EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 44 - „Zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek…”

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

„Zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek…”

Új egyházzenei doktort köszöntünk

A helyi gyülekezet és egész egyházunk számára egyaránt fontos eseménynek adott otthont október 14-én a kelenföldi templom. A kelenföldiek hetvennyolc éves lelki hajlékukat ünnepelték gyülekezeti hétvége keretében, és ez alkalommal került sor a zsúfolásig megtelt templomban Bence Gábor egyházzenész doktori koncertjére is.

Az ünnepi szertartás a Gyülekezeti liturgikus könyv (GyLK) próbakiadásának vesperás rendjén alapult, ezt színesítette még számos Schütz-kompozíció és Sweelinck 96. zsoltára. Az alkalmon megemlékeztek a templomépítő elődökről is, ennek kapcsán megszólalhatott Sulyok Imre Boldogok a holtak című műve. A zsoltározós istentisztelet középpontjában J. S. Bach 96. kantátája állt (Herr Christ, der einge Gottessohn – a Szentháromság ünnepe utáni 18. vasárnapra). A koncert szólistái Károly Edit, Bakos Kornélia, Bubnó Tamás, Cser Péter (ének) és Móré Irén (fuvola) voltak. A neves művészeken kívül a kelenföldi gyülekezet ének- és zenekara, a Fővárosi Protestáns Kántorátus és a Stella énekegyüttes működött közre. A liturgus feladatát dr. Joób Máté igazgató lelkész látta el, aki Isten igéjét is hirdette Józs 24,23 alapján: „Most azért távolítsátok el az idegen isteneket, amelyek köztetek vannak, és adjátok oda szíveteket az Úrnak, Izráel Istenének!”

Bence Gábor témavezetője Hafenscher Károly volt; doktori témája az istentiszteleti énekrendek és énekek köré épül. (E kutatások „melléktermékeként” készült el a GyLK próbakiadása, amely – reménységünk szerint – hasznos és sokat használt kiegészítője lesz a jelenlegi énekeskönyvnek.)

Az Énekrend a Magyarországi Evangélikus Egyház használatára című értekezés célkitűzése az egyházi év folyamatához és ünnepeihez alkalmazkodó énekválasztási javaslat megalkotása volt. Négy nagyobb részben tárgyalja az istentisztelet kiemelkedő tételét, a graduáleéneket, a magyarországi énekrendhagyományt (különösképpen Bornemisza Péter énekrendjét), ismerteti és értékeli a vizsgált énekrendeket, majd maga is új énekrendet állít össze és javasol.

A dolgozat megvédésére október 18-án került sor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanácstermében. A bírálóbizottság tagjai Trajtler Gábor, dr. Csepregi Zoltán (előbbiek opponensi minőségben), dr. Dobszay László elnök, dr. Kovács Andrea és dr. Merczel György voltak.

A Mestertestület nagyra értékelte a jelölt munkáját: Bence Gábor cum laude minősítéssel nyerte el a Doctor Liberalium Artium (DLA – a szabad művészetek doktora) címet.

Bence Gábor írása mindenképpen nagy jelentőségű, hiánypótló munka. De nem szabad elfelejtenünk azon tevékenységeit sem, amelyekkel a hétköznapi életben teremt zenei oázist. Sikeresen szeretteti meg a fiatalokkal az egyházi zenét és a korált. Zenekaraival, énekegyütteseivel példát ad mások számára, hogy ma is lehet igényesen zenélni, s az értékes muzsikán nevelkedett ifjak maguk is könnyen továbbadják zeneszeretetüket.

Bence Gábor több mint negyed százada vezeti a kelenföldi gyülekezeti énekkart és zenekart, a gyülekezet kántora és a tíz éve alakult Fővárosi Protestáns Kántorátus vezetője. Az újrainduló fasori gimnázium, majd a Deák téri gimnázium énektanára, ahol szintén kórust és zenekart vezet. 1995 óta igazgatója az Evangélikus Kántorképző Intézetnek, konferenciákat és kántorképző tanfolyamokat szervez. A Magyarországi Evangélikus Egyház Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottságának tagja, részt vett az új Liturgikus könyv szerkesztésében.

Széles látókörének, nyitottságának, tudásának és tapasztalatának köszönhetően sok feladat vár még rá az egyházon belül. Egész eddigi egyházzenészi munkássága összefoglalható a doktori koncert igéjével: „…adjátok oda szíveteket az Úrnak…” Áldott legyen közöttünk végzett szolgálata!

e – k –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Gondolatok a temetőben
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes zsinatzáró – ’56-os emlékezéssel
LVSZ-elnök Budapesten
Három zsinat – tizenöt év
„Zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek…”
Nem tétlenkedtek a tétiek
Civil kurázsi
Keresztutak
„Jöjj, Szentlélek, és újítsd meg a magyar föld színét…”
Imádság
Emelt fővel lehetünk magyarok
Mindenütt Isten tenyerén
Koszorúzás a gályarab prédikátorok emlékművénél
Evangélikusok
„Isten a mi oltalmunk”
e-világ
Hálaadás az életért
Keresztény szemmel
Október hava: forradalom és reformáció
Hitük még holtuk után is beszél – de miről?
Amikor az utolsó földi útra kísérünk…
A hét témája
Októberi döbbenet
„Klerikális reakció”
Dokumentumfilmek az ötvenedik évfordulóra
Személyes történelem
Ünnep – katarzis nélkül
evél&levél
A zene: Isten ajándéka
A közelmúlt krónikája
Az Ágostai hitvallás
Egy magyar fejedelem Genfben
Akik Svájcban reformáltak�
Thököly Imre hamvai Budapesten
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Fehér csokis, rumos csoda
A vasárnap igéje
Ítélet után – ítélet előtt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica reformáció ünnepére
EvÉlet - Lelki segély
Életem értelme: hitre nevelni
Szószóró
Van itt ifjúság!
Cantate
„Uram Isten, siess minket megsegíteni!” – régi magyar dallamok I.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 44 „Zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster