EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Búcsúzás, de nem örökre

A vasárnap igéje

HÚSVÉT ÜNNEPE UTÁN 3. VASÁRNAP (JUBILATE) – Jn 16,16–23

Hozzászólás a cikkhez

Búcsúzás, de nem örökre

A közmondás szerint minden elválás, búcsúzás olyan, mint egy kis halál, hiszen nem tudjuk biztosan, látjuk-e még a másikat valaha. Az elmúlt század véres valósága bebizonyította, hogy a leghétköznapibb búcsúzkodás is lehet végleges. Ártatlan emberek tűntek el, miközben átvonult a front, de még utána is. „Csak kenyérért ment el a férjem, és soha többet nem jött vissza” – mondta el egy asszony. Jézus is búcsúzik a tanítványaitól. Ő már tudja, hogy ez az elválás döntő jelentőségű lesz az életükben.

Mint amikor egy kandeláber lángja kialszik, de a felgyülemlő gázok még egy pillanatra fellobbannak. Jézus arra készíti fel a tanítványait, hogy amikor majd feltámad, és egy rövid ideig újra láthatják őt, akkor annak a találkozásnak az emlékét egész életükre őrizzék meg és adják tovább mindenkinek. A feltámadott Jézussal való találkozás dimenziója sokkal nagyobb lesz a korábbiakénál. Akkor ismerik majd meg Jézus igazi nagyságát és dicsőségét. Mi is sokszor megrekedünk a történeti Jézusnál, mondván: „Milyen szép az ő lelkülete, milyen szép az ő tanítása, mindenki megfogadhatná…” Nagyon meg tudunk haragudni, ha valaki olyasmit állít Jézusról, amit ő nem tett életében, és még jobban, ha valaki azt mondja, hogy nem is létezett.

Amikor viszont azt halljuk, hogy Jézus nem támadt fel, és a halottak sem támadnak fel, akkor már csendesebben tiltakozunk, vagy csak hümmögünk: „No de ilyet!” Homéroszról azt tartja a mondás: nem biztos, hogy élt, de hogy vak volt, az biztos! Milyen jó lenne, ha Jézusról az lenne a legfontosabb mondanivalónk, hogy feltámadt és él. Sőt a halottak is feltámadnak.

Mivé lettek sokak számára a Biblia legdrágább szavai!? Olyanná, mint a többéves, összeszáradt dió a padláson. Ha elkezdjük rázni a zsákot, akkor zörög, majdnem úgy, mintha még jó lenne a dió, de ha megtörjük, akkor kiderül, hogy már használhatatlan. Sokszor válnak ilyenné ezek a kifejezések is: kegyelem, megváltás, feltámadás, bűnbocsánat, üdvösség, örök élet. Valamikor ezek a szavak boldoggá tették a kereszténységet. Ma pedig sokszor nem lelkesítik az egyházra figyelőket, mert ők valami másra várnak. Olyanra, ami toleráns, ami liberális, ami csak szociális elveket hangoztat, és főként nem késztet az életmód megváltoztatására, azaz a megtérésre. Ezeknek a szavaknak a visszhang nélküli koppanása időnként az ige hirdetőjének is elveszi a kedvét, és inkább valamilyen egyházi szlogent használ helyettük. Akinek viszont a Szentlélek megeleveníti a lelkét, annak ezek a szavak örömet és boldogságot jelentenek.

Jézus arról beszél tanítványainak, hogy milyen szomorú lesz majd az elválás, de annál nagyobb lesz majd az öröm, amikor újra találkoznak.

Jubilate vasárnapja különleges alkalom, hiszen benne sűrűsödik össze a húsvét, a mennybemenetel és pünkösd ünnepe, sőt benne van a parúzia, Jézus visszajövetelének az ígérete is. Nem véletlenül hangzik az oltár előtt a 66. zsoltár bevezető verse: „Örvendezz Istennek, egész föld, énekeljétek neve dicsőségét!” (Agenda) Itt fordul a tanítványok csapata defenzívából offenzívába.

A nagy hadvezérek különösen értették a módját, hogy miként lehet megfordítani a vesztésre álló helyzetet. Hannibál taktikája pedig egyenesen azt volt a híres cannaei ütközetben, hogy először hagyta előrenyomulni a rómaiakat, majd bekerítette és megsemmisítette őket. Ideje, hogy a keresztény gyülekezet is felhagyjon nemcsak a nagypénteki, de az általános szomorúsággal és csüggedéssel.

Akik hisznek Jézusban, azok részesülnek a Feltámadott örömében. A keresztények öröme azonban nem egyszerűen a jelennek szól, hanem a jövőnek, mert sajnos sokszor valóban nem lehet örülni annak, aminek az emberek örülnek. Most a világ örül, és a keresztények szomorkodnak, de ez majd egyszer megfordul.

A búcsúbeszédek vége felé közeledve háromféle ígéret hangzik el. Jézus elmondja, hogy hová megy, miért megy el, és hogy ebből az öröm milyen új korszaka következik a tanítványok és mindannyiunk számára. Az első az, hogy a tanítványok és az első keresztények fájdalma olyan szenvedés, amelyből új élet, a győzedelmes egyház fog megszületni. A második az, hogy amit kérni fognak, azt megkapják egy olyan világban, ahol semmit sem adnak ingyen. A harmadik pedig az, hogy a kérés teljesítésében, az imádság meghallgatásában az Atya is részt vesz.

Itt fut össze egy vágányra a különösen sokat szenvedett zsidó nép és a kereszténység Istentől rendelt sorsa. Jézust, a Messiást nem kerülheti meg egyik sem, mert ő azért jött, hogy megkeresse és megmentse az elveszettet, aki felett nagy lesz majd az öröm a mennyben.

Koháry Ferenc


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima húsvét után
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárvári parókiaszentelés
Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben
Vezérfonal mentén
Gimnázium és gyülekezet találkozása
Beiktatták a Soproni Egyházmegye esperesét és felügyelőjét
Keresztutak
Csernobil katasztrófájára emlékeztünk
Három napig „otthon” voltunk Kárpátalján
Evangélikusok
Az élet vallása
e-világ
Száznegyven éves a Fővárosi Állat- és Növénykert
Keresztény szemmel
„Ja, és boldog anyák napját!”
Az anya meg a szülő
Mérkőzés
A hét témája
Radioaktív rombolások
Az emberi felelőtlenség örök szimbóluma
evél&levél
Jézus mellett Tamásnak is helye van!
Tisztelt Murányi Úr!
Reflexiók egy nagymama tollából
Kedves Murányi László!
Válasz egy tamáskodó testvérnek
„Isten közel jött hozzánk”
A közelmúlt krónikája
Ifjú- és öregdeáktériek
Tótkomlós kétszázhatvan éves
Két törvény 1681-ből
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szeretet esztétája
Művészetek palotája – másképp
Bicentenárium Bonyhádon
Lukács-passió
Bitvo
A vasárnap igéje
Búcsúzás, de nem örökre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 19 Búcsúzás, de nem örökre

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster