EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 10 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Bár haragomban megvertelek, de most kegyelmesen irgalmazok neked. Ézs 60,10b (Jn 3,36; Lk 9,57–62; Ef 5,1–8a; Zsolt 34) Csapások során át tanulta Izrael népe, hogy Isten haragja miként válik valósággá. A harag nem előjelek nélkül áradt ki – például a próféták útján a figyelmeztetés időben elhangzott –, és elérte ugyan a füleket, de a szíveket-lelkeket már nem, ezért Izrael bűnhődött. De az Úr szeretete és kegyelme mindig felülmúlta jogos haragját, és megmentette választott népét. Az idők teljességében ez a szeretet Jézus Krisztusban testben is megjelent a földön. A végtelen isteni kegyelem és irgalom üzenetét olyan módon mutatta meg, ahogyan arra senki sem számított.

Hétfő

De te, Uram, Uram, tégy jót velem nevedért! Jóságos szereteteddel ments meg engem! Zsolt 109,21 (Róm 10,9; Lk 14,/25–26/27–33/34–35/; Róm 8,31–39) A rosszakarók vádaskodása, a gyűlöletes szavak és tettek megkeserítik életünket, ahogyan erről Istenének panaszkodik a zsoltáros, keserű és indulatos mondatok során át. Majd így folytatja, a teljes bizonyosság hangján: te, Uram, megáldasz, odaállsz a szegények pártjára. Az emberi természet az évszázadok folyamán nem változott – de Isten jóságos szeretete sem! S az, hogy minket is magához ölel, olyan emberré tehet, akik nem a gyűlölet, hanem a békesség követei ebben a nyugtalan világban.

Kedd

Jézus Krisztus mondja: „Aki hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát.” Mt 7,24 (Péld 18,10; Jób 7,11–21; Róm 9,1–5) Egy tetőtér-beépítés előtt statikus vizsgálta meg a társasházat. A lakók ugyanis féltek. Ám kiderült, hogy a hegyoldalban épült, több mint százhúsz éves ház alapja szikla. Ha valóban így van, az igencsak megnyugtató. Az életünk alapozását tekintve vajon okosnak bizonyulunk-e? Hallani ugyanis halljuk az igét. De cselekedjük-e? Az alapozással minden rendben van-e? A terhek ugyanis bármikor jöhetnek. Kibírja-e az alap?

Szerda

Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Mt 28,20b (Ez 20,41–42; Mk 9,38–41/42–47/; Róm 9,6–13) Mihez is lehetne hasonlítani a tanítványok lelkiállapotát, amikor a Mester feltámadása után, kis idő elteltével távozni készült, legalábbis el abból a létformából, ahogyan emberi szem, fül, érintés őt érzékelni tudja? A félelem, a gyász, a döbbenet, a hitetlenség a passió és a keresztre feszítés során, majd az eufória és az öröm a Feltámadott láttán – megannyi intenzív, alig-alig feldolgozható történés után Jézus elmegy. De a napi igénkben idézett mondattal az ajkán és egyúttal feladatot is bízva rájuk! Hihetetlen erőt érzek én is ebben az ígéretben, számomra ez a Biblia egyik legfontosabb mondata. Bárcsak átjárna minket napról napra a tudat, hogy nem vagyunk egyedül! Most sem, egy pillanatra sem, de akkor sem leszünk egyedül, amikor nekünk kell majd eltávoznunk.

Csütörtök

Bárcsak figyeltél volna parancsaimra! Akkor folyamként áradna rád a jólét, a tenger hullámaihoz hasonlóan az igazság. Ézs 48,18 (Róm 6,16; Mk 8,/10–13/14–21; Róm 9,14–29) Isten nem azért adta törvényét, hogy megnehezítse, megkeserítse, korlátozza vele az életünket! Ellenkezőleg, azoktól a helyzetektől akar óvni bennünket, amelyek veszedelmet, fájdalmat, bánatot okoznak nekünk, amelyekben megsérülünk, és mi is sértünk másokat. Nagyon gyakran mozgunk ilyen talajon, ezt tapasztalhatjuk, ha a „magunk törvényei” szerint élünk.

A jólét asszociációja fogyasztói társadalmunkban a gazdagság, a tehetősség. Böjtben arról (is) elmélkedjünk, hogy milyen az a jólét, amely nem a megfoghatótól függ! Amely lelki dimenziókra nyitott, amely Istenben, törvényében talál örömet, amely mindig igazságot talál nála, egy olyan világban, ahol sajnos sok hazugság zúdul ránk…

Péntek

A tévelygő lelkek észhez térnek, és a zúgolódók levonják a tanulságot. Ézs 29,24 (ApCsel 1,8; Mt 10,34–39; Róm 9,30–10,4) Békében élni egy országban, akkor is, ha bizonyos dolgokról más a véleményünk. Békében élni egy munkahelyen, egy társasházban, egy családban, békében önmagunkkal, sorsunkkal, jelenünkkel. Valóságos csoda… A tévelygés és a zúgolódás mélyen áthatja korunk társadalmát, közösségeinket, legalábbis nagyon érezhetően jelen van, s nyugtalanságot kelt a lelkekben. A próféta Izraelnek hirdeti Isten újjátevő tervét. Nekünk, mai zúgolódóknak is szól az ígéret: van megbékélés, van jövő, az az új már el is kezdődött… Ugye bennünk is?

Szombat

Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk. ApCsel 4,20 (5Móz 11,7; Lk 17,28–33; Róm 10,5–13) Az izgatottságtól a levegőt kapkodva benyit ismerősöm, és meséli, mit látott az imént az utcán: két autó karambolozott. Alig győzi mesélni, nem fér meg benne a szó, pedig csak egy többé-kevésbé hétköznapi esemény részese volt. Megértően hallgatom, mert szinte mindannyian ilyenek vagyunk. Ha valami érdekes, felkavaró, fura dolog történik velünk, alig várjuk, hogy megosszuk környezetünkkel. Mennyivel inkább áthatotta ez az érzés Pétert és Jánost, akik az Urat látták! Nekünk is van miről szólnunk: Isten személyesen váltott meg engem, Jézus értem halt meg. Hogy is hallgathatnánk róla?!

Kőháti Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Bezzeg Ninive lakói!
Heti útravaló
Istenre hangolva
Egyházunk egy-két hete
Egyházkerületi nap – négy évfordulóval
Bizalomra épülő felügyelet
Közösségépítő kirándulás
Püspöklátogatás Pesthidegkúton
Keresztutak
Együtt – Isten sátora alatt
Paraguayban jártunk!
Isten jelenlétét érezhetjük fölöttünk…
A születés evangéliumával kezdődött…
Kínában már a kommunista párt vezető köreiben is terjed a kereszténység
Városmissziós hét lesz Budapesten
Leláncolt ember az eltűnt idő nyomában
Evangélikusok
Kitüntetett helyzetben
In memoriam Molnár János
Esterházy János emlékezete
e-világ
A jótékony böjtölés
Egy hiteles biotermelő család
Keresztény szemmel
Jézus elveszett sírja, avagy a hollywoodi evangélium
Életmentő üzenet
Székházügy böjtben
A hét témája
Kétszáz éve született hazánk első miniszterelnöke
A másoknak élő sebészorvos
Ünnepi megemlékezés – ukrán költőtől
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Új bizonyíték Luther reformációt indító tételeiről
Volt egy „állati jó” napunk!
Akármilyen jó a könyv, el is kell tudni adni
Adjunk jó könyvet a gyermek kezébe!
A hit mint egészségvédő faktor
400 éve született Paul Gerhardt, az énekköltő lelkipásztor
Egy Gerhardt-vers története
A vasárnap igéje
Tekintet az egyetlen tekintélyre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Segítség, nem bírok a kisfiammal!”
Szószóró
Hova menjünk a nyáron?
Cantate
„Harsonákkal és kürtzengéssel ujjongjatok a király, az Úr előtt!”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 10 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster