EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 19 - Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben

A szokásostól eltérően az idén április 28-án és 29-én rendezték meg – mintegy 180 résztvevővel – a Déli Evangélikus Egyházkerület gyülekezetvezetői konferenciáját a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban. A késői időpontot az egyházunkban zajló általános tisztújítás indokolta: ezen az alkalmon ugyanis a már megválasztott gyülekezeti tisztségviselők is jelen voltak.

A konferenciát megelőzte a Déli Egyházkerület presbitériumának és közgyűlésének összevont ülése. A püspöki és a felügyelői jelentésen kívül az egyetlen fontos napirendi pont az egyházkerületi jelölőbizottság beszámolója volt az egyházkerületi felügyelő személyére beérkezett jelölésekről. A kerületi felügyelő személyére a bizottsághoz összesen öt jelölés érkezett: Andorka Árpád, Koszorús Oszkár, Lengyel Anna, Novotny Zoltán és Szemerei Zoltán kapott jelölést. Ötük közül azonban csak Lengyel Anna és Novotny Zoltán fogadta el; ezt a közgyűlés is megerősítette. Így a gyülekezetek kettejük közül választhatnak majd.

A gyülekezetvezetői konferencia Krähling Dániel tolna-baranyai esperes áhítatával vette kezdetét. A megnyitó után került sor D. dr. Harmati Béla püspök köszöntésére – hetvenedik születésnapja alkalmából. Ebből az alkalomból – az egyházkerület élén végzett odaadó munkája elismeréseként – ő vehette át elsőként (és egyetlen lelkészként) Gáncs Péter püspöktől az egyházkerület frissen alapított hűségérmének első példányát. Az ünnepelttel Lengyel Anna készített rögtönzött helyszíni interjút, melynek során a nyugalmazott püspök szólt az egyházkerület élén eltöltött éveiről, a rendszerváltás körüli esztendők eseményeiről és a nyugállományba vonulása óta eltelt időszakról is. Több mint tízéves püspöki szolgálatának számos izgalmas és érdekes mozzanatát osztotta meg a résztvevőkkel. Mint a beszélgetés végén Lengyel Anna kérdésére kiderült, D. dr. Harmati Béla már dolgozik emlékiratain, amelyek számos további érdekességgel szolgálnak majd a rendszerváltás körüli időkről is.

A konferencia meghívott előadójaként Prőhle Gergely megválasztott országos felügyelő Merre tart egyházunk? címmel tartott referátumot a gyülekezeti vezetőknek. Az új felügyelő szólt a népmozgalmi adatokról, amelyek a jelen helyzetben nem adnak okot a bizakodásra. Külön kiemelte – úgy is, mint saját feladatát – az egyház és a mindenkori kormányzat közötti jó viszony ápolását. Meglátása szerint itt támaszkodni kell minden evangélikus közéleti szereplőre – pártállástól függetlenül. Prőhle Gergely hangsúlyozta: szükség lenne arra, hogy megváltozzon az egyháznak a társadalom felé irányuló kommunikációja, annak érdekében, hogy vonzóvá tegye az emberek számára az egyházat, ne pedig eltávolítsa őket tőle. Ebben a vonatkozásban alapvető fontosságúnak mondotta a nem vallásos, illetve a kereső emberek számára is érthető és vonzó nyelvezet használatát a világi médiában. Kívánatosnak tartja továbbá, hogy nagyobb médianyilvánosságot kapjanak az olyan kiemelkedő egyházi kulturális események, mint például a Bach-hét. Kiemelte, hogy fontos szerepe van az egyháznak az egyháztagok számára való segítségnyújtásban is, amely megnyilvánulhatna – például – az evangélikus vállalkozók által megtermelt termékek egyházon belüli terjesztésében. Előadása végén Prőhle Gergely a gyülekezetek segítségét kérte e célok megvalósításához.

Másnap került sor Koszorús Oszkárnak, a Nyugat-Békési Egyházmegye felügyelőjének és Káposzta Lajosnak, a Bács-Kiskuni Egyházmegye esperesének A vezetés művészete című beszámolójára. Az előadók saját tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel az egyházon belüli két elem (az egyházi és a világi vezetés) vezetési technikáiról. Mind a ketten szóltak azokról a buktatókról, amelyek a gyülekezetek vezetőit érhetik, de beszéltek azokról a sikerekről is, amelyeket a jó vezető elérhet. Minderről a tőlük megszokott alapossággal és humorral beszéltek.

Andorka Árpád egyházkerületi felügyelőhelyettes, statisztikus a legfrissebb népmozgalmi adatokat elemző előadásában megemlítette, hogy az elmúlt évek adatait figyelembe véve nem javultak a mutatók. A hozzászólásokban azonban hallhattak a résztvevők olyan gyülekezeti kezdeményezésekről, amelyek sikerrel kecsegtetnek, és az egyház társadalmon belüli továbbélésének, missziójának új útjait példázhatják. Az evangéliumi üzenetet fel nem adva kell az új formákat használni, amelyekkel elérhetők az egyháztól távolabb élők is.

Új formákat keresett a Déli Egyházkerület Közgyűlése is, amikor tavaly pályázatot írt ki alternatív istentiszteleti formák megfogalmazására, valamint új énekek és dalok megírására. A két pályázatra összesen mintegy húsz pályamű érkezett. Az eredményhirdetésre szintén e mostani gyülekezetvezetői konferencián került sor. Végezetül az egyházkerület lelkészi vezetője tartott beszámolót az Egyházak Világtanácsának brazíliai üléséről, Merre tart a világkereszténység? címmel. A kétnapos együttlétet ugyancsak Gáncs Péter püspök áhítata zárta.

Barthel-Rúzsa Zsolt

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ima húsvét után
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárvári parókiaszentelés
Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben
Vezérfonal mentén
Gimnázium és gyülekezet találkozása
Beiktatták a Soproni Egyházmegye esperesét és felügyelőjét
Keresztutak
Csernobil katasztrófájára emlékeztünk
Három napig „otthon” voltunk Kárpátalján
Evangélikusok
Az élet vallása
e-világ
Száznegyven éves a Fővárosi Állat- és Növénykert
Keresztény szemmel
„Ja, és boldog anyák napját!”
Az anya meg a szülő
Mérkőzés
A hét témája
Radioaktív rombolások
Az emberi felelőtlenség örök szimbóluma
evél&levél
Jézus mellett Tamásnak is helye van!
Tisztelt Murányi Úr!
Reflexiók egy nagymama tollából
Kedves Murányi László!
Válasz egy tamáskodó testvérnek
„Isten közel jött hozzánk”
A közelmúlt krónikája
Ifjú- és öregdeáktériek
Tótkomlós kétszázhatvan éves
Két törvény 1681-ből
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szeretet esztétája
Művészetek palotája – másképp
Bicentenárium Bonyhádon
Lukács-passió
Bitvo
A vasárnap igéje
Búcsúzás, de nem örökre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Evangélikus énekeskönyv – kézikönyv gyülekezeti tagok számára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 19 Gyülekezetvezetői találkozó a Déli Evangélikus Egyházkerületben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster