EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 25 - Ünnepélyes tanévzáró a teológián

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Ünnepélyes tanévzáró a teológián

Szűnni nem akaró taps köszöntötte Isten idős szolgáit június 16-án a zuglói evangélikus templomban. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) tanévzáró istentiszteletét követő ünnepi ülésen rubinoklevelet kapott a teológián hetven esztendeje végzett Benczúr László. A tanulmányaikat „korábban” befejezők közül személyesen is jelen volt és vasoklevelet vett át a hatvanöt éve végzett Horváth Miklós, a hatvan éve végzett és ennek emlékére gyémántoklevelet kapott Tóth-Szöllős Mihály, valamint Blázy Lajos ötven éve végzett s így aranydiplomás lelkész. Számukra az istentisztelet visszatekintésre is, az EHE jelenlegi hallgatóinak és végzőseinek pedig összegzésre és előretekintésre adott lehetőséget.

A tanévzáró ünnepi istentisztelet hittudományi egyetemünk fúvósainak és énekkarának, továbbá a liturgikus szeminárium kórusának szolgálatával vette kezdetét, orgonán dr. Finta Gergely adjunktus, tanszékvezető játszott. A liturgiában csendült fel Csorba István karnagy – erre az alkalomra komponált – Te Deum című műve is.

A zuglói evangélikus templom szószékéről Johann Gyula prédikált; Jer 17,14 alapján tartott igehirdetésével egyúttal „búcsúzott” is az egyetem hallgatóitól és tanáraitól. A teológusotthon volt lelkésze augusztus elsejével a csömöri gyülekezetben folytatja szolgálatát. Bár továbbra is részt vesz az egyházzenei tanszék munkájában, az otthonlelkészi munkakört dr. Orosz Gábor Viktor veszi át tőle.

Az istentisztelet után ünnepi tanévzáró ülés következett; a megjelenteket a hallgatói önkormányzat elnöke, Jorsits Attila szenior köszöntötte, majd dr. Csepregi Zoltán beszédét hallgathatták meg a résztvevők. Az EHE rektora többször is idézte egy zarándokének, a 121. zsoltár sorait. Úton vannak a teológiai hallgatók és a tanárok is, akik számára az elmúlt tizennégy évben az oktatási kormányzat folyamatos „Ki mit tud?”-ot és „akadályversenyt” rendez – mondotta…

A régmúlt idők teológusai – tudásukat és kapcsolataikat bővítendő – külföldi egyetemekre mentek tanulni. Hittudományi egyetemünket ma is a nyitottság jellemzi. Mint Csepregi Zoltán elsorolta, a következő tanévben hittanár szakot kívánnak indítani a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen; megállapodást kötöttek a pozsonyi teológiával; közös tanulmányi programokat és tudományos együttműködést terveznek Wittenberggel is. A számos pozitív elgondolás mellett a rektor szót ejtett egy kudarcról is: 2006. december 31-ével megszűnt az EHE és a Magyar Tudományos Akadémia közötti tudományos együttműködés. Véleménye szerint ez a tény arra utal, hogy az evangélikus teológiának annyi megbecsülése van a mai magyar szellemi életben, mint a jövevénynek vagy a vándornak.

A rektori beszéd után érkezett el a diplomaosztás ünnepélyes pillanata. A sikeres záróvizsgát tett lelkész, illetve hittanár szakos hallgatók közül néhányan azonban még nem vehették át teológiai végbizonyítványukat – nyelvvizsga vagy pedagógusi oklevél hiányában. (A végzősöket az Evangélikus Külmissziói Egyesület a D. Keveházi László által írt, Podmaniczky Pál, a misszió professzora címet viselő kötettel ajándékozta meg.)

A jövő ifjú lelkészei és hitoktatói után az idősebb szolgatársaké volt a főszerep. A jubilánsok nevében Tóth-Szöllős Mihály nyugalmazott lelkész szólt a gyülekezethez, kiemelve, hogy kollégáival együtt nehéz időkben, sok kísértés és próba közepette, de mindig Isten ügyét szem előtt tartva munkálkodtak. (Az Evangélikus Élet korábbi főszerkesztője kötetbe rendezte hatvan évvel ezelőtt végzett évfolyamtársainak életrajzát. A kiadványról lapunk 7. oldalán olvasható recenzió. – A szerk.)

A továbbiakban a Dr. Sólyom Jenő Alapítvány 2006. évi tevékenységéről számolt be dr. Szabó Lajos rektorhelyettes. Az alapítvány kuratóriuma által odaítélt díjat az idén Veres Emese-Gyöngyvér néprajzkutató kapta meg az evangélikus néprajz területén végzett munkásságáért.

Az istentisztelet végén Johann Gyula mondott köszönetet az intézményben töltött hét esztendejéért, az egyetem vezetése pedig dr. Fabiny Tamásnak, illetőleg dr. Varga Gyöngyinek fejezte ki köszönetét; az előbbinek itt végzett munkájáért – az EHE korábbi egyetemi tanára püspöki szolgálatára való tekintettel a jövőben címzetes professzorként segíti az egyetem munkáját –, az utóbbinak pedig azért, mert az elmúlt tanévben vállalta az újszövetségi tanszék vezetését.

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vádak
Hol a megoldás?
De egyikük visszafordult…
Antoine de Saint-Exupéry: Fohász
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes tanévzáró a teológián
Együtt
Déli lelkészcsalád-találkozó
Megújuló lelki erőforrások
Hétvégével tanév vége
Szolgatársak evangélizálása
Nyugdíjaslelkész-találkozó Győrben
Keresztutak
New York–Erdély
Nálunk a „labda”
EHE és AHS
Jubileumi zsinat Rózsahegyen
Az örökség
Centenáriumát ünnepli a cserkész-világmozgalom
Gusztáv Adolf-év Németországban
Evangélikusok
Milyen messze van Köln Pakstól?
Kilencven éve halt meg Gyóni Géza (1884–1917)
e-világ
Web 2.0
Keresztény szemmel
Jó lenne egy keresztény orvos
Az önérzetes kecske
Légy a tejben
Zsanett
A hét témája
Milyen színű a cápauszony?
Mi a titka?
A közelmúlt krónikája
Hetvenöt éve volt a Baráti Mozgalom első konferenciája Sárszentlőrincen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Állatok a Bibiliában
Az evangélikus középiskolák legjobbjai voltak…
PRÚSZ-közgyűlés
Kísérlet közelmúltunk egyháztörténetének valós megközelítésére
Bemutatkozik a bobai evangélikus gyülekezet
Mágnás diós pite
A vasárnap igéje
Isten bűnöseként
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Mégiscsak egy szakma…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 25 Ünnepélyes tanévzáró a teológián

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster