EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 44 - Ítélet után – ítélet előtt

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 20. VASÁRNAP – 1Móz 8,18–22

Hozzászólás a cikkhez

Ítélet után – ítélet előtt

Az első világítélet után Nóé áldozata azt fejezte ki, hogy az ember és a világ nem maradhat tartósan életben az Istennel való kiengesztelődés nélkül. Ez olyan egyetemes jellegű igazság, amely nemcsak az özönvíz utáni emberiségre érvényes, hanem fokozottan érvényes a mi nemzedékünk számára is. A Szentírás igazságaira általánosan érvényes szabály, hogy a történelmi idő előrehaladásával nem avulnak el, nem vesztik érvényüket, hanem ellenkezőleg: még inkább aktuálissá válnak.

Így van ez Isten és ember megbékélésével is. A napjainkban épülő globális világtársadalom egyre agresszívabban törekszik az élő Istennek és rendjének a kirekesztésére. Nem hajlandó a földet Isten teremtettségének elismerni, hanem a természet és az élet rendjének önkényes átalakítására törekszik. A neoliberalizmus az ösztönöket, kívánságokat tekinti a cselekvés mértékének, és amikor aggasztóan fogy a termőföld, a víz, az erdő, elapadnak az energiaforrások, meghirdeti egy korlátos rendszerben a korlátlan növekedés rendjét. Mindez szemmel látható módon kezelhetetlen gazdasági, ökológiai, társadalmi és erkölcsi válsághoz vezet.

Az Istennel való megbékélés, kiengesztelődés hiányának tünetei nem csupán a lélekben jelentkeznek, hanem teljesen szétrombolják a teremtettségnek azt a rendjét, amely a földet alkalmassá teszi az életre. Noha Isten már akkor tudta, hogy Nóé jó szándékú törekvése, áldozata ezt nem képes létrehozni, mégis megígérte, hogy a földet az emberi bűn és gonoszság ellenére is megőrzi az élet színterének. Annak ellenére, hogy az ember szívének szándéka gonosz az ifjúságától fogva, Isten fenn fogja tartani a teremtettségnek azt a rendjét, mely az élet feltételeit biztosítja.

Az ember természetén nem változtat sem az ítélet, sem Nóé áldozata. Isten változtatott velünk kapcsolatos eljárásán merő kegyelemből, jóindulatból. A megromlott emberiség számára bevezette a bűnök elnézésének, hosszan tűrésének korszakát a megváltó Jézus Krisztus eljöveteléig. Pál apostol azért hirdette az Areopágoszon, hogy „a tudatlanság időszakait ugyan elnézte Isten, de most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg” (ApCsel 17,30).

Ebben az értelemben ír az apostol a Római levélben Isten elnézésének és türelmének gazdagságáról. Isten türelmének és a bűnök elnézésének korszakát még megtoldotta a kegyelem idejével, amelyben mi is élünk, s amely pünkösdtől Jézus Krisztus értünk való visszajöveteléig tart. Ebben az időszakban bárki elfogadhatja a Krisztus által ajándékozott, örökre szóló megmentést, az Istennel való végső és örök megbékélést, kiengesztelődést. Noha a Krisztust elvető világra a kegyelmi korszak lejárta után súlyos ítélet vár, a nagy nyomorúság korszaka, Isten még akkor is tartani fogja magát a Nóéval kötött szövetséghez. Ezt jelzi a Jelenések könyvének 4. részében, hogy az ítéletre készülő Isten trónja fölött ott a szivárvány. Noha az ítélet nagyon komoly lesz, a teremtettség rendje megmarad.

A Nóé-féle szövetség tehát csak halasztja és csillapítja az ítéletet, de végleg el nem hárítja, és sem az emberi természeten, sem a világ állapotán alapvetően nem változtat. Ezért csak ideiglenes, ideig való rendet ad a világnak. Isten azért vezette be a bűnök elnézésének korszakát, hogy a világot fenntartsa Krisztus számára, a megváltás számára.

Mivel mi már a kegyelmi korszakban élünk, Jézus Krisztus eljövetele után, nekünk több és nagyobb ígéretünk van, mint Nóénak, és Isten számunkra sokkal többről gondoskodott, sokkal többet nyújtott. Jézus Krisztus kereszthalála nem halasztja, hanem örökre leveszi rólunk az ítéletet. Saját szavai szerint: aki hisz benne, az nem megy ítéletre, hanem már átment az örök életre.

Jézus Krisztus halála és feltámadása elváltoztatja természetünket: halálában meghal bűnnel fertőzött természetünk, feltámadásában Isten nekünk tulajdonítja az ő igazságát. Létünk elváltozása Jézus Krisztus értünk való visszajövetelekor fejeződik be, amikor megtörténik testünk elváltozása/feltámadása is. Jézus Krisztus az ő halála által visszaváltoztatta az embert imádóul a mennyei Atya számára, és a földet az ember számára. Visszajövetele után „nyomon követi a szántó az aratót… Must csorog a hegyekről” az uralmának áldásáról szóló messiási üdvprófécia szerint (Ám 9,13). Ez mérhetetlenül több, mint a Nóénak szóló ígéret.

A Nóé-féle szövetséget Isten az első világítélet után hozta létre, az özönvíz után vezette be a bűnök elnézésének korszakát. A kegyelmi korszakot és a kegyelem szövetségét azonban még a következő világítélet előtt léptette életbe, mert szívének szándéka nem az ítélet, hanem a kegyelem. Nem második világítéletet akar, hanem az ember és a föld örökre szóló megmentését. Ezért akik hisznek Jézus Krisztusban, azok számára nem lesz „világvége”. Ezért nekünk nem kell „világvége-hangulatban” élnünk, hanem – Isten szándéka szerint – a megmentő Jézus Krisztus értünk való visszajövetelét várjuk.

Vándor József


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Gondolatok a temetőben
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes zsinatzáró – ’56-os emlékezéssel
LVSZ-elnök Budapesten
Három zsinat – tizenöt év
„Zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek…”
Nem tétlenkedtek a tétiek
Civil kurázsi
Keresztutak
„Jöjj, Szentlélek, és újítsd meg a magyar föld színét…”
Imádság
Emelt fővel lehetünk magyarok
Mindenütt Isten tenyerén
Koszorúzás a gályarab prédikátorok emlékművénél
Evangélikusok
„Isten a mi oltalmunk”
e-világ
Hálaadás az életért
Keresztény szemmel
Október hava: forradalom és reformáció
Hitük még holtuk után is beszél – de miről?
Amikor az utolsó földi útra kísérünk…
A hét témája
Októberi döbbenet
„Klerikális reakció”
Dokumentumfilmek az ötvenedik évfordulóra
Személyes történelem
Ünnep – katarzis nélkül
evél&levél
A zene: Isten ajándéka
A közelmúlt krónikája
Az Ágostai hitvallás
Egy magyar fejedelem Genfben
Akik Svájcban reformáltak�
Thököly Imre hamvai Budapesten
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Fehér csokis, rumos csoda
A vasárnap igéje
Ítélet után – ítélet előtt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica reformáció ünnepére
EvÉlet - Lelki segély
Életem értelme: hitre nevelni
Szószóró
Van itt ifjúság!
Cantate
„Uram Isten, siess minket megsegíteni!” – régi magyar dallamok I.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 44 Ítélet után – ítélet előtt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster