EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Művészetek palotája – másképp

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Művészetek palotája – másképp

Az összegyülekezési nap Csillaghegyen április 30-án, vasárnap éppen úgy indult, mint máskor. Harangszó hívogatott az istentiszteletre, érkeztek az emberek lassan. Ki a lakótelepről, ki valamelyik távolabbi kerületből. Az úrvacsoránál egyre tágítani kellett a kört, hogy mindenki elférjen az oltár körül. Ám előtte még egy kisgyerekkel gyarapodott a gyülekezet. Az idén a megkeresztelt kisfiú volt a nyolcadik jövevény, igaz, négyen már maguk kérték a keresztség szentségének kiszolgáltatását.

A postludium után a gyülekezet átalakult tárlatlátogató közönséggé. Ugyan a kiállítás nem nyílt, hanem éppen hogy zárt, így is felejthetetlen élménnyel gazdagodtak a jelenlévők. A százkét éves festőművész, Lossonczy Tamás Gádor Magda és Nagy Sándor első közös kiállítását méltatta. Bár a művész házaspár túl van aranylakodalmán is, az élet úgy hozta, hogy munkásságuk párhuzamosan haladt az évtizedek alatt, és műveik most először jelentek meg együtt, közös kiállítótérben. Ráadásul, amint Lossonczy Tamás is hangsúlyozta, a művek nem holmi háttérelemek, hanem az istentisztelet és a lelkész beszédének a részei.

Ezt a gondolatot hangsúlyozta Papp Oszkár képzőművész is, aki számára a kultúra és szellem találkozási helye a templom. Ám a templom csak akkor lehet a művészetek gyűjtőpontja, ha a gyülekezet befogadja. A csillaghegyi templomban rendezett tárlatok azonban azt mutatják, hogy a közösség kíváncsi arra a 20. századi képzőművészetre, amely horizontálisan, azaz egy időbeli, történeti íven és vertikálisan, a transzcendens felé mutatva egyaránt megjelenik.

E művészeti gyűjtőpontba tartozott a kortárs zene is. Előbb az istentiszteleten Pál Diana kántor, orgonaművész adott elő néhányat Nógrádi Péter szerzeményeiből. A közös ebédet követő programon már a szerzővel együtt, négykezesben szólaltatták meg a műveket. Ugyancsak a zeneszerző művei hangzottak el Jobbágy Anett szopránénekes, valamint Horváth Andrea zongoraművész tolmácsolásában.

Majd egy újabb – ezúttal könyvbeli – tárlat bemutatása következett. Papp Oszkár Rajzaimból című albumát mutatta be Lukács Ágota művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa. A kötetbe hatvanhárom év munkásságából most csak grafikák kerültek, mert azok reprodukálhatóak a legjobban. Ezer rajzból száz-egynéhány. Ahogy a szintén nyolcvan év fölötti művész elmondta, a képzőművészeti album tulajdonképpen – a hangversenyek analógiájára – egy kamarakiállítás, sőt egy intim műfaj. De ez a kiállítás időben tovább megmarad, átadható, böngészhető: egy kötet a képírás nyelvén.

S hogy halmozzuk a művészeti élvezeteket, volt ott kötet a beszéd nyelvén is. Egy „kiáltásgyűjtemény”, amely Donáth László tollából, de tudta nélkül készült. A Kiálts, ne sajnáld a torkod! című kötet a békási egyházközség lelkészének ötvenedik születésnapjára jelent meg, mintegy meglepetésként. Ittzés Nóra a 2001–2005 között született írások, egyházi beszédek és prédikációk közül válogatott egy kötetre valót. Olyan anyagokat, amelyek – mint ahogy Bodor Pál publicista a könyvbemutatón elmondta – sok mindent kiváltanak, csak közönyt nem. Vagy lenyűgöznek, vagy taszítanak. Vád- és védőbeszédek gyűjteménye prédikátori és írói magaslaton. Olyan kötet, amelynek folytatása egyelőre az álmok világába tartozik. Donáth László reméli, hogy lesz még olyan időszak az életében, amikor lehet írni, a megváltozott világról értően szólni. Azonban mindenhez idő kell; és ha ma az írás és a tárlatszervezés között kell választania, akkor a 20. század művészetének, művészeinek bemutatása előbbre való.

Az összegyülekezési nap végén id. Fabiny Tibor prédikált. A néhány mögöttünk lévő hónapot tekintve, szavaival nemcsak Ezékielnek, hanem az egyház Urának az üzenetét is tolmácsolta: akkor fog felragyogni az Úr dicsőségének fényessége a történelem egykori és mai civakodó örökösei számára, ha a bűnbánat, a bűnbocsánat, a kéznyújtás és a megbékélés szivárványa is feltűnik hazánk és egyházunk egének felhői között.

Veres Emese-Gyöngyvér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima húsvét után
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárvári parókiaszentelés
Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben
Vezérfonal mentén
Gimnázium és gyülekezet találkozása
Beiktatták a Soproni Egyházmegye esperesét és felügyelőjét
Keresztutak
Csernobil katasztrófájára emlékeztünk
Három napig „otthon” voltunk Kárpátalján
Evangélikusok
Az élet vallása
e-világ
Száznegyven éves a Fővárosi Állat- és Növénykert
Keresztény szemmel
„Ja, és boldog anyák napját!”
Az anya meg a szülő
Mérkőzés
A hét témája
Radioaktív rombolások
Az emberi felelőtlenség örök szimbóluma
evél&levél
Jézus mellett Tamásnak is helye van!
Tisztelt Murányi Úr!
Reflexiók egy nagymama tollából
Kedves Murányi László!
Válasz egy tamáskodó testvérnek
„Isten közel jött hozzánk”
A közelmúlt krónikája
Ifjú- és öregdeáktériek
Tótkomlós kétszázhatvan éves
Két törvény 1681-ből
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szeretet esztétája
Művészetek palotája – másképp
Bicentenárium Bonyhádon
Lukács-passió
Bitvo
A vasárnap igéje
Búcsúzás, de nem örökre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 19 Művészetek palotája – másképp

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster