EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 49 - Illegális gyerekek

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Illegális gyerekek

Óriási vita bontakozott ki néhány hónapja egy rangos hetilap hasábjain azzal kapcsolatban, hogy törvény tiltja az egyedülálló nők mesterséges megtermékenyítését. Tény, hogy egyre népesebb az egyedülálló – szingli – nők tábora, akik túl a harmincon biztos egzisztenciával, de élettárs, férj nélkül élnek, ám a gyermekvállalás csodájáról nem szeretnének lemondani. A tudomány elvileg lehetővé teszi, hogy ők is szülhessenek, a törvény azonban ezt megakadályozza, ugyanis a lombikbébiprogramot csak házas- vagy élettársak számára engedélyezi.

Számos negatív sztereotípia él a köztudatban a szinglikkel kapcsolatban: ők azok a harmincas nők, akik a Szex és New York című sorozat szereplőihez hasonlóan csak a karrierjükkel foglalkoznak, és eszükben sincs családot alapítani. Éretlenek, kiegyensúlyozatlanok és képtelenek arra, hogy normális párkapcsolatban éljenek. Bizonyára akadnak ilyenek is, a többség azonban diplomás, több nyelvvizsgával, biztos egzisztenciával rendelkező, érett nő, aki ilyen vagy olyan ok miatt még egyedül van. (Csak zárójelben jegyzem meg: a harminc feletti egyedülálló férfiakkal kapcsolatban miért nincsenek hasonló előítéletek?)

Ám amíg egy férfi jó esetben még évtizedekig képes a gyereknemzésre, a nők biológiai órája ketyeg, és sokan szinte mindent megtennének azért, hogy anyák lehessenek. Ha pedig valaki nem akarja azt hazudni, hogy „persze, szedem a gyógyszert”, és nem akar egy gyanútlan férfit „tudtán kívül” apává tenni, azt a törvény gáncsolja el. Technikai akadálya ugyan nincs annak, hogy ismeretlen donortól kapott spermával megtermékenyítsék, ám a törvény ezt az eljárást csak házasságban vagy tartós élettársi kapcsolatban élőknek engedélyezi. Mivel az említett lapban hetek óta folyik a vita a témáról, felvetődött, hogy esetleg módosítani kellene a törvényt, hiszen erre valós társadalmi igény van. Csakhogy a felvetés többféle kérdést szül.

Ha jogi szempontból vizsgáljuk a problémát, akkor a törvény diszkriminatív, hiszen családi állapot alapján kizárja az egyedülálló nőket a mesterséges megtermékenyítésből. Ha egy párkapcsolatban élő nő szülhet, akkor szingli társaikat miért kényszerítik csalásra? Miért akarja a törvény megfosztani a társadalom egyre népesebb rétegét a szülés elementáris élményétől? Ugyanakkor ha módosítanák a törvényt, az nem ásná alá a család intézményét? Kinek lenne jó, ha az amúgy is egyre terjedő egyszülős családmodell válna általánossá és követendővé?

Felvetődik egy sor pszichológiai probléma is. A gyereknek két szülőre van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Más kérdés az, hogy egyáltalán nem garancia a szülők házassága arra, hogy mindezt biztosítani tudják a számára. Akkor még mindig jobb csak az egyik szülővel élni, mint egy rossz házasság minden kínját végigszenvedve felnőni. Biztos vagyok abban, hogy a gyermekeiket egyedül nevelő anyák többsége mindent megtesz azért, hogy boldog, kiegyensúlyozott fiatalokat neveljen. Ugyanezt egy szingli is meg tudja tenni. Természetesen még egy családban is nehéz, emberpróbáló feladat gyereket vállalni, hát még egyedül, de mégis melyik egyedülálló szülő mondaná azt, hogy jobb lenne a gyermeke nélkül?

További gondot jelent, hogy milyen szándék vezérli azt a lányt, aki mindenáron gyereket akar. A magányát akarja oldani? Mert akkor bizony alaposan melléfog. Egy gyerek mellett éppolyan magányos marad, hiszen neki alapvetően társra van szüksége. Felvetődik az is, hogy nem önző szempontok vezérlik-e ezeket a nőket. Hiszen a gyerek nem luxustárgy, amelyet be kell szerezni, mert az irodában már mindenkinek van, és nekem is kell egy. És ki figyel a gyerek jogaira? Már magzatkorától fogva joga van az apával, anyával teljes életre.

A problémának számos etikai vonatkozása is van. Kinek az akarata hívja életre a gyermeket? Szabad-e egy nőnek eldöntenie, hogy egyedül akar-e gyermeket vállalni? Kinek szüli a babát? Magának? Mi jobb: meg sem születni, vagy apa nélkül felnőni? Jogunk van-e ilyen szinten beavatkozni Isten teremtő munkájába?

Várjuk az olvasók véleményét.

Á. R.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Szeretem a liturgiát!
Élő víz
Advent 2005
Csalárd barát
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus lelkésziktatás a prímási székhelyen
Megújult gyülekezeti otthon
Az atyai életmű beteljesítése
Keresztutak
Határon túli egyházfők látogatása
Újabb mérföldkő
Idén Európa volt a középpontban
Jubilál a magyar baptista egyház lapja
A múlt kincseiből merítve
Megnyitották a szarvasi népfőiskolát
Evangélikusok
Szolgálat gyermekeinkért, szolgálat a jövőért
Nem csak botanikus volt
e-világ
Keresőkről – keresőknek
Keresztény szemmel
Veszélyes várakozás
Vallás-e a politika?
A hét témája
Illegális gyerekek
Szekták és kultuszok
Az adventi vásárlási stressz és az ünnep
Ihletett kísértés
Hideglelés
December ötödike
Összefogásra és bölcsességre van szükség a gyülekezetek gazdálkodásában
Betiltanák az asztali imát
Karácsonyi praktikák
Ünneplőben az otthonunk
Faleveles pléd
Csillagdísz
Harmonika
evél&levél
A Tízparancsolatról
Közlemények, nyilatkozatok
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Megemlékezés Jány Gusztáv sírjánál
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Hiánypótló munka ízléses külsőben
Célkeresztben Balczó András
Emlékek ’56-ból
Áhítatok adventtől vízkeresztig
Zenei programok az EHE-n a magyar tudomány ünnepén
A vasárnap igéje
Világvégevárás helyett adventus Domini!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Gonosz televízió (?)
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 49 Illegális gyerekek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster