EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - Istentől kapott szépség és tehetség

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Istentől kapott szépség és tehetség

Kétszáztíz éve született Dukai Takách Judit

Vas megye egyetlen elismert költőnőjéről, Dukai Takách Juditról irodalomtörténészek és kritikusok sokféleképpen írtak. 1795. szeptember 4-én született tekintetes Takách István evangélikus földbirtokos és Múzsai Vittnyédi Terézia gyermekeként Dukán. Születésének időpontját az anyakönyvből vett adatok alapján pontosítottam, mivel nem egyezik a lexikális adatokkal. Ez év augusztusában az ódon kripta előtt állva nem korának vágyott nőideálja elevenedett meg előttem, hanem az az evangélikus keresztény teremtés, akit kora gyermekkorától fogva imádságos életre neveltek szülei. Az a szép arcú leány, aki ékszerként keresztet hordott a nyakában, s akiről kimondottan szolid, komoly tekintetű arcképet is festettek egykoron.

Gazdag szülei se pénzt, se fáradságot nem kíméltek, hogy egyetlen gyermeküknek megadják mindazt, ami által művelt, illedelmes, szorgalmas felnőtté cseperedhet. Édesanyja mindennap imádkozott vele; együtt olvasták a Szentírást és az imakönyvet is. Gyermekkorában írt, reánk maradt első verse szomorú körülmények között született. Judit édesanyja sokat betegeskedett, s a leányt az ő betegágya mellett állva érintette meg először a halál szele. Ennek az élménynek a hatása alatt írta a következőket: „Ellankadok, elhervadok, nem tudom, mi talál; / Tán végemhez közel vagyok, leszakaszt a halál. / Mindegy, úgyis meg kell lenni, mit akar az Istenség, / Oh mi határt nem szabhatunk, gyenge az emberiség.”

Dukai Takách Judit a soproni evangélikus líceum falai között szívta magába a tudást és a műveltséget, elsajátította a német nyelvet, és zongorázni is megtanult. Édesapja nagy örömére és komoly biztatására tovább folytatta a versírást.

A fiatal költőnő igen produktív volt, s hetente több verssel is megörvendeztette lelkes édesapját. Az első költeményeket a család barátai terjesztették; ezekben a természet és a vidéki életforma képei, az erdő-mező, a csillagos ég vagy a lágy esti harangszó témái jelentek meg. Néhányat közülük meg is zenésítettek, és énekelgették őket. Versei rövidesen egész Kemenesalján ismertté lettek. Később már nemcsak a falusi élet idillje adott ihletet az íráshoz a költőnőnek, hanem a szomorúság, a melankólia, a fájdalom érzése, valamint a honszeretet és a társadalmi élet mindennapos tapasztalatai is. Komoly hatással volt rá Berzsenyi Dániel barátsága és a Helikon ünnepségsorozat, melynek meghívott vendégként rendszeres résztvevője volt.

1815-ben Berzsenyi Dániel ódát írt Dukai Takách Judithoz, melyben a szépnem hivatásáról és méltatlan helyzetéről elmélkedett. Kifejtette, hogy a nő nem csupán „ösztöninknek szenvedő edénye / Snyers kényeinknek játszó eszköze.” (…) „Oh, nagy s dicső cél van nekik feladva, / s rendeltetésök szebb, mint a miénk!” – vallotta a haza „remetéje”.

Dukai Takách Judit költeményei kéziratban terjedtek el. Megbecsült és ünnepelt költőnő volt, egyenrangú szellemi társként tekintettek rá a 19. századi férfitársadalomban. Elvitathatatlan, hogy Istentől kapott szépsége sok költőt ihletett írásra, még jóval halála után is.

Nem tartom feladatomnak, hogy irodalomkritikus módjára méltassam írásait, inkább hálát adok a Teremtőnek egy poétalelkű magyar leányért, aki később mint édesanya, feleség és jó gazdasszony is példaképe lehetett kora leányainak, asszonyainak. Verseit olvasván kiderül, hogy házasságkötése után egyszerre tusakodott benne a „karriervágy”, a világi dicsőség után való sóvárgás, szépségének ünneplése, a beteljesületlen szerelem és az asszonyi kötelességtudat. Úgy érzem, sokat térdelhetett lelki békességért és megnyugvásért imádkozva.

Utolsó verseiben már a közelgő elmúlás fájdalmas hangjai szólalnak meg: „Majd ha egyszer bús síromba letétettem örökre, / Elváltozott alakomban repülöm környéktekre. (…) Ti akkor, óh hív barátim, jőjjetek a szent helyre, / Ahol minden kívánságim érnek boldog lételre. / Barátnétok hűlt hamvára hullassatok könnyeket, / Ültessetek sírhalmára rózsát, s nefelejcseket.” (Esti fantázia)

  1. április 15-én, negyvenegy éves korában rövid tüdőbetegség után az élet és halál Ura magához hívta Dukai Takách Juditot. Tisztelettel hajtom meg fejem a kétszáztíz évvel ezelőtt született költőnő előtt, Isten iránti hálával emlékezve arra a testvérünkre, aki azóta – reménységünk szerint – Jézus Krisztus érdeméért az angyali karban pengeti hárfáját, magasztalva a Teremtőt.

Cserági István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A megszólító Úr jelenléte
Élő víz
Nyári gondolatok
Heti útravaló
Fuvallat a templomban
Egyházunk egy-két hete
440 éves a soproni gyülekezet
Jézus falakon belül és kívül
A kegyelmi tőke értéke
Szentelés Szarvason
Istenfélelemben megkezdett szolgálat
Keresztutak
Roger testvér vértanúsága
Egyházi vezetők reagálása Göncz Kinga felvetésére
20. világifjúsági találkozó
Evangélikusok
Istentől kapott szépség és tehetség
Egy elfelejtett tudós tanár: Szelényi Ödön
e-világ
Igaz és fenntartható emberi közösségek
Tombol a mackómánia
Keresztény szemmel
Tanévkezdet
Gyűjtsd a pontokat!
Szinkron
A hét témája
Kék Szalag-adományozás
Díszpolgári cím gyülekezet- és faluépítő munkáért
Veled, Urunk, sohasem nélküled!
Gazda-istentisztelet
Morzsák az új kenyér ünnepéről
evél&levél
Etióp „misszionált” a szlovákiai evangélikusok országos találkozóján
Közlemények, nyilatkozatok
PRÚSZ-közlemény
A közelmúlt krónikája
V. országos ökumenikus gospel zenei fesztivál
Pásztorok a tűz körül
Áldás és békesség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus költők versei a katolikus kápolna kertjében
Bajor kóristák vizitációja
Vb-közvetítés a templomokban is
Evangélikus lelkész segítheti a németek felkészülését a világbajnokságra
Negyvenhét regiszter
Bach-ősbemutató Weimarban
A vasárnap igéje
Tanévnyitó önvizsgálat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 36 Istentől kapott szépség és tehetség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster