EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 44 - Ünnepélyes zsinatzáró – ’56-os emlékezéssel

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Ünnepélyes zsinatzáró – ’56-os emlékezéssel

Egyházunk nyolcadik zsinata a múlt hét végén tartotta záró ülésszakát a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. Pénteken munkaülés zajlott, szombaton pedig a ciklus összefoglalása és záró istentisztelet tett pontot a hatéves munka végére.

A szolidaritási alapról szóló törvényjavaslat általános vitáját az előterjesztő, ifj. Zászkaliczky Pál bevezetője indította. A tavaszi ülésszakon eldöntött elvek szerint megfogalmazott javaslat lehetőséget ad arra, hogy az alap tagjai járulékfizetés ellenében nyugdíjkiegészítésben, özvegyi nyugdíjkiegészítésben, árvaellátásban, betegségi ellátásban, gyermekáldás idején igénybe vehető ellátásban, illetve több más szociális ellátásban részesüljenek. A járulékot a lelkész és a munkáltató – például az egyházközség – egyenlő arányban fizeti és az országos egyház garanciája biztosítja. Az alap az országos iroda keretei között működne. A javaslat a novemberben felálló új zsinat elé kerül további megvitatásra.

A Magyar Honvédségnél végzett tábori lelkészi szolgálatról szóló javaslatot Lackner Pál ezredes, protestáns tábori püspök, a zsinat korábbi lelkészi alelnöke terjesztette elő. A törvényjavaslat, amely az 1997. évi V. törvény tábori lelkészi szolgálatról szóló fejezetének az újrafogalmazása, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, illetve a Magyar Köztársaság kormánya nevében eljáró Honvédelmi Minisztérium által kötött háromoldalú megállapodás alapján készült. Az általános vitában a zsinat egyetértett az előterjesztéssel, de e javaslat elfogadása is a következő zsinatra marad.

A novemberben hivatalba lépő, újonnan választott zsinat azon ügyrend alapján tudja elkezdeni a munkáját, amelyről a zsinat az áprilisi ülésszakán folytatott általános vitát. A nyár folyamán az ügyrendi bizottság kidolgozta a törvényjavaslatok, zsinati határozatok, nyilatkozatok és állásfoglalások elfogadásának rendjét, amellyel a jelen lévő zsinati atyák gyakorlatilag vita nélkül egyetértettek. Az elfogadás akadálya a határozatképesség hiánya volt, ezért ezt szombatra napolta el a testület. A másnapi szavazás azután nagy izgalmak közepette zajlott. Mind az ügyrendre, mind a hozzá kapcsolódó törvénymódosításokra 28 : 4 arányú volt az igenek többsége, de amíg ez a törvény esetében az elutasítást, addig az ügyrend esetében az elfogadást jelentette. A módosítások ugyanis olyan törvényi részeket érintettek, amelyek elfogadásához harminc szavazatra lett volna szükség. Az elutasítás azt jelenti, hogy a következő zsinatnak foglalkoznia kell a különböző szabályok harmonizálásával.

Ezután a zsinat záróülésének ünnepi momentumai következtek. A hat év összefoglaló értékelését zsinati gazdaként e sorok írója, illetve Bárdossy Tamás nem lelkészi és Smidéliusz Zoltán lelkészi elnök végezte el. Az erdélyi testvéregyház nevében Köncze-Geréb Árpád esperes köszöntötte a leköszönő zsinatot, míg a rendszerváltás óta végzett zsinati munkáról dr. Frenkl Róbert országos felügyelő – a tizenöt év tanújaként – mondott beszédet (beszédét lásd a szomszédos hasábokon).

A záró istentisztelet liturgiájában dr. Fabiny Tamás püspök mellett Lackner Pál tábori püspök, Aradi György budapest-fasori lelkész, valamint a zsinat lelkészi és nem lelkészi tagjai működtek közre.

Az istentisztelet keretében emlékezett meg egyházunk az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról. Az emlékező beszédet Ittzés János elnök-püspök mondta el. A szószékről Smidéliusz Zoltán hirdette Isten igéjét Ézs 45,5 alapján: „Én vagyok az Úr, nincs más, nincs isten rajtam kívül!” A zsinat hatéves munkájának méltó zárása volt a közös úrvacsora.

Muntag András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Gondolatok a temetőben
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes zsinatzáró – ’56-os emlékezéssel
LVSZ-elnök Budapesten
Három zsinat – tizenöt év
„Zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek…”
Nem tétlenkedtek a tétiek
Civil kurázsi
Keresztutak
„Jöjj, Szentlélek, és újítsd meg a magyar föld színét…”
Imádság
Emelt fővel lehetünk magyarok
Mindenütt Isten tenyerén
Koszorúzás a gályarab prédikátorok emlékművénél
Evangélikusok
„Isten a mi oltalmunk”
e-világ
Hálaadás az életért
Keresztény szemmel
Október hava: forradalom és reformáció
Hitük még holtuk után is beszél – de miről?
Amikor az utolsó földi útra kísérünk…
A hét témája
Októberi döbbenet
„Klerikális reakció”
Dokumentumfilmek az ötvenedik évfordulóra
Személyes történelem
Ünnep – katarzis nélkül
evél&levél
A zene: Isten ajándéka
A közelmúlt krónikája
Az Ágostai hitvallás
Egy magyar fejedelem Genfben
Akik Svájcban reformáltak�
Thököly Imre hamvai Budapesten
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Fehér csokis, rumos csoda
A vasárnap igéje
Ítélet után – ítélet előtt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica reformáció ünnepére
EvÉlet - Lelki segély
Életem értelme: hitre nevelni
Szószóró
Van itt ifjúság!
Cantate
„Uram Isten, siess minket megsegíteni!” – régi magyar dallamok I.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 44 Ünnepélyes zsinatzáró – ’56-os emlékezéssel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster