EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 44 - Egy magyar fejedelem Genfben

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Egy magyar fejedelem Genfben

Négyszáz éve halt meg Bocskai István

Az elmúlt években többször jártam Svájcban. Mindannyiszor elcsodálkoztam, amikor a zürichi, berni, lausanne-i hatalmas gótikus katedrálisokról kiderült: valamennyi úgynevezett „reformierte Kirche” – vagyis protestáns templom.

Annyira furcsa volt az itthon megszokott egyszerű templomépületek, sokszor a puritánságig dísztelen belső terek után az impozáns méretű, többhajós, gótikus boltívekkel, színes ólomüveg ablakokkal díszes épületeket protestáns templomokként látni. Amikor pedig szeptemberben genfi idegenvezetőm a reformáció emlékművéhez közeledve elmesélte, hogy van ott egy híres magyar is, valami „Ockoi”, szégyenszemre csak akkor ugrott be a nagy erdélyi államférfi és reformátor neve, amikor már a szobor előtt álltam.

Elgondolkoztató, hogy milyen keveset, közelebbről szinte semmit sem hallottunk Bocskai Istvánról mostanában – holott idén volt az általa a Habsburgokkal megkötött bécsi béke 400. évfordulója, amely Európában először tette lehetővé a szabad vallásgyakorlást. Ráadásul, csöppet sem mellesleg, Bocskai István halálának is éppen 400 éve.

De ki is volt a reformáció legnagyobbjai között emlegetett Bocskai István? 1557. január 1-jén a „kincses városban”, Kolozsvárott látta meg a napvilágot. A kor szokásainak megfelelően a bécsi udvarban nevelkedett, apródként. Harmincöt évesen már ő volt a nagyváradi várkapitány, legfontosabb feladata Erdély és a magyar végvárak védelme volt a törökkel szemben. Erdély fejedelme, Báthory Zsigmond hamarosan rábízta a törökellenes szövetség létrehozását.

A történelmi idő azonban nem kedvezett sem Bocskainak, sem Erdélynek. A gyenge kezű Báthory Zsigmond lemondott, így Erdély földje hamarosan csatatérré vált. A török mellett a Habsburgok is meg akarták szerezni a mindig is értéket jelentő fejedelemséget. Így Bocskainak, aki korábban a törökkel küzdött, most már a másik ellenséggel is fel kellett vennie a harcot. Mivel szembeszállt a császári megszálló csapatok hírhedt vezérével, Bastával, 1602-ben el kellett hagynia a hazáját, Prágába száműzték.

Kétesztendei kényszerű külhoni tartózkodás után bihari birtokaira vonult vissza, de nem adta fel politikai terveit, népe függetlenségének visszaszerzését, Erdély és a királyi Magyarország egységének megteremtését. Tervének megvalósításához sokak döbbenetére a hajdúkat kezdte toborozni.

A hajdúk a paraszti világ egyik legmegvetettebb rétegét alkották. Közösségtől elvadult, keménykötésű emberek voltak, akik abból éltek, hogy a korabeli Magyarország „exportcikkét”, a szürkemarhagulyát lábon hajtották el – ha kellett – Bécsig vagy Milánóig. Segítségükkel 1604. október 15-én Álmosdnál, majd Diószegnél Bocskaiék szétverték a fejedelem ellen indított császári sereget.

A hajdúk seregéhez csatlakoztak az egyre erősödő ellenreformáció ellen zúgolódó polgárok és hamarosan a független Magyarországot követelő köznemesek is. Egyszerre küzdöttek a török és a Habsburgok ellen – s a meggyökeresedni kívánó protestáns vallásszabadságért.

  1. februárjában Bocskai Istvánt erdélyi fejedelemmé, áprilisban – Szerencsen – Magyarország fejedelmévé választotta az országgyűlés.

A fejedelem első intézkedéseivel letelepítette és nemességgel jutalmazta a kálvinista hitű hajdúkat. Ekkor jöttek létre a mai napig is fennálló hajdúvárosok.

Az 1606-ban megkötött bécsi béke elismerte Erdély és a Partium önállóságát.

Hosszas alkudozások után – a fejedelem közbenjárására – Bécs a nemeseknek, a városoknak és a végvárak katonáinak az egész ország területén megengedte, hogy tetszésük szerinti vallást kövessenek. Bocskai István ezzel hosszú időre biztosította nemcsak Erdély függetlenségét, hanem az összes magyar protestáns vallásszabadságát is. 1606 nyara volt ekkor; alig száz évvel korábban hirdette meg tanait Luther Márton; szerte a kontinensen üldözték a protestánsokat.

Bocskai István erdélyi fejedelemnek köszönhetően hazánk ekkor a „modern Európa” kötelékébe tartozott. Az a bizonyos bécsi béke mondta ki először Európában a szabad vallásgyakorlatot. A diadalt jelentő megegyezést a fejedelem csak fél évvel élte túl; 1606 decemberében Kassán meghalt.

Jásdi Beáta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Gondolatok a temetőben
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes zsinatzáró – ’56-os emlékezéssel
LVSZ-elnök Budapesten
Három zsinat – tizenöt év
„Zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek…”
Nem tétlenkedtek a tétiek
Civil kurázsi
Keresztutak
„Jöjj, Szentlélek, és újítsd meg a magyar föld színét…”
Imádság
Emelt fővel lehetünk magyarok
Mindenütt Isten tenyerén
Koszorúzás a gályarab prédikátorok emlékművénél
Evangélikusok
„Isten a mi oltalmunk”
e-világ
Hálaadás az életért
Keresztény szemmel
Október hava: forradalom és reformáció
Hitük még holtuk után is beszél – de miről?
Amikor az utolsó földi útra kísérünk…
A hét témája
Októberi döbbenet
„Klerikális reakció”
Dokumentumfilmek az ötvenedik évfordulóra
Személyes történelem
Ünnep – katarzis nélkül
evél&levél
A zene: Isten ajándéka
A közelmúlt krónikája
Az Ágostai hitvallás
Egy magyar fejedelem Genfben
Akik Svájcban reformáltak�
Thököly Imre hamvai Budapesten
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Fehér csokis, rumos csoda
A vasárnap igéje
Ítélet után – ítélet előtt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica reformáció ünnepére
EvÉlet - Lelki segély
Életem értelme: hitre nevelni
Szószóró
Van itt ifjúság!
Cantate
„Uram Isten, siess minket megsegíteni!” – régi magyar dallamok I.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 44 Egy magyar fejedelem Genfben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster