EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 10 - „Harsonákkal és kürtzengéssel ujjongjatok a király, az Úr előtt!”

Cantate

Kitekintés

Hozzászólás a cikkhez

„Harsonákkal és kürtzengéssel ujjongjatok a király, az Úr előtt!”

A címbeli zsoltárvers (Zsolt 98,6) jelzi, hogy mostani cikkünkben egyházzenei életünk Benjaminjáról, a fúvószenéről olvashatunk a munkaág egyik magyarországi „atyjának” tollából. Reménységünk, hogy egyre többen követik a lelkesítő példákat. (E. Zs.)

Németországi ösztöndíjam idején meghívtak vendégszolgálatra egy kis bajor hegyi gyülekezetbe. Meghívóm az ottani egyházi fúvósszövetség elnöke volt, aki amikor arról érdeklődtem, hogy milyen jellegű gyülekezetbe megyünk, csak mosolygott. Az istentisztelet elején a lelkész köszöntötte a gyülekezetet, bejelentette az éneket, és… mindenki elővette a padból a trombitáját, a harsonáját, és eljátszották. Csak ketten énekeltünk, ötvenen játszottak egymásra figyelve, négy szólamban. Férfiak és asszonyok, gyerekek és nagyszülők, barátok és barátnők – egyszóval a gyülekezet.

Megdöbbentő volt a közös muzsikálás hatását látni rajtuk. Mindenkinek volt feladata és helye a közösségben, akár kezdőről, akár több évtizede játszóról volt szó. Együtt vették a levegőt, a szólamok összetartottak, az összhangzásnak hihetetlen ereje volt. Arra gondoltam: a hangszerek segítettek az istentisztelet közös, valódi megünneplésében.

Egyházunk egyik új munkaága, a fúvós egyházzene nem tekint vissza nagy tradíciókra Magyarországon. Míg Németországban az egyházzene a 16. századtól egyre intenzívebben használta a fa- és rézfúvósokat, addig nálunk csak elvétve – például a soproni toronyzenészek esetében – találkozhatunk a rézfúvósok nyomaival. A 20. század első felében a községi zenekarok vállaltak egyházi alkalmakon is fellépéseket; csak a nyolcvanas évekre tehetjük a munkaág elindulását, amely német hatásra következett be. A Lutheránus Világszövetség budapesti nagygyűlésén például az ősagárdiak játszottak gyülekezeti zenekarukkal.

A szervezett, rendszeres munka az Evangélikus Teológiai Akadémián (ma Evangélikus Hittudományi Egyetem) 1991-ben indult, jelentős németországi segítséggel. A tanítási rendszer a klaszszikus német Posaunenchor (fúvószenekar) hagyományait követte, főleg trombitákra, harsonákra építve, tubával kiegészítve. Az elmúlt tizenöt év alatt célunk változatlan: az erre fogékony teológusok tanulmányi idejük alatt olyan szinten sajátítsák el a rézfúvósjáték alapjait, hogy gyülekezetbe kerülve lelkészként, központi segítséggel (táborok, találkozók szervezése, kották, hangszerek beszerzése) akár a zenekarszervezésben is kamatoztathassák megszerzett tudásukat.

Időközben egyházunk több gyülekezetében alakultak fúvóskarok, részben gyülekezeti testvérkapcsolatok révén, részben a teológián végzett lelkészek munkája nyomán. Országosan hét-nyolc állandó zenekar működik, és több gyülekezetben kísérleteznek a fúvóshangszerek megszerettetésével ünnepi, különleges alkalmakkor. Külön is meg kell említeni a lajoskomáromi fúvósokat, akik már hosszú ideje végeznek példaértékű munkát német testvérgyülekezetük támogatásával. Nyíregyházán blockflötecsoporttal kísérleteznek; reménységgel követjük a kibontakozást.

A gyülekezeti zenekarokat nyári fúvóstáborral is támogatjuk. Immár a 16. évébe lépett a kismányoki országos fúvóstábor. A Tolna megyei kis falu üres parókiája, a templom, a domboldal fa- és rézfúvósok gyakorlásától hangos. Közösségépítő törekvéseinknek megfelelően itt találkozhat kezdő a haladóval; az alig néhány hangot ismerő és tanára akár egy szólamot is játszhat. A tapasztaltabb segíti a kezdőt, a kezdő pedig nem engedi elbizakodni a tapasztaltabbat, ugyanis a közös szólam korrekt vezetése miatt az eltérő tudásúaknak is „konszenzusra” kell jutniuk.

Sokszor éreztem ezekben a táborokban az egymásra figyelő közösség lélekemelő hatását. Közben persze sokan felnőttek; jóleső érzés látni, hogy van közöttünk olyan, aki kisgyermekként került kapcsolatba velünk, ma pedig zenetanárként vezeti a próbákat. A másfél évtized alatt több százan fordultak meg Kismányokon, ismerkedve az evangélikus, korálokra épülő, fúvós kamarazenével. Keressük a kapcsolópontokat a mai gyülekezetekkel, amelyekben ez a – főleg fiatalokat összefogó – munkaág sok örömet szerezhet mindenkinek.

Úgy gondolom, egyházunk javára válhatna az a mentalitás, amelyet a cikk elején említett németországi gyülekezetben tapasztaltam: mindenkinek megvan a saját szólama, hangszere, feladata, ami otthonosságérzetet, biztonságot, megelégedést nyújthat, és alázatra taníthat.

Johann Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Bezzeg Ninive lakói!
Heti útravaló
Istenre hangolva
Egyházunk egy-két hete
Egyházkerületi nap – négy évfordulóval
Bizalomra épülő felügyelet
Közösségépítő kirándulás
Püspöklátogatás Pesthidegkúton
Keresztutak
Együtt – Isten sátora alatt
Paraguayban jártunk!
Isten jelenlétét érezhetjük fölöttünk…
A születés evangéliumával kezdődött…
Kínában már a kommunista párt vezető köreiben is terjed a kereszténység
Városmissziós hét lesz Budapesten
Leláncolt ember az eltűnt idő nyomában
Evangélikusok
Kitüntetett helyzetben
In memoriam Molnár János
Esterházy János emlékezete
e-világ
A jótékony böjtölés
Egy hiteles biotermelő család
Keresztény szemmel
Jézus elveszett sírja, avagy a hollywoodi evangélium
Életmentő üzenet
Székházügy böjtben
A hét témája
Kétszáz éve született hazánk első miniszterelnöke
A másoknak élő sebészorvos
Ünnepi megemlékezés – ukrán költőtől
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Új bizonyíték Luther reformációt indító tételeiről
Volt egy „állati jó” napunk!
Akármilyen jó a könyv, el is kell tudni adni
Adjunk jó könyvet a gyermek kezébe!
A hit mint egészségvédő faktor
400 éve született Paul Gerhardt, az énekköltő lelkipásztor
Egy Gerhardt-vers története
A vasárnap igéje
Tekintet az egyetlen tekintélyre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Segítség, nem bírok a kisfiammal!”
Szószóró
Hova menjünk a nyáron?
Cantate
„Harsonákkal és kürtzengéssel ujjongjatok a király, az Úr előtt!”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 10 „Harsonákkal és kürtzengéssel ujjongjatok a király, az Úr előtt!”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster