krisztust követő élet ma is hiteles példája
Utolsó leveléből
Hiszünk egy új, jobb világ lehetőségében
Dietrich Bonhoeffer szokatlan hazafisága
A közelmúlt krónikája
Mulandóságra ítélt eszközökkel is az örömüzenetet kell átadnunk
Vallomás
A tavaszi hadjárat előkészítő ütközete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gyógyító zene
Zavarban a „Gibson-milícia”
A vasárnap igéje
Templomi csendháborítás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Kóros rajongás?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 17 Mulandóságra ítélt eszközökkel is az örömüzenetet kell átadnunk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster