EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mt 6,10 (2Krón 25,8; Mt 6,25–34; 1Pt 5,5–11; Zsolt 119,145–152) Reményik Sándor Akarom című versében így ír: „Akarom: fontos ne legyek magamnak…” Ha Krisztus-követő emberekként saját életünkre gondolunk, világosan látnunk kell: nem a fontoskodás, nem saját magunk előtérbe helyezése oldja meg életünk gondját-baját, hanem az, ha engedjük, hogy Isten munkálkodjék az életünkben. Merjük mi is bátran rábízni a terveinket, a jövőnket, s engedjük, hogy az ő akarata teljesedjék ki életünk, munkánk során.

Hétfő

Teljesen mosd le rólam bűnömet, és vétkemtől tisztíts meg engem! Zsolt 51,4 (1Pt 1,23; Fil 4,8–14; Ezsd 1,1–11) Az egyik legnehezebb dolog az ember életében leereszkedni abba a mélységbe, amikor őszintén azt tudjuk mondani, hogy méltán vagyunk Isten ítélete alatt, bűneink méltó büntetése sújt bennünket. Ez az igazi bűnbánat: amikor már képtelenek vagyunk egyetlenegy szóval is szépíteni a múltat, kozmetikázni a bűnt, ehelyett mentegetőzés nélkül vállaljuk annak teljes súlyát. Jézus Krisztus ártatlansága, tisztasága mellett láthatjuk meg igazán saját bűneinket. Könyörögjünk mi is a zsoltárossal együtt az Úrhoz bűneink bocsánatáért, tisztulásért, új életért.

Kedd

Jézus Krisztus mondja: Amikor háborúk zaját és lázadások hírét halljátok, ne rettenjetek meg, mert ezeknek előbb meg kell történniük, de nem jön mindjárt a vég. Lk 21,9 (5Móz 1,29–30; 1Tim 6,/3–5/6–11a; Ezsd 3,1–13) Nem ismerjük Jézus Krisztus visszajövetelének pontos dátumát. Ő (tudatosan) „adós maradt” annak meghatározásával. Azt kéri tőlünk, hogy ne számolgatással töltsük az időnket, hanem készüljünk fel. Lesznek megpróbáltatások, külső és belső kísértések, a lényeg viszont azon van, hogy én hogyan éltem, hogyan cselekedtem a próbás időkben. Vajon olyanná lettem-e, amilyennek ő szeretett volna látni: só, fény, világosság ebben a világban?

Szerda

Boldog ember az, aki az Úrba veti bizodalmát. Zsolt 40,5 (1Pt 3,15; ApCsel 27,33–44; Ezsd 4,1–24) Sztárai Mihály a török hódoltság idején hirdette Isten igéjét, énekelt Isten irgalmáról, szeretetéről. Zsoltárfordításaival hitet, reménységet, bizalmat öntött a hódoltság alatt sínylődő nép szívébe. Isten vele volt az üldözésben, mellette állt a fogságban belső küzdelmei, kísértései közepette is. Reformátor elődeink élete és szolgálata, Istenbe vetett bizalma példaként áll előttünk. Ma is csak az lehet igazán boldog, aki képes felfelé is tekinteni, és bátran bízik Isten segítségében.

Csütörtök

Jézus Krisztus mondja: Aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Jn 11,26 (Zsolt 116,9; Lk 10,38–42; Ezsd 5,1–17) Egy édesanya halálosan beteg kislánya ágyánál így imádkozott: „Édes Istenem add, hogy ne ő, hanem én szenvedjek…” S ha lehetett volna, átvállalta volna a szenvedést és a halált. Jézus Krisztus ezt tette értünk, bűnös emberekért! Felvette a keresztjét, vitte a Golgotára, vállalta érettünk és helyettünk a szenvedést és a halált. A harmadik napon azonban Isten feltámasztotta őt, hogy mindazoknak, akik hisznek benne, életük, örök életük legyen.

Péntek

Istenünk, bűneinkhez képest kíméletesen bántál velünk. Ezsd 9,13 (1Kor 15,57; Lk 22,35–38; Ezsd 6,1–22) „Mikor elhagytak, / Mikor a lelkem roskadozva vittem, / Csöndesen és váratlanul / Átölelt az Isten” – írta Ady Endre Az Úr érkezése című versében. Az Úr valóban így érkezett, érkezik el ma is a bűn terhe alatt roskadozó emberhez, hogy váratlanul és csöndesen ölelje át, és szeretetét, kegyelmét adja neki. Jézus Krisztusért, az ő szenvedéséért és haláláért van kegyelem számunkra Istennél. Bűneinkhez képest valóban kíméletesen bánik velünk Úr.

Szombat

Jaj azoknak, akik el akarják titkolni tervüket az Úr elől! Sötétben hajtják végre tettüket, mert azt gondolják: Ki lát minket, ki ismer bennünket? Ézs 29,15 (Lk 8,17; Lk 6,20–26; Ezsd 7,1–28) Isten akkor is tud rólunk, ha mi nem hiszünk benne, és nem akarunk tudni róla. Ő akkor is lát bennünket, ha mi érzékszerveinkkel nem észleljük őt. Ez egyszerre megnyugtató és félelemkeltő. Az ő tudta nélkül tehát nem történhet semmi. Számon tartja gondolatainkat, cselekedeteinket, egész életünket. Ezért vigyázzunk, hogy milyen tetteket hajtunk végre sötétben, titokban, mert egyszer ezeket is számon kéri tőlünk a mi Urunk.

Szabados Regina


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A megszólító Úr jelenléte
Élő víz
Nyári gondolatok
Heti útravaló
Fuvallat a templomban
Egyházunk egy-két hete
440 éves a soproni gyülekezet
Jézus falakon belül és kívül
A kegyelmi tőke értéke
Szentelés Szarvason
Istenfélelemben megkezdett szolgálat
Keresztutak
Roger testvér vértanúsága
Egyházi vezetők reagálása Göncz Kinga felvetésére
20. világifjúsági találkozó
Evangélikusok
Istentől kapott szépség és tehetség
Egy elfelejtett tudós tanár: Szelényi Ödön
e-világ
Igaz és fenntartható emberi közösségek
Tombol a mackómánia
Keresztény szemmel
Tanévkezdet
Gyűjtsd a pontokat!
Szinkron
A hét témája
Kék Szalag-adományozás
Díszpolgári cím gyülekezet- és faluépítő munkáért
Veled, Urunk, sohasem nélküled!
Gazda-istentisztelet
Morzsák az új kenyér ünnepéről
evél&levél
Etióp „misszionált” a szlovákiai evangélikusok országos találkozóján
Közlemények, nyilatkozatok
PRÚSZ-közlemény
A közelmúlt krónikája
V. országos ökumenikus gospel zenei fesztivál
Pásztorok a tűz körül
Áldás és békesség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus költők versei a katolikus kápolna kertjében
Bajor kóristák vizitációja
Vb-közvetítés a templomokban is
Evangélikus lelkész segítheti a németek felkészülését a világbajnokságra
Negyvenhét regiszter
Bach-ősbemutató Weimarban
A vasárnap igéje
Tanévnyitó önvizsgálat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 36 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster