EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Jézus Krisztus mondja: „De még ha ítélkezem is, igaz az én ítéletem, mert nem egyedül vagyok, hanem én és az Atya, aki elküldött engem.” Jn 8,16 (Zsolt 94,15; Jn 15,1–8; 1Jn 5,1–4; Zsolt 66) Jézus erőforrása az Atyával való teljes egység. Nekünk is erre van szükségünk. Nagy baj az, ha nincs szoros kapcsolatunk Istennel. „…még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul…” (Ézs 40,30–31)

Hétfő

Akkor majd megtudod, hogy én vagyok az Úr, nem vallanak szégyent, akik bennem bíznak. Ézs 49,23b (Gal 3,1.4; Róm 1,18–25; 1Jn 5,1–5) Van Isten. Ezt az ördögök is hiszik, és rettegnek. Igen. Isten létezését hinni: ez még nem elég. Bízni kell! De ez a bizalom csak abban születik meg, aki már hiszi, hogy bűnei el vannak törölve Krisztusért. Aki Jézust személy szerint elfogadta mint Megváltóját, az erőt kap ahhoz, hogy Isten gyermekének tudja magát. Nem retteg Istentől, ahogy a gyermek is bízik atyjában, és mindig bátran elé viszi gondjait, terheit.

Kedd

Jézus Krisztus mondja: „Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat.” Jn 14,15 (Hós 8,12; 2Kor 5,11–18; 1Jn 5,6–12) Az ember – természetéből fakadóan – a maga ura akar lenni. Neki senki ne parancsoljon… Aki viszont megismeri Jézust, először is arra döbben rá, hogy a magunknak élés bizony rossz és veszedelmes dolog! Szükséges, hogy valaki vezessen és őrizzen bennünket. Ezért újra és újra azt kérjük, hogy Jézus irányítson minket, elsősorban a naponként kapott igén keresztül.

Szerda

Elküldött az Úr, hogy hirdessem az Úr kegyelmének esztendejét, Istenünk bosszúállása napját. Ézs 61,1–2 (Lk 4,21; Jn 8,31–36; 1Jn 5,13–21) Vegyük észre, hogy a Bibliában a döntő idő nem a múlt, sem a jövő, hanem a ma, azaz a jelen. A ma nem egyszerűen egy időpont, hanem ritka alkalom. Mi jellemzi ezt az alkalmat? Az, hogy ilyenkor meghallom Isten szavát. Meghallom a személyesen nekem szóló üzenetet. Nem mindig van ilyen ma, amely ébresztést és sürgetést tartalmaz. Jób könyvében olvassuk, hogy Isten szól egyszer vagy kétszer mindenkihez, de nem hallgatnak rá (33,14).

Csütörtök

Ha a bűnöket számon tartod, Uram, Uram, ki marad meg akkor? Zsolt 130,3 (1Jn 4,14; Róm 8,7–11; 2Jn 1–6) „Ne szállj perbe énvelem…” – énekeljük. És valóban: csak az segít, ha Isten nem ítél, nem tartja számon bűneinket. Ez a kegyelem! És ez a Biblia döntő üzenete is. Isten mindenkinek kész megbocsátani, akiben ott van a bűnbánat. „Mindnyájan, mint juhok, eltévelyedtünk, kiki az ő útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét ő reá veté.” (Ézs 53,6; Károli-fordítás)

Péntek

Szívből örüljenek, akik keresik az Urat! Zsolt 105,3 (2Kor 13,11; Jn 19,1–7; 2Jn 7–13) Igénk két dologra szólít fel: örömre és Isten keresésére. Ne feledjük, hogy a hit harcot is, munkát is jelent! A bűneset történetében hangzik el, hogy az embernek ezután orcája verítékével kell keresnie kenyerét. De orcánk verítékével kell keresnünk a lelki kenyeret, vagyis a nekünk szóló igét is. De ugye, aki keres – annak olykor várnia kell. Istent sem lehet pár perc alatt megtalálni! Tanuljuk meg lassan olvasni a Bibliát. Egy-egy versnél álljunk meg, és csendben várjuk, hogy megszólítson bennünket…

Szombat

Jézus Krisztus mondja: „Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.” Jn 16,23 (Zsolt 90,13; Jel 22,1–5; 3Jn 1–15) Lényeges, hogy Jézus nevében kérjünk. Jézus nélkül eleve tele vagyunk sokszor hiábavaló kívánságokkal. Isten nem azért van, hogy kiszolgáljon minket. Nem inas, lakáj vagy pincér… Nem eszköz. Isten Jézusért szeret bennünket – de nem kényeztet. Mint jó szülő, olykor tud nemet is mondani – az igent viszont nekünk kell megtanulnunk kimondani az ő döntéseire, sokszor nehéz próbák terhe alatt. „Igen, Atyám, mert így láttad jónak.” (Mt 11,26)

Gáncs Aladár


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima húsvét után
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárvári parókiaszentelés
Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben
Vezérfonal mentén
Gimnázium és gyülekezet találkozása
Beiktatták a Soproni Egyházmegye esperesét és felügyelőjét
Keresztutak
Csernobil katasztrófájára emlékeztünk
Három napig „otthon” voltunk Kárpátalján
Evangélikusok
Az élet vallása
e-világ
Száznegyven éves a Fővárosi Állat- és Növénykert
Keresztény szemmel
„Ja, és boldog anyák napját!”
Az anya meg a szülő
Mérkőzés
A hét témája
Radioaktív rombolások
Az emberi felelőtlenség örök szimbóluma
evél&levél
Jézus mellett Tamásnak is helye van!
Tisztelt Murányi Úr!
Reflexiók egy nagymama tollából
Kedves Murányi László!
Válasz egy tamáskodó testvérnek
„Isten közel jött hozzánk”
A közelmúlt krónikája
Ifjú- és öregdeáktériek
Tótkomlós kétszázhatvan éves
Két törvény 1681-ből
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szeretet esztétája
Művészetek palotája – másképp
Bicentenárium Bonyhádon
Lukács-passió
Bitvo
A vasárnap igéje
Búcsúzás, de nem örökre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 19 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster