EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 49 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Jézus Krisztus mondja: „A vámszedő távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Mondom nektek, ez megigazulva ment haza.” Lk 18,13–14 (Jer 8,4; Lk 21,25–33; Jak 5,7–8; 1Sám 2,1–10) A templomban ma mi is imádkozni fogunk. Együtt a gyülekezettel és csendben, személyes szavakkal. Lehet, hogy voltunk már farizeusok, és hálát adtunk, hogy nem vagyunk „olyanok, mint ott, hátul XY, az a bűnös…” Adventben, a Krisztus-várás bensőséges, meghitt napjaiban járunk. Tegyük le az elmúlt év terheit, bűneit! Lehet, legyen ez a megtérés áldott ideje, és Urunk kegyelméből a megtérő bűnös számára a megigazulva távozásé is!

Hétfő

Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök. Zsolt 127,1b (Jn 10,9; Zsid 6,9–12; Zak 3,1–10) Hiába? Hát a rendőrök, a polgárőrök, a térfigyelő kamerák, a műholdas követők? A zsoltáríró korában messzemenően nem állt rendelkezésre olyan fejlett technológia egy otthon, egy város, egy ország védelmére, mint most, 2005-ben. De a zsoltárszerző, aki Isten hatalmas tetteit hirdeti, ma sem mondana mást: hiábavaló a kamera, a műhold és a polgárőrszervezetek, ha nem az Úristen kezében tudjuk magunkat. Ha nem tőle kérünk és várunk oltalmat, s főleg ha nem az ő törvényei szerint élünk. Isteni áldás, ha béke, nyugalom van városban, otthonban, lélekben.

Kedd

A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a fiainkéi mindörökké. 5Móz 29,28 (Ef 5,14; Jel 2,12–17; Zak 4,1–14) A természet- és az orvostudomány mára sok „titkot” megfejtett, míg más titkok határait még csak feszegeti, de minden tudás mélysége csakis a teremtő Istené. Ahogy igénk mondja, a kinyilatkoztatás által azonban megismerhetjük az életünk és üdvösségünk szempontjából döntő dolgokat – mi és gyermekeink is. Törvényét és evangéliumát a Szentírásban adja nekünk Isten. A testté lett Ige, Krisztus választ ad arra, hogy mi az élet értelme, miként találhatjuk meg Istent, és hogy mi (azaz ki) vár ránk, ha e földi élet véget ér. Az úrvacsorai szentségben pedig a bűnbocsánat ajándéka a miénk.

Szerda

Az Úr így szólt Mózeshez: Megnyerted jóindulatomat, és név szerint ismerlek. 2Móz 33,17 (Ef 4,7; Jel 2,1–7; Zak 5,1–11) Életünk során hányszor kell bemutatkoznunk… Hányféle adatot kell megadnunk, hogy egyáltalán „érdemben” foglalkozzon velünk egy ügyintéző – a jóindulatáról nem is beszélve… Istennél nincs szükség erre. Jézus is mindig személyesen szólítja meg az evangéliumban a hozzá fordulót. Nem tömeg vagyunk számára, hanem az az „egy”, akihez van türelme, akire figyel, akihez szeretetével odafordul. Ahogy szüleinknek sem kell bemutatkoznunk, úgy Atyánk is ismer minket név szerint. Nemcsak nagy prófétáját, Mózest, de engem, téged, a „kicsiket” is. Hozzánk való jóindulata meg nem érdemelt dolog, de Jézus földre jöttében valóság!

Csütörtök

Jézus Krisztus mondja: „Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet szóltam nektek. Maradjatok énbennem, és én tibennetek.” Jn 15,3–4a (Ez 37,23; 2Kor 5,1–10; Zak 6,1–8) Mai „párhuzamos igénk” (Ez 37,23) Isten ígérete; Ezékiel próféta által megszabadításról, megtisztításról szól. Népe leszünk, ígéri az Úr. Jézus Krisztus az igazi szőlőtőről tanítva az övéit a tőle hallott – és megtartott – ige tisztító erejéről biztosít. Isten megtartotta ígéretét, megcselekedte azt, amit nem érdemeltünk meg: szabadítót küldött. Jézus születése, minden egyes szava, cselekedete, halála és feltámadása értünk, a mi „tisztításunkért” történt. Jézus az atyai házba vezet vissza bennünket: benne maradva hazatalálunk otthonunkba.

Péntek

Igazságot szolgáltat népének az Úr, és megkönyörül szolgáin. Zsolt 135,14 (Lk 18,7–8; Lk 22,66–71; Zak 6,9–15) Nehéz időkben hangzik ez a biztatás. Sok minden borzolja napjainkban a kedélyeket, amit nem értünk. Elég csak egy esti híradót végignézni: az aktuálpolitikától kezdve a természeti katasztrófákig, járványokig mindenről tudósítanak – és a keresztény ember töpreng, hogy miért is van ez így. Hol az igazság? Isten népe azonban nem adhatja át magát a csüggedésnek. Az az Isten védelmezi ma is, aki a zsoltárszerző idején is megmutatta hatalmát, dicsőségét! Nincs okunk félni, ellenben szilárd okunk van hinni és bízni a minket mindig megsegítő Istenben.

Szombat

A samaritánus pedig, amikor meglátta a kifosztott és megvert embert, megszánta; odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Lk 10,33–34 (Jer 8,21–22a; 1Thessz 4,13–18; Zak 7,1–14) Meglátta: ez az első cselekvés, amelyet a samaritánustól meg kell tanulunk. Meglátni a másik (a bajba jutott) embert – már itt elakadunk… Lelkileg és testileg kifosztott, „út mentén vérző” emberek élnek közöttünk, akiket nem is veszünk észre. Meglátni, megszánni és odamenni: ahogyan Jézus tette és teszi minden, az „út szélén ülő” elveszett, reménytelen emberrel. Ahogy velünk is teszi, és felsegít…

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Szeretem a liturgiát!
Élő víz
Advent 2005
Csalárd barát
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus lelkésziktatás a prímási székhelyen
Megújult gyülekezeti otthon
Az atyai életmű beteljesítése
Keresztutak
Határon túli egyházfők látogatása
Újabb mérföldkő
Idén Európa volt a középpontban
Jubilál a magyar baptista egyház lapja
A múlt kincseiből merítve
Megnyitották a szarvasi népfőiskolát
Evangélikusok
Szolgálat gyermekeinkért, szolgálat a jövőért
Nem csak botanikus volt
e-világ
Keresőkről – keresőknek
Keresztény szemmel
Veszélyes várakozás
Vallás-e a politika?
A hét témája
Illegális gyerekek
Szekták és kultuszok
Az adventi vásárlási stressz és az ünnep
Ihletett kísértés
Hideglelés
December ötödike
Összefogásra és bölcsességre van szükség a gyülekezetek gazdálkodásában
Betiltanák az asztali imát
Karácsonyi praktikák
Ünneplőben az otthonunk
Faleveles pléd
Csillagdísz
Harmonika
evél&levél
A Tízparancsolatról
Közlemények, nyilatkozatok
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Megemlékezés Jány Gusztáv sírjánál
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Hiánypótló munka ízléses külsőben
Célkeresztben Balczó András
Emlékek ’56-ból
Áhítatok adventtől vízkeresztig
Zenei programok az EHE-n a magyar tudomány ünnepén
A vasárnap igéje
Világvégevárás helyett adventus Domini!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Gonosz televízió (?)
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 49 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster