EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára

Cantate

Alapvetés 2.

Hozzászólás a cikkhez

Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára

Múlt héten az istentiszteleti éneklés titkaiba pillanthattunk bele. Cikksorozatunk mostani részében úgy szeretnénk kézbe venni énekeskönyvünket, hogy a régi, jól ismert mellett új arcait is megismerhessük, jobban áttekinthessük tartalmáról is sokat eláruló szerkezetét.

Az első oldalakon kiadásonként új ajánlást és az első kiadás óta változatlan előszót olvashatunk. Az előszóból megismerhetjük az énektár szerkesztési elveit: milyen alapokra, milyen korábbi énekeskönyvekre építettek a szerkesztők, milyen szempontok vezérelték a szövegi és a dallami kérdésekkel foglalkozó szakembereket. Szembesülhetünk azzal is, hogy ez az első egyetemes, egész Magyarországon használatos evangélikus énekeskönyv. S milyen jó megtapasztalni, hogy egy országos alkalmon természetesen megy a közös éneklés az ország különböző pontjairól egybegyűlt híveknek!

A következő nagyobb egységben istentiszteleti rendeket találunk. Ez a rész az 1986-ban kiadott Agendával összhangban közli a vasárnapi és hétköznapi istentisztelet énekverses, liturgikus és rövid rendjét, majd a temetés rendjét. E szakaszt két különleges forma zárja le. A karácsonyi és a passió-istentiszteleten az ünnephez kapcsolódó történet hangzik el egy-egy odaillő énekverssel tagolva: a legtöbb, amit ezeken az ünnepeken elmondhatunk, Isten csodálatos cselekvésének története.

Az ezt követő fejezetben az énekverses rend énekei találhatók, az 1–10. számig az istentisztelet igei részéhez, a 11.-től a 13.-ig pedig az úrvacsorai részhez. Az énekeskönyv következő szakasza a liturgikus éneklés lehetőségét kínálja fel. Az ehhez kapcsolódó dallamok, zsoltárok, bibliai énekek szorosan hozzátartoznak evangélikus értékeinkhez.

Az énekeskönyv legismertebb, legjellegzetesebb része a gyülekezeti énekek sora: mintegy 500 oldalon csaknem 500 tétel tematikus rendben. Az első szakaszban dicséreteket, könyörgéseket, reggeli és esti énekeket találunk. A második nagy egységbe az egyházi esztendő rendjéhez igazodó énekek kerültek adventtől Szentháromság ünnepéig. A 3. fejezet inkább tanító jellegű énekei – például a szentségekhez kapcsolódók – a hitoktatás, a liturgia és a zene egységének régi, jól bevált lehetőségét kínálják fel. A 4. fejezet tételei a keresztény élet és kegyesség kifejezői. A hit kérdései, az Istenbe vetett bizalom, a Jézus-szeretet, a bűnbánat és más itt található témák a hozzájuk kapcsolódó énekekkel újra és újra elénk kerülnek istentiszteleti életünkben. A gyülekezeti énekek sora – csakúgy, mint az egyházi esztendő – az örök élet reménységének jegyében zárul. E fejezet énekei emlékeztetnek bennünket hitünk örök perspektívájára, és erősítenek a reménységben, ha sír mellett kell megállnunk.

A szerkesztők úgy csoportosították egy-egy témához az énekeket, hogy a leginkább közösségi mondanivalójú tételek legyenek az elején, és a leginkább „egyéniek” kerüljenek a végére.

Az istentiszteleti énekeket olyan tételek követik, amelyek csoportalkalmakon használhatók. Először gyermekénekekből, majd a ’80-as évek kedvelt ifjúsági énekeiből találunk válogatást. A sort kánonok zárják.

Az énekek után még egy nagyobb fejezet következik. Régi hagyomány, hogy egy énekeskönyv imádságokat is közöl. Ahogyan közösségformáló erőt képvisel az együtt éneklés, az imádságos rész segít abban, hogy a gyülekezet imádkozó közösséggé váljon. Az élet fontos szituációihoz találunk itt imádságokat a Bibliából, egyházatyáktól, reformátoroktól, a 20. század teológusaitól. Ezek közül most azt a sorozatot emelem ki, amely – Luther nyomán – a hét minden napjára a Miatyánk hét kérése alapján írt imádságokat kínál.

Az imádságok után az egyházi esztendő epistolái és evangéliumi igéi következnek. Végül himnológiai adatokat találunk. Ez a cikksorozat a száraz adatsor élővé tételét is szolgálhatja azáltal, hogy a jövőben bemutatja egy-egy kor énekszerzőit, énekeit.

Kézikönyv gyülekezeti tagoknak – ezzel a mottóval indultunk énekeskönyvünk áttekintésére. Forgassuk minden részét naponta áldással!

Finta Gergely


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima húsvét után
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárvári parókiaszentelés
Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben
Vezérfonal mentén
Gimnázium és gyülekezet találkozása
Beiktatták a Soproni Egyházmegye esperesét és felügyelőjét
Keresztutak
Csernobil katasztrófájára emlékeztünk
Három napig „otthon” voltunk Kárpátalján
Evangélikusok
Az élet vallása
e-világ
Száznegyven éves a Fővárosi Állat- és Növénykert
Keresztény szemmel
„Ja, és boldog anyák napját!”
Az anya meg a szülő
Mérkőzés
A hét témája
Radioaktív rombolások
Az emberi felelőtlenség örök szimbóluma
evél&levél
Jézus mellett Tamásnak is helye van!
Tisztelt Murányi Úr!
Reflexiók egy nagymama tollából
Kedves Murányi László!
Válasz egy tamáskodó testvérnek
„Isten közel jött hozzánk”
A közelmúlt krónikája
Ifjú- és öregdeáktériek
Tótkomlós kétszázhatvan éves
Két törvény 1681-ből
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szeretet esztétája
Művészetek palotája – másképp
Bicentenárium Bonyhádon
Lukács-passió
Bitvo
A vasárnap igéje
Búcsúzás, de nem örökre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 19 Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster