EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 25 - Mégiscsak egy szakma…

Ige+hirdető

Aki titeket hallgat…

Hozzászólás a cikkhez

Mégiscsak egy szakma…

Igét hirdetni nem csak lelkészek tudnak, nem is csak ők szoktak. Akik megfordultak a fóti Mandák Otthonban Kiss János gondnoksága idején, biztos, hogy meghatározó emlékeket őriznek reggeli és esti áhítatokról, sőt sokan vannak, akiknek a fóti civil igeszolgálat alapvetően befolyásolta az életüket. Kiss János nem végzett teológiát, nem volt lelkész. Sok más név is elhangozhatna, ha civil igehirdetők emlékezetes és áldást hordozó tevékenységére akarnánk emlékezni. Nagyon jó lenne, ha nem csökkenne egyházunkban azoknak a civileknek a száma, akik ajkán megszólal az életet hordozó evangélium.

Az igehirdetés azonban – túl a személyes adottságokon és elkötelezettségen – mégiscsak egy szakma, amelyet tanulni lehet és kell. Négy csokorban szeretném összefoglalni az igehirdető megszerezhető szakmai ismereteit.

Az első csokor a teológiai ismereteket tartalmazza. Mindenekelőtt azt az evangélikus sajátosságot, hogy az ordináció a nyilvános igeszolgálatra és a szentségek kiszolgáltatására történik. Isten népének, családjának egy tagja maradtam, amikor lelkésszé avattak, nem kerültem más kategóriába, csak az lett a feladatom, hogy nyilvánosan, foglalkozásszerűen hirdessem az igét. Luther ezt így mondja: az igehirdető olyan mesterember, akinek szerszáma az Isten igéje.

A teológiai tanulmányok megismertették velem azt a környezetet, amelyben az ige elhelyezkedik. Ez bibliai, dogmatikai és történeti ismereteket egyaránt jelent, és megtanítja, hogy az adott ige nem önmagában áll, hanem sokféle összefüggésbe ágyazódik. Ennek felismerését az ember sokrétű szakmai képzés eredményeképpen kapja.

Megtanultam érteni az igét. Luther számára összetartozik a teológia, az igazi tanítás és az igehirdetés. A hivatásos igehirdető nem prédikálhat tanulás nélkül, teológia nélkül, állandóan frissített tartalmi ismeretek nélkül. A lelki és az értelmi követelmény nem válik el egymástól, főként szemben nem áll egymással, hanem kiegészíti, feltételezi és gazdagítja egymást. Ez a tipikusan evangélikus teológiai szemlélet késztet arra, hogy gyanakodva kapjam fel a fejem, amikor valaki egymással szemben kijátssza a lelki és az értelmi gazdagságot.

Kommunikációs alapismereteket is elsajátítottam teológiai felkészülésem alatt. Megtanultam, hogyan kell egy bizonyos tartalmat úgy átadni, hogy az érthető és megragadható legyen a hallgatók számára. Megismertem a szóbeli műfaj sajátosságait: mennyit, milyen tagolásban, mennyi ismétléssel kell elmondanom ahhoz, hogy jól megjegyezze, magával vigye a gyülekezet. Tudom, hogy hárman írjuk a prédikációt: az igehirdető, a hallgatók és a Szentlélek, aki megvilágosítja az értelmet, és életre kelti az elhangzó szót. Egy prédikáció hangzik a szószékről, de annyit visznek haza, amennyien részt vettek az istentiszteleten.

Mint igehirdető megtanultam bánni a saját személyiségemmel. Nekem ugyanúgy szól, és rám ugyanúgy vonatkozik az ige, mint minden hallgatóra. Ugyanakkor nem az a feladatom, hogy elmondjam a gyülekezetnek, ami engem pillanatnyilag leginkább érdekel és foglalkoztat, hanem hogy Isten igéjét tolmácsoljam, ez a szempont pedig tárgyszerű szemléletet követel.

Önfegyelmet tanultam. Nem akkor kell prédikálnom, amikor a legjobban rá vagyok hangolva erre a feladatra, hanem akkor, amikor a harang megszólal. A szakmai ismereteim emelnek át az ebből adódó nehézségeken.

És végül: technikai ismereteket is szereztem. Tudom, hogy rontják egy igehirdetés hatását a rosszul szerkesztett mondatok, az egyhangú tónus, a rossz gesztusok, a kontrollálatlan arckifejezés vagy hanglejtés. Aki arra adja a fejét, hogy nyilvánosan beszéljen, annak technikai ismereteket is szereznie kell. Mert ami kedves bakizás egy civil szónoktól, az bosszantó és hatást rontó hiba a professzionális prédikátor részéről.

Muntag Andor idézi egy írásában Luther szavait a jó igehirdetőről. „Az a jó igehirdető, aki ezt a rendet megtartja: először, hogy tanuljon meg fellépni, azaz hogy legyen igazi, isteni elhívatása. Másodszor, hogy tanuljon meg egy ideig (a szószéken) fent maradni, azaz legyen tiszta és őszinte a tanítása. Harmadszor, hogy tanuljon meg onnan ismét lejönni, azaz ne órák hosszat prédikáljon.”

A civil igehirdető a szívéből és a józan értelméből beszél. Fontos, hogy ez a hang továbbra is jól hallható legyen egyházunkban. A hivatásos prédikátor mindehhez hozzáteszi a szakmai ismereteit is. Mégpedig olyan ismereteket, amelyeket valóban holtáig frissíteni, újítani és karbantartani kell. Fontos, hogy egyházunk tagjai és igehirdetői nagyra becsüljék, értékeljék és igényeljék a lelkészek szakmai ismereteit.

Szabóné Mátrai Marianna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vádak
Hol a megoldás?
De egyikük visszafordult…
Antoine de Saint-Exupéry: Fohász
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes tanévzáró a teológián
Együtt
Déli lelkészcsalád-találkozó
Megújuló lelki erőforrások
Hétvégével tanév vége
Szolgatársak evangélizálása
Nyugdíjaslelkész-találkozó Győrben
Keresztutak
New York–Erdély
Nálunk a „labda”
EHE és AHS
Jubileumi zsinat Rózsahegyen
Az örökség
Centenáriumát ünnepli a cserkész-világmozgalom
Gusztáv Adolf-év Németországban
Evangélikusok
Milyen messze van Köln Pakstól?
Kilencven éve halt meg Gyóni Géza (1884–1917)
e-világ
Web 2.0
Keresztény szemmel
Jó lenne egy keresztény orvos
Az önérzetes kecske
Légy a tejben
Zsanett
A hét témája
Milyen színű a cápauszony?
Mi a titka?
A közelmúlt krónikája
Hetvenöt éve volt a Baráti Mozgalom első konferenciája Sárszentlőrincen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Állatok a Bibiliában
Az evangélikus középiskolák legjobbjai voltak…
PRÚSZ-közgyűlés
Kísérlet közelmúltunk egyháztörténetének valós megközelítésére
Bemutatkozik a bobai evangélikus gyülekezet
Mágnás diós pite
A vasárnap igéje
Isten bűnöseként
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Mégiscsak egy szakma…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 25 Mégiscsak egy szakma…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster