EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - Morzsák az új kenyér ünnepéről

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Morzsák az új kenyér ünnepéről

Kenyérünnepet szerveztek a budapesti Vajdahunyad várában. Hullámzik a tömeg, az emberek időnként megállnak, nézik a kemencék előtt sürgölődő, izzadó pékeket. Alig várják, hogy kivegyék az illatos tésztát, azonnal alkalmi sorok alakulnak ki a falatokért. Kézzel törik, marcangolják a még forró kenyeret. Egy fiatal suhanc – próbálván lehűteni – labdázik egy darab serclivel, egyik kezéből a másikba dobálja. Amikor nem tudja elkapni, és elejti, mellette lévő társának éppen sikerül belerúgnia. Jót nevetnek, s a „focista” nagyon büszke rá, hogy ilyen ügyes és gyors volt. Van ingyen kenyér, ingyen pékáru, így bőven jut a földre és a szemetesbe is. Pedig jobban meg kellene becsülni! Időseknek, fiataloknak, szegényeknek és tehetőseknek egyaránt – még akkor is, ha ingyen van. De – úgy látszik – ezt már csak keveseknek tanítják meg.

Gazdák vertek sátrat a Felvonulási téren. Fogy a bor és a pálinka, nagy hangon, szíves szóval invitálják egy pohárra a nézelődőket is. Számtalan bográcsban rotyog a gulyás. Csodás illatok terjengenek a levegőben, az egész tér egy vidám, színes forgatag. Mosolyognak az emberek, innen is, onnan is nevetés hallatszik. Itt biztosan nem marad éhesen senki, valamelyik bográcsból mindenkinek jut – ha illendően kér. De nem csak gulyásból van kóstoló, hiszen lehet mézet, zöldséget, kenyeret, kalácsot – és még ki tudja mit – is enni. Azután elcsendesül a tér. Köszöntik az új kenyeret, és hálát adnak a Mindenhatónak a termésért. Sokan megilletődve nézik, hallgatják, s talán arra gondolnak, hogy hány embernek milyen sok munkája van abban, hogy az elkövetkező évben is naponta sülhet friss kenyér.

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Szent Jobb körmenetre. Szűnni nem akaró hullámokban követik egymást a csoportok. Zászlóval, felirattal tájékoztatják a kívülállót arról, hogy voltaképpen kik is ők, vagy egyszerűen ruházatukkal jelzik összetartozásukat. Lassan, méltóságteljesen halad a sor a tömeg szegélyezte útvonalon. Ahol elhaladnak, itt is, ott is taps hallatszik. Éppen úgy kijár a tetszésnyilvánítás a politikai élet jelen lévő képviselőinek, mint az egyenruhás lovagrendeknek vagy a kormányzóra emlékező társaságnak, de – különös módon – megtapsolják az ősmagyarok jelmezében érkező lovasokat és a Magyar Honvédség díszelgő alakulatát egyaránt. Lassan halad a menet, átszellemült, komoly arccal kísérik az ereklyét. Látható, hogy a körmenet résztvevői valóban átélik az ünnep méltóságát.

Hatalmas hangerővel szól a zene az Akadémia előtti téren. A színpadon táncosok, színészek imitálják az éneklést. Mi sem természetesebb, mint hogy az István, a királyt adják elő. A tömeg együtt énekel, mozog a zenével, hiszen aligha van valaki e hazában, akinek ne lennének ismerősek a fülbemászó dallamok. Villódznak a fények, újból és újból belehasít az esti szürkületbe a szólógitár éles hangja. Közben vidám jövés-menés van a színpad előtt, az árusoknál minden fogy, ami eladható és megvehető. Csillagászati áron kel el a kávé, a perec és az ünnep kihagyhatatlan kelléke: a sör. Hosszú sorok kígyóznak egy-egy pult előtt, az eladók kapkodva végzik a dolgukat, mégsem akarnak elfogyni a vásárlók. Indokolt a sietség, igyekezni kell minél hamarabb túladni az árun, mert nemsokára jön a fő attrakció, a tűzijáték, amikor eloltják a fényeket, és nincs tovább kereskedés. Közben István király megrendítő éneke hallatszik a hangszórókból. Éppen lelkének bánatát tárja fel, és megesküszik, hogy bármi áron megvédi az országot és a kereszténységet.

A fűben egy kicsi gyermek készül vacsorához. Műanyag dobozból fogja elfogyasztani a megmelegített, egyszerű főzeléket. Békésen ül a földre tett párnán, és várja, hogy szülei mellé térdeljenek. S amikor együtt vannak, valamennyien összeteszik a kezüket, asztali áldást mondanak, majd az apróság nekilát az evésnek. Különös ellentmondás. A kavargó összevisszaságban egy békésen imádkozó, majd jóízűen falatozó gyermek.

Gyarmati Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A megszólító Úr jelenléte
Élő víz
Nyári gondolatok
Heti útravaló
Fuvallat a templomban
Egyházunk egy-két hete
440 éves a soproni gyülekezet
Jézus falakon belül és kívül
A kegyelmi tőke értéke
Szentelés Szarvason
Istenfélelemben megkezdett szolgálat
Keresztutak
Roger testvér vértanúsága
Egyházi vezetők reagálása Göncz Kinga felvetésére
20. világifjúsági találkozó
Evangélikusok
Istentől kapott szépség és tehetség
Egy elfelejtett tudós tanár: Szelényi Ödön
e-világ
Igaz és fenntartható emberi közösségek
Tombol a mackómánia
Keresztény szemmel
Tanévkezdet
Gyűjtsd a pontokat!
Szinkron
A hét témája
Kék Szalag-adományozás
Díszpolgári cím gyülekezet- és faluépítő munkáért
Veled, Urunk, sohasem nélküled!
Gazda-istentisztelet
Morzsák az új kenyér ünnepéről
evél&levél
Etióp „misszionált” a szlovákiai evangélikusok országos találkozóján
Közlemények, nyilatkozatok
PRÚSZ-közlemény
A közelmúlt krónikája
V. országos ökumenikus gospel zenei fesztivál
Pásztorok a tűz körül
Áldás és békesség!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus költők versei a katolikus kápolna kertjében
Bajor kóristák vizitációja
Vb-közvetítés a templomokban is
Evangélikus lelkész segítheti a németek felkészülését a világbajnokságra
Negyvenhét regiszter
Bach-ősbemutató Weimarban
A vasárnap igéje
Tanévnyitó önvizsgálat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 36 Morzsák az új kenyér ünnepéről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster