EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 42 - Miért Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv a cím?

Liturgikus sarok

Visszaszámlálás 6.

Hozzászólás a cikkhez

Miért Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv a cím?

Előző számunkban már jeleztük, hogy a többek által „alternatív Agendaként” emlegetett kötet címe eltér az eddig megszokottól. A hosszú időn át érlelődött döntés magyarázatra szorul. Az, hogy nem csupán formális elhatározásról van szó, hanem a címnek komoly üzenete van, olvasóink számára az alábbi sorokból látható lesz.

Istentiszteleti rendtartás – így nevezik református testvéreink. Szertartáskönyv – így a római katolikusok. Mi az elmúlt évszázadokban többnyire Agendának hívtuk. Az agenda szó azt jelenti: „teendők”. Amit a szolgálatot végzőnek tennie kell.

1963-ban jelent meg az az Agenda, amelyet Prőhle Károly neve fémjelez. Ennek a címében nem volt névelő, nem volt jelző, csak ennyi: Agenda. Teendők. Használatának elrendelése azonban a magyar evangélikusság egysége érdekében parancsszóval megtörtént. Ez volt – négy évtizeden át – a hazai lutheranizmus egyetlen elfogadott istentiszteleti és a liturgikus szolgálatot meghatározó könyve.

Most új istentiszteleti rendtartás, szertartáskönyv avagy Agenda kerül a szolgálók és az egész egyház kezébe. Ha Agendának nevezzük, az azt az üzenetet hordozza, hogy ez kiváltja a jelenleg használatos Agendánkat. Mivel azonban – hosszú vita után – az a döntés született, hogy az eddigi Agenda és az új kötet használatára egyaránt lehetőség nyílik, kérdésessé vált, minek is nevezzük a kézbe kerülő új anyagot. Adott volt ez a megoldás: Új Agenda, egyszerre jelezve a folytonosságot és az újdonságot. De nem emellett döntöttünk. Sok más variáció után kristályosodott ki az immár végleges formula: Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv. Mi mindent rejt ez az elnevezés?

A 2005 adventjére kezünkbe kerülő rendtartás evangélikus istentiszteleti formákat tartalmaz. Az itt található rendek teológiailag, biblikusság szempontjából, tradíciójukat tekintve evangélikusnak mondhatók. A cím előtt nincs határozott névelő, amely azt fejezné ki, hogy ez, csakis ez az evangélikus istentisztelet. Hitvallási irataink alapján valljuk, hogy az istentisztelet formája (adott esetben egységes formája) nem tartozik az egyház alapvető ismérvei közé, nem is érinthetetlen, megváltoztathatatlan, mindenáron kötelező. Felekezetünkhöz tartozó testvéreink szerte a világon sokféle módon tartják az istentiszteletet (de természetesen sok a közös, a világ lutheranizmusát együtt jellemző vonás is).

Az új kötet készítői egyszerre kívántak az evangélikus világgyakorlatnak, az eddigi Agendának és az új kihívásoknak megfelelni. Ezért vallják, hogy az új rendek mindegyike evangélikus. Lehet másként is – evangélikus módon – istentiszteletet tartani, de a most kézbe adandó forma szellemiségében, lelkületében, formájában egyaránt a lutheri tradíciót viszi tovább, és a mi hitünk és kegyességünk megélésére alkalmas. Ahogy valljuk, hogy a „Prőhle-Agenda” mélyen lutheránus, úgy hisszük, hogy az azt követő új anyag is ilyen ihletésű és formálású. Mindkettő alapján lehet igazi evangélikus istentiszteletet tartani. A Liturgiai és Agendaszerkesztő Bizottság tagjai úgy igyekeztek a pluralizmus világában az alternatívként bevezetendő rendeket összeállítani, hogy azok mégis az egységet munkálják – egy másikfajta rend még párhuzamosan fennmaradó jelenléte mellett is. Összegezve: így is lehet evangélikus istentiszteletet tartani. Az így tartott istentisztelet is evangélikus.

Liturgikus könyv – így a cím második fele. Liturgia = Isten-szolgálat. Természetesen úgy, hogy ezalatt első renden Isten köztünk, rajtunk és bennünk végzett szolgálatát értjük, és csak erre válaszként az emberi cselekedeteket, szolgálatot. A Liturgikus könyv megjelölés arról árulkodik tehát, hogy az összes rendelkezésre álló emberi eszközzel megpróbáljuk lehetővé tenni, hogy Isten szeretete közöttünk munkálkodhasson; medret készítve szeretnénk segíteni a Lélek áradását.

Az új kötet a vasárnapi istentiszteletek rendje mellett tartalmazza majd azokét az alkalmi és ünnepi istentiszteletekét, áhítatformákét, egyéb szolgálatokét is, amelyek az egyház közösségi hitéletének jó rendjét alakítják ki. Mindezek a liturgikus alkalmak – egy kötetbe gyűjtve.

A liturgikus kegyesség az evangélikus egyház sajátja. Ha hisszük, hogy a liturgia koncentrált ige, elimádkozott tiszta tanítás, és hisszük, hogy a Lélek az istentisztelet keretei között kiváltképp lehetőséget ad az Isten és ember közötti találkozásra, akkor örömmel vehetjük majd kézbe a liturgikus kegyesség gazdagításának könyvét, az Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv című kötetet.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Miért Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv a cím?
Élő víz
Intolerancia
Az Úr csodásan működik
Egy csepp emberség
A szenvedés értelme
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Továbbított jézusi „üzenetek”
Pusztavám ünnepe
A lehetőségek lelkésznője
Megújult lelkészlak
Ünnep közösségben – személyesen
Keresztutak
Evangélizáció – újra
Vita a Biblia forrásszövegéről
Kórházlelkészek, lelkigondozók tanácskoztak
Asztali beszélgetések
A Revisz „emlékkönyvéből”
Evangélikusok
Lelkészi karunk doyenje, Ormos Elek kilencvenöt éves
Egy politikus, történettudós, felügyelő emlékezete
Luther mellett a reformáció szolgálatában
e-világ
Spanyolnátha és madárinfluenza
Keresztény szemmel
Eszelős lojalitás, gyilkos gyűlölet
A hét témája
Jubileumi ünnepség a Károli Gáspár Református Egyetemen
Hafó
Részletek dr. Karasszon Istvánnak a díszdoktorrá avatott Hafenscher Károlyt méltató laudációjából
„Nem nélkülözhetjük a sajátos protestáns hangot!”
evél&levél
Százéves lakótársat köszöntöttünk
Elment egy csupa szív ember
Hagyomány, születésnap, jubileum
Hiányzik a falinaptár
Közlemények, nyilatkozatok
Közös felelősséggel az életért
A közelmúlt krónikája
Carpe Deum!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Vasárnapi sajnálat
Csaó, Darwin! Viszlát, jó ízlés!
Harry Potter „megtérése”
Magyar mise
A vasárnap igéje
A néma lélek kiűzése
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 42 Miért Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv a cím?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster