EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 14 - Igaz emberséget az embertelen világban!

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Igaz emberséget az embertelen világban!

Ezekben a napokban, amikor a világtörténelem legfontosabb eseményére – Jézus Krisztus Urunk kereszthalálára és feltámadására – figyel az egyház, egyébként sem nyugodt hazai közéletünket újabb feszültségek terhelik. A napokban hallott történet és a személyesen is átélt események arra indítanak, hogy hetilapunk mostani, ünnepi számában is szóba hozzam ezeket a sokakat nyugtalanító kérdéseket.

Nincsenek illúzióim, sőt tele vagyok aggodalommal. Nem gondolom, hogy ezek a sorok megváltoztatják a folyamatokat, a döntéshozók szándékait, és sajnos még a módszereik megváltoztatásában sem tudok reménykedni. Mégis le kell írnom ezeket a sorokat, ki kell mondanom ezeket a gondolatokat, mert néven kell nevezni a bűnt. Talán így a bajban lévőknek is jelzést adhatunk; ha segíteni nem is tudunk rajtuk, de legalább azt kifejezzük, hogy együtt érző szeretettel gondolunk rájuk.

A történet. Az egyik – az egész ország területéről betegeket fogadó – budapesti kórházban történt. A fővárostól távolabb fekvő kis faluból súlyos műtétre vonult be egy beteg a kórházba. A szükséges előzetes vizsgálatok után kitűzték az operáció napját, és a beteget elő is készítették a beavatkozásra. Aki már átélt ilyen vagy hasonló helyzetet, tudhatja, hogy a műtéti előkészítés fizikai megpróbáltatásai mellett milyen lelki terhet is jelent a súlyos műtétre való felkészülés.

A kijelölt napon betegünk előkészítetten és felkészülten, az előzetesen beadott nyugtató injekció hatása alatt, de még így is feszülten várta, mikor viszik a műtőbe. Lassan múlt az idő, elérkezett a műtét kitűzött időpontja is, de nem jöttek érte. A betegben és az érte aggódó családtagokban is egyre nőtt a feszültség. Mi történt? Miért nem szólnak néhány, türelmet kérő, nyugtató szót a beteghez, miért nem adnak felvilágosítást?

Talán már a kedves Olvasó is kitalálta, mi történt, illetve mi nem történt. Semmi nem történt. Elmaradt a műtét, a betegnek senki nem mondta meg, miért, s a hozzátartozók alig tudták elérni azt, hogy szóba álljanak velük.

Hogy ez egyedi, kirívó eset? Nem hiszem. Annak ellenére sem hihetem, hogy tudom: vannak betegeikkel gondosan törődő orvosok és nővérek is, de ahhoz túl sok, a fentihez hasonló esetről hallottam már, hogy azt mondhassam, fatális véletlen, ilyen csak egészen ritkán fordulhat elő. Ami – és főként, ahogy – az egészségügyben mostanában történik, sajnos azt valószínűsíti, hogy a beteg, műtétre, gyógyulásra váró emberek számítanak a legkevésbé. Szakemberektől is hallottam, magam is belátom: szükség van az egészségügy reformjára, az átalakításokra, még a kórházi ágyszámok csökkentésére is, de ahogy ez ma Magyarországon történik, arra csak egy szót lehet mondani: embertelen.

A másik témám sem szívderítőbb. Ezt személyes tapasztalat alapján mondom el. Pár nappal ezelőtt fontos intézményfinanszírozási kérdésekről kellett tárgyalnunk az egyik megyei önkormányzat vezetőivel. Egyházunk szakértőivel együtt mentünk a megbeszélésre. Már útközben számba vettük érveinket, hogy korrekt módon és tényekkel alátámasztva tudjuk előterjeszteni – és ha kell, megvédeni – álláspontunkat. A tárgyalás nehéz volt, talán nem is egészen eredménytelen. A legnagyobb hatást azonban a közben kapott információk gyakorolták rám.

Az egyházunk fenntartásában működő intézményeink nehézségeit jól ismerem, mégis kénytelen vagyok bevallani, hogy azok az adatok, amelyeket tárgyaló partnereinktől hallottunk, engem egészen megdöbbentettek. Tájékoztattak arról is, hogy reformok címén milyen megszorításokat kell végrehajtaniuk az intézményfenntartó önkormányzatoknak, milyen nehézségeket kell megoldaniuk, hány és hány intézményt kell összevonniuk – és természetesen ez csak elbocsátásokkal lehetséges.

Így „testközelből” szembesülni ezekkel a nyomasztó gondokkal számomra egészen megrázó volt. És ismét csak ugyanaz a végső következtetés. Az elmúlt évek során előállt, tovább már fenn nem tartható pénzügyi, gazdasági helyzetben halaszthatatlanná vált megszorítások között minden más előbbre való, mint azok az emberek, akik nem tehetnek arról, hogy így alakultak a dolgok. A megszorítások következtében „megtakarított” százmilliókról és milliárdokról beszélnek, csak éppen azokról az emberekről nincs szó, akik a hibás gazdaságpolitika kiigazításának hatásait elszenvedik. Erre is csak azt mondhatjuk: embertelen.

Helyzetünk különösen is nehéz, mert kényszerpályán mozgunk. Mégsem mondhatjuk azt, hogy teljesen tehetetlenek vagyunk. Most van itt igazán az ideje az áldozatos felebaráti szeretetnek. Így adhatunk segítséget azoknak, akik közvetlen környezetünkben áldozataivá válnak az embertelen politikának. Ne hagyjuk őket magukra napi gondjaikkal! Krisztus-hitünk is erre biztat bennünket.

Virágvasárnap a Filippi levél csodálatos Krisztus-himnusza indított a nagyheti útra bennünket. Olvassuk hozzá az előtte lévő verset is! Az embertelen világban igaz emberségre hív bennünket Urunk szeretete. „…senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt… (Fil 2,4–5)

Ittzés János püspök, Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A feltámadás ünnepe Keleten és Nyugaton
Heti útravaló
Fecseg a felszín
Mennyei jel
Egyházunk egy-két hete
Hogy jobban megismerjük egymást
„Nem hagylak titeket árván…”
Életünk ideje…
Virágvasárnapi Tamás-mise
Emlékezés és hálaadás
EKE-csendesnap Tésen
Keresztutak
Bibliatársulati tervek
Erdélyi látogatáson
Evangélikusok
Igaz emberséget az embertelen világban!
Csodákra emlékezni jó…
„A megújulás: kegyelem”
Négyszázötven éve halt meg Mikael Agricola, Finnország reformátora
Bárányokkal táncoló
e-világ
Jótékony tejtermékek az egészséges táplálkozásban
Keresztény szemmel
Krisztus valóban feltámadt!
Hol válthatjuk meg a világot?
Csütörtöktől péntekig
Hiszem a test feltámadását
evél&levél
Merjünk mégis imádkozni
Válasz a Merjünk mégis imádkozni című levélre
Több mint nyelvtan…
Válaszol a rovatvezető
Válaszol az olvasószerkesztő
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az Úr érkezése
Álomjáték az Evangélium Színházban
Újra tudományos szakkollégiumi konferencia
Országos evangélikus latinverseny
Lássátok, íme, az ember!
Krisztus fegyverei, avagy festődoboz művészi bűnkészlettel
A Magyar Televízió ünnepi műsorai
„Nem teve – bárány!”
A vasárnap igéje
Hajnali harmat
Páratlan húsvéti tapasztalat
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Van-e bocsánat az árulónak?
Szószóró
Április 11.: a költészet napja
Cantate
Húsvéti énekeink
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 14 Igaz emberséget az embertelen világban!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster