EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - Egyházi vezetők reagálása Göncz Kinga felvetésére

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Egyházi vezetők reagálása Göncz Kinga felvetésére

Az egyházi vezetők meglepődtek Göncz Kinga miniszter felvetésén, miszerint az egyházi szociális intézmények további térnyerése nemkívánatos folyamat. Veres András katolikus püspök az Magyar Távirati Irodának nyilatkozva múlt pénteken bizakodását fejezte ki, hogy csupán a tárca vezetőjének egyéni véleményéről van szó, Bölcskei Gusztáv református püspök pedig azt mondta, hogy nagyon lesújtotta a javaslat.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium csütörtökön közölte az MTI-vel: Göncz Kinga a vatikáni megállapodás újratárgyalását szorgalmazza azért, hogy kevesebb önkormányzati szociális intézmény alakuljon át magasabb normatívában részesülő egyházi fenntartásúvá.

Vágner Mária, a tárca szóvivője megerősítette a Magyar Nemzet értesülését, miszerint a miniszter levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek „az egyházi normatíva ügyében”. A levélben szerepelt, hogy nemkívánatos folyamat az egyházi szociális intézmények további térnyerése. „Ennek azonban nem ideológiai oka van, hanem praktikus magyarázata: az egyházak ugyanannak a szociális feladatnak az ellátására másfélszer annyi pénzt kapnak, mint az önkormányzati vagy állami fenntartású intézmények” – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, hogy a szegényebb önkormányzatok úgy próbálnak megszabadulni az intézmények fenntartásának terhétől, hogy átadják azokat az egyházaknak.

A szóvivő szerint, ha továbbra is nő az egyházi fenntartású intézmények és férőhelyek száma, akkor felborul a költségvetés. Tájékoztatása szerint a készülő szociális törvény korlátokat állítana az intézmények átalakulása elé.

Veres András katolikus püspök pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy abszurd és nemzetközi viszonylatban is példátlan lenne felrúgni egy nemzetközi megállapodást. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára értetlenségének adott hangot az egyházi szociális intézmények állítólagos térnyerése kapcsán, megjegyezve: érdeklődésére az egyházmegyék, szerzetesrendek arról tájékoztatták, hogy nem emlékeznek olyan esetre, amikor szociális intézményt vettek volna át.

Veres András valótlannak nevezte azt az állítást, hogy az egyházi szociális intézmények másfélszer akkora támogatásban részesülnének, mint az állami vagy önkormányzati fenntartásúak. A püspök cáfolta azt is, hogy Göncz Kinga felvetése szóba került volna az egyházak múlt heti minisztériumi látogatásakor. Mint közölte, a találkozón a készülő új szociális törvényről egyeztettek, amelynek kapcsán írásban átadták a történelmi egyházak „fenntartásait, illetve kritikus észrevételeit”. „Egyenesen sértőnek érzem, hogy a miniszter nem szólt a találkozón a levélről, amelyet pedig július 7-i dátummal írt a kormányfőnek” – mondta.

Bölcskei Gusztáv református püspök úgy fogalmazott: „Engem nagyon lesújtott ez a javaslat, mégpedig azért, mert hosszú-hosszú hónapok óta a múlt héten volt az első, egyáltalán érdeminek nevezhető tárgyalás egy minisztérium és az egyházak között, és az éppen a szociális minisztérium volt, ahol a készülő új szociális törvényről kaptunk tájékoztatást.” A zsinat lelkészi elnöke szerint a miniszter akkor elhangzott szavaiból arra lehetett következtetni, hogy valóban fontosnak és értékesnek tartja azt a szolgálatot, amelyet az egyház a szociális ellátórendszerben végez.

„Arra is ígéretet kaptunk, hogy az idén szinte állandóan akadozó normatíva, kiegészítő normatíva folyósítása szeptembertől egyenesbe kerül” – mondta. Feltette a kérdést, hogy valójában mi Göncz Kinga véleménye: az, amit élőszóban hallottak tőle, vagy amit a levélben leírt. Bölcskei Gusztáv közölte: azt várják, hogy ezt az ellentmondást a miniszter asszony oldja fel. Megfogalmazása szerint „egész egyszerűen valótlan állítás”, hogy az önkormányzatok tömegesen adják át szociális intézményeiket az egyházaknak. A református egyház vonatkozásában a püspök az elmúlt öt évben mindössze két olyan esetről tud, amikor – ellátási szerződés keretében – ez megtörtént.

Bölcskei Gusztáv „fájdalmas csúsztatásnak” nevezte, hogy az egyházi intézmények lennének az „államháztartási hiány okozói”. A másfélszer annyi támogatás feltételezésével kapcsolatban ő is ismételten leszögezte, hogy az egyházi intézmények nem kapnak többet, mint az önkormányzatiak. Úgy látja, hogy „ugyanaz a recept”, mint az önkormányzati és az egyházi iskolák esetében: nagyon „rosszízű”, „kampányízű megfogalmazásokról” van szó.

Bölcskei Gusztáv kiemelte: arra a kérdésre is mielőbb megnyugtató választ szeretnének kapni, hogy mennyiben érinti az egyházakat a „maradványképzésnek” nevezett megszorító csomag.

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A megszólító Úr jelenléte
Élő víz
Nyári gondolatok
Heti útravaló
Fuvallat a templomban
Egyházunk egy-két hete
440 éves a soproni gyülekezet
Jézus falakon belül és kívül
A kegyelmi tőke értéke
Szentelés Szarvason
Istenfélelemben megkezdett szolgálat
Keresztutak
Roger testvér vértanúsága
Egyházi vezetők reagálása Göncz Kinga felvetésére
20. világifjúsági találkozó
Evangélikusok
Istentől kapott szépség és tehetség
Egy elfelejtett tudós tanár: Szelényi Ödön
e-világ
Igaz és fenntartható emberi közösségek
Tombol a mackómánia
Keresztény szemmel
Tanévkezdet
Gyűjtsd a pontokat!
Szinkron
A hét témája
Kék Szalag-adományozás
Díszpolgári cím gyülekezet- és faluépítő munkáért
Veled, Urunk, sohasem nélküled!
Gazda-istentisztelet
Morzsák az új kenyér ünnepéről
evél&levél
Etióp „misszionált” a szlovákiai evangélikusok országos találkozóján
Közlemények, nyilatkozatok
PRÚSZ-közlemény
A közelmúlt krónikája
V. országos ökumenikus gospel zenei fesztivál
Pásztorok a tűz körül
Áldás és békesség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus költők versei a katolikus kápolna kertjében
Bajor kóristák vizitációja
Vb-közvetítés a templomokban is
Evangélikus lelkész segítheti a németek felkészülését a világbajnokságra
Negyvenhét regiszter
Bach-ősbemutató Weimarban
A vasárnap igéje
Tanévnyitó önvizsgálat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 36 Egyházi vezetők reagálása Göncz Kinga felvetésére

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster