EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 42 - Lelkészi karunk doyenje, Ormos Elek kilencvenöt éves

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Lelkészi karunk doyenje, Ormos Elek kilencvenöt éves

Nyugdíjba vonulásáig, 1978-ig Ormos Elek volt Mohácsnak és környékének a – missziós, majd 1946-tól parókus – lelkésze. 1937-től megszakítás nélkül Mohácson élt és szolgált. Népes családja – négy gyermeke, tíz unokája, tizenkilenc dédunokája – és hálás gyülekezete fogja őt köszönteni a születésnapján, október 17-én. Ez alkalomból az ünnepeltet hosszú életéről, tapasztalatairól kérdeztem.

Hogyan emlékszik vissza Elek bácsi a kezdetekre?

– Erlangeni ösztöndíjas évem, majd a kétyi és magyarbólyi káplánkodás után öröm és megtiszteltetés volt a számomra, hogy Kapi Béla püspök megbízott a mohácsi gyülekezet missziós lelkészi szolgálatával. Örültem a lehetőségnek, az önállóságnak, s mivel buzgó világi vezetők vettek körül, nem volt nagyon nehéz a szétszórtan élő testvérek összegyűjtése. Akkor a teljes létszám négyszáz fő volt. Tíz helyen sikerült szórvány-istentiszteleteket tartanunk körülbelül negyvenöt kilométeres körzetben. Először Bátaszék gyülekezete volt a legnépesebb száz fővel. Sajnos a háború után három évig nem volt közlekedési lehetőség, s ez alatt az idő alatt szétszéledt a gyülekezet. Templomunk még sehol sem volt, iskolatermekben, a református templomban, házaknál jöttünk össze. Mohácson, a központi helyen addig, amíg 1946-ban fel nem épült a templomunk, az akkori tankerületi főigazgató engedélyével a központi iskola énektermét kaptuk meg az istentiszteletek céljára. Küzdelmes volt a kezdet, de mindig éreztük Isten jelenlétét!

Milyen eseményekre tetszik örömmel visszaemlékezni?

– Sokszor volt vendég előadó a gyülekezeti alkalmainkon. Csak néhányat említek most közülük: Ungár Aladár, Kádár Imre (színigazgató Kolozsvárról) és Novák Olga, az első református lelkésznő Magyarországon. Evangélikus részről sokszor vendégünk volt Káldy Zoltán és Túrmezei Erzsébet, mert nagyon szerettük őket. Aztán Várady Lajos, Koren Emil és még nagyon sokan mások.

Szederkényben és Babarcon hozzájutottunk egy önálló imaházhoz. Legnagyobb örömünk a mohácsi templomunk felépítése, a gyűjtések megszervezése, a háborús „sebek” kijavítása, Istenünk új és új ötleteinek felhasználása volt. A felszenteléshez meg kellett várnunk, hogy véget érjen a háború, de micsoda ünnep volt! Én is ez alkalommal, 1946. szeptember 15-én lettem beiktatva a hivatalomba.

A háború után fellélegezve megindultak az országos hitmélyítő konferenciák. Évente tőlünk is hatvanan-hetvenen vettek részt ezeken az áldott alkalmakon. A kommunista hatalomátvétel után Mohács határsáv lett, ami annyit jelentett, hogy korlátozták a mozgási lehetőségeinket. És mégis: nyári hittantáborokat, egy-két hetes alkalmakat szerveztem nálunk a fiataljaink számára. Azt mondtam, hogy nagy a család, s itt nyaralnak az unokatestvérek… Átlagosan harminc gyermek gyűlt össze; a gyülekezet tagjainál voltak elszállásolva. Napközben a templomban és a kertben foglalkoztattuk őket, étkeztetésükről drága feleségem vezetésével asszonytestvéreink gondoskodtak. Mindebben hűséges munkatársaim segítettek engem; közülük most Cserháti Sándor és H. Németh István jut az eszembe. Sok öröm és áldás forrásai voltak ezek az alkalmak.

– Mit üzen Elek bácsi a jelen és a jövő nemzedékének?

– Kívánom, hogy mindenki hűséggel és önfeláldozó szeretettel szolgálja tovább Isten országának ügyét ott, ahová állította őt az Úr. A jubiláló Evangélikus Életnek legalább újabb hetven évet kívánok, a szerkesztőség munkatársainak pedig sok erőt, egészséget színvonalas munkájuk végzéséhez. Adja Isten, hogy a szülőfalumból, Váraljáról indult Szélrózsa ifjúsági találkozók folytatódjanak, hogy összegyűjtsék és a megfelelő módon formálják a fiatalokat! A szobám falán lévő igés tábla szavaival, melyeket Jézusunktól tudunk, kívánok sok áldást és örömöt minden testvéremnek: „…íme, én veletek vagyok minden napon…” (Mt 28,20)

N. T. I.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Miért Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv a cím?
Élő víz
Intolerancia
Az Úr csodásan működik
Egy csepp emberség
A szenvedés értelme
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Továbbított jézusi „üzenetek”
Pusztavám ünnepe
A lehetőségek lelkésznője
Megújult lelkészlak
Ünnep közösségben – személyesen
Keresztutak
Evangélizáció – újra
Vita a Biblia forrásszövegéről
Kórházlelkészek, lelkigondozók tanácskoztak
Asztali beszélgetések
A Revisz „emlékkönyvéből”
Evangélikusok
Lelkészi karunk doyenje, Ormos Elek kilencvenöt éves
Egy politikus, történettudós, felügyelő emlékezete
Luther mellett a reformáció szolgálatában
e-világ
Spanyolnátha és madárinfluenza
Keresztény szemmel
Eszelős lojalitás, gyilkos gyűlölet
A hét témája
Jubileumi ünnepség a Károli Gáspár Református Egyetemen
Hafó
Részletek dr. Karasszon Istvánnak a díszdoktorrá avatott Hafenscher Károlyt méltató laudációjából
„Nem nélkülözhetjük a sajátos protestáns hangot!”
evél&levél
Százéves lakótársat köszöntöttünk
Elment egy csupa szív ember
Hagyomány, születésnap, jubileum
Hiányzik a falinaptár
Közlemények, nyilatkozatok
Közös felelősséggel az életért
A közelmúlt krónikája
Carpe Deum!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Vasárnapi sajnálat
Csaó, Darwin! Viszlát, jó ízlés!
Harry Potter „megtérése”
Magyar mise
A vasárnap igéje
A néma lélek kiűzése
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 42 Lelkészi karunk doyenje, Ormos Elek kilencvenöt éves

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster