EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Válasz egy tamáskodó testvérnek

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Válasz egy tamáskodó testvérnek

Kedves Testvérem! Mint a Tamás-mise születésénél kezdettől fogva bábáskodó egyik lelkész, szeretném olyan őszintén megosztani testvéremmel gondolataimat, amilyen őszintén és nyíltan testvérem írta levelét.

Az első érzésem nekem is a nagy szomorúság. Aki végigkísérte ennek az istentiszteleti formának a születését, az tudja, hogy nem „felülről”, avantgárd lelkészi ötletből született, hanem nagyon mély és sürgető lelki igényből. Gyülekezetek elkötelezett fiataljai élik át nap mint nap, hogy diáktársaik, barátaik – de sokszor ők maguk is – nem tudnak mit kezdeni a tradicionális egyházi formákkal. Hiányolják a fiatalokat megszólító evangéliumi üzenetet.

Az irántuk való missziói felelősség indította arra ezeket a fiatalokat, hogy keressék az utat, amelyen ők és társaik a templomba, az egyházhoz, de leginkább Jézus Krisztushoz találnak. Ezt a törekvést provokációnak, a magyarországi evangélikusok ellen a televízió felhasználásával intézett támadásnak, színház-templomi show-nak, egyházromboló eseménynek – amelynek hatására a hívek egy része elhagyja hitét, egyházát, s ki tudja, lelkileg hová csapódik – minősíteni Jézus Krisztus evangéliuma elleni bűn. És bűn (de legalábbis hálátlanság) azok ellen a fiatalok ellen is, akik Jézusért és fiatal korosztályuk üdvösségéért egy-egy Tamás-mise szervezése során 50-80 órát fáradoznak imádsággal, töprengéssel, előkészítéssel. Bárcsak sok olyan evangélikus lenne, aki ennyi időt fordítana imádságra, a gyülekezetében való munkára!

Megvallom, rosszulesett az is, hogy a szervező és szolgáló fiatalokat nemes egyszerűséggel és kiérezhető lebecsüléssel fekete trikós Tamásoknak, minket, Luther-kabátos (evangélikus) lelkészeket pedig reverendás műsorvezetőnek titulált. Az pedig, hogy a zuglói istentiszteletre utalva eleve idézőjelbe teszi az istentisztelet szót, és kimondja az ítéletet: megfeledkeztek arról, hogy Tamás a megismert Feltámadottat tisztán és igazán hirdette, ezzel prejudikálva, hogy Zuglóban nem ezt tették, nyílt ellenségességről tanúskodik. Csak sajnos minden alapot nélkülöz.

Zuglóban – testvéremmel ellentétben – én ott voltam, én végeztem az igehirdetés szolgálatát, és a feltámadt Jézus iránti feltétlen bizalomról prédikáltam. Testvérem és testvéreim eldönthetik, hogy Tamás apostoli volt-e az igehirdetés. Azt gondolom, hogy a részt vevő lelkészek garanciát adnak az evangélikus teológiai helyességre. Ezzel ellentéteset írni vagy bizonyítást igényel, vagy rágalmazás.

Ezzel szemben testvérem levelében teológiai felszínességek és tévedések vannak. Például amikor azt írta, hogy az evangélikus egyháznak két elfogadott hitvallása van, hogy jóra magyarázzam, nyilván a liturgiai használatra gondolt. Vagy az inkriminált „mise” szó, amelyet Luther természetességgel használt az istentiszteleti formára – istentiszteleti rendjének a címe: Deutsche Messe (Német mise). Luther nyomán talán ma is szabad használni az evangélikus egyházban. Az offertóriumot pedig minden gyülekezetben a következő istentiszteletek és a gyülekezet egyéb céljaira gyűjtik. (Egyébként a Tamás-misének körülbelül 50 ezer forintos kiadása van a sokszorosítás, a hívogató szórólapok, a plakátok miatt és legfőképpen azért, mert utána minden résztvevőt behívunk beszélgetni kávé, üdítő, sütemény mellett. A hirdetésben pedig az is elhangzott, hogy az offertórium fele mindig egy konkrét segítő célt szolgál; például a mozgássérülteket vagy az alkoholbetegek között végzett missziói munkát támogatja.)

Befejezésül csak annyit kérek: olvassa el testvérem a Római levél 14. fejezetét. A római gyülekezetben is voltak nézetkülönbségek. Pál azt kéri: tanuljátok meg elfogadni egymást. A Tamás-misét nem kell senkinek sem szeretnie, nem kötelező, még támadni is lehet. De egyet nem szabad tenni: nem szabad elvenni azoknak a fiataloknak a kedvét, akik hitükben megújulva, tamáskodásukból hitre jutva vállalják a tanítványságot és a kortársaikra irányuló missziót. Akik tesznek végre valamit. Sokan kongatják a vészharangot, hogy nincs ifjúság az egyházban. Hát nem is lesz, ha leszólják, kioktatják őket; ha nem kapnak lehetőséget arra, hogy maguk öntsék formába Jézus evangéliumát; ha elutasítják aktivitásukat.

A szervezők a Tamás-mise honlapján megfogalmazzák küldetésük területét: ez az istentiszteleti forma nem a tradicionális evangélikusoknak, hanem a keresőknek szól. Érdemes ott tájékozódni. Van, akinek tradicionális hitével is összefér a Tamás-mise, és felfrissül általa; van, aki elutasítja. Neki nem kell Tamás-misén részt vennie. Alternatív istentisztelet, amely új, hivatalos Agendánkban, az Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyvben is szerepel. Senkinek a hitét sem a Tamás-mise fogja elvenni, és nem a Tamás-mise fogja ki tudja, milyen közösségekbe lökni az evangélikus fiatalokat, hanem az, ha nem lesz helyük a saját egyházukban, mert nem értik meg őket.

Megszomorodott testvéri szeretettel köszöntöm:

Balicza Iván budavári lelkész


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima húsvét után
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárvári parókiaszentelés
Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben
Vezérfonal mentén
Gimnázium és gyülekezet találkozása
Beiktatták a Soproni Egyházmegye esperesét és felügyelőjét
Keresztutak
Csernobil katasztrófájára emlékeztünk
Három napig „otthon” voltunk Kárpátalján
Evangélikusok
Az élet vallása
e-világ
Száznegyven éves a Fővárosi Állat- és Növénykert
Keresztény szemmel
„Ja, és boldog anyák napját!”
Az anya meg a szülő
Mérkőzés
A hét témája
Radioaktív rombolások
Az emberi felelőtlenség örök szimbóluma
evél&levél
Jézus mellett Tamásnak is helye van!
Tisztelt Murányi Úr!
Reflexiók egy nagymama tollából
Kedves Murányi László!
Válasz egy tamáskodó testvérnek
„Isten közel jött hozzánk”
A közelmúlt krónikája
Ifjú- és öregdeáktériek
Tótkomlós kétszázhatvan éves
Két törvény 1681-ből
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szeretet esztétája
Művészetek palotája – másképp
Bicentenárium Bonyhádon
Lukács-passió
Bitvo
A vasárnap igéje
Búcsúzás, de nem örökre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 19 Válasz egy tamáskodó testvérnek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster