EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 25 - New York–Erdély

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

New York–Erdély

Óceánt átívelő evangélikus testvérkapcsolat

Erdélyben járt New York Város Evangélikus-Lutheránus Egyházkerületének püspöke, tanácsosa és néhány további képviselője, hogy testvérkapcsolatot létesítsenek a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházzal. Június 8. és 14. között több egyházközséget felkerestek, tanulmányozták az erdélyi evangélikusok diakóniai, szociális tevékenységét, projektjeit. Dr. Stephen P. Bouman püspök június 10-én Sepsiszentgyörgyön szolgált igehirdetéssel a délelőtti istentiszteleten, másnap a Barcaújfaluban tartott esti áhítaton pedig dr. Gary E. Mills tanácsos hirdette Isten igéjét. A nyolcfős New York-i delegáció Kolozsvárra is ellátogatott; a két egyházkerület közötti testvérkapcsolat születését rögzítő iratot az ottani püspöki hivatalban látták el kézjegyükkel az egyházvezetők.

A vendégek érkezésük másnapján indultak erdélyi körútjukra. Elsőként Oltszakadátot keresték föl, majd Halmágyon tekintették meg az 1160-ban épült templomot, és ismerkedtek a gyülekezettel. A küldöttség útja innen Brassóba vezetett: az esperesi hivatalban találkozott egymással első alkalommal a két egyház püspöke. Ezután a brassói egyházmegye lelkészeivel való eszmecserére került sor Hoszszúfalu-Alszegen. Bouman püspök elmondta, hogy New Yorkban 232 evangélikus gyülekezet van, a megkeresztelt egyháztagok száma pedig hetvenötezer és százezer közé tehető. Ötven iskolát működtetnek – köztük két közép- és egy főiskolát –, továbbá tíz nagy szociális központjuk és sok más szervezet szolgálja a metropolist. Elhangzott továbbá, hogy a New York-i egyházkerületben huszonöt nyelven folynak istentiszteletek: a hagyományosan evangélikus országok nyelvei – német, svéd, dán, norvég, finn – mellett arab, mandarin, koreai, szuahéli és más egzotikus nyelveken is hirdetik az igét.

Az amerikai püspök kifejtette: „Emigráns egyház vagyunk, egyszersmind érvényesek ránk Ézsaiás próféta szavai: »…a rések befalazójának neveznek, aki romokat tesz újra lakhatóvá.« (58,12) Teljes szívemmel hiszem, hogy az egyház, amely az arcát és Jézus arcát a szegények, az idegenek, az evangélium nélküliek felé fordítja, mindig megújuló egyház.” A bemutatkozást mintegy kétórás beszélgetés követte.

A vasárnap Sepsiszentgyörgyön tartott istentiszteleten elhangzott igehirdetésében Stephen Bouman szólt a 2001. szeptember 11-i eseményekről, és kiemelte, hogy mennyire megváltozott az emberek élete a tragédia után: „Négy nappal később maszkkal az arcomon a romok fölött méláztam, és keresgéltem valamit, bármit, ami vigaszt nyújthatna. De nincs boldog befejezés, amit hozzá lehetne fűzni a történethez. Egy felismerést azonban mintegy ajándékként kaptam: mi már élve el lettünk temetve. Amint Pálnak a kolosséiakhoz írt levelében áll: »A keresztségben vele együtt eltemettek benneteket, és vele együtt fel is támadtatok az Isten erejébe vetett hit által, aki feltámasztotta őt a halottak közül.«” (2,12)

A püspök ugyanakkor elmondta, hogy a tragédia után az evangélikus egyház oroszlánrészt vállalt a felmerülő szociális gondok orvoslásában, és az egyház egyik legfontosabb feladata a misszió lett.

Az istentisztelet után a brassói gyülekezetbe látogatott a küldöttség.

Másnap több barcasági egyházközséget kerestek föl a vendégek – Apácát, Krizbát, Újfalut –, és egyházunk különféle diakóniai, oktatási és szociális tevékenységével ismerkedtek. Újfaluban esti istentiszteletet tartottak, amelynek keretében a helyi egyházközségek szolgáltak műsorral; az igét Gary Mills tanácsos hirdette.

Kolozsvárra a marosvásárhelyi egyházközség érintésével érkezett múlt hét keddjén a delegáció.

A püspöki hivatalban a két egyház közötti testvérkapcsolat létesítéséről folytatott tárgyalás során a felek hét pontban foglalták össze az együttműködés lehetőségeit: 1. misszió és lelkészcsere (angol gyülekezet megalapítása Romániában és egy magyar/román gyülekezet megalapítása New Yorkban); 2. együttműködés a diakóniai és szociális munkában (egymás kölcsönös segítése); 3. kapcsolatteremtés az ifjúsági munka területén; 4. cserekapcsolatok (diák- és tanárcsere); 5. kapcsolatteremtés az oktatás területén; 6. testvér-gyülekezeti együttműködés kialakítása; 7. „közös vasárnapok” kijelölése, amelyeken egymás egyházközségeinek bemutatása kerül sorra, és az egymásért való imádkozás kap kiemelt szerepet.

A hivatalos megbeszélés után az evangélikus egyház Reményik Sándor Galériájában megtartott sajtótájékoztatón Bouman püspök elmondta, hogy nem „nagyobb testvérként” („big brother”) érkeztek Erdélybe, hiszen a lutheri eszmék korábban érkeztek ide, mint Amerikába. „Egyenlő felek közötti, igazi együttműködésről van szó ebben a testvérkapcsolatban. Inkább tanulni szeretnénk erdélyi testvéreinktől, megtapasztalni az itteni egyház és a hozzá tartozó intézmények működését. További célunk, hogy egy amerikai lelkész angolul szolgálhasson az erdélyi gyülekezetekben, ugyanakkor erdélyi lelkészek beindíthassák New Yorkban a magyar és talán a román nyelvű szolgálatot is” – fejtette ki a püspök. Egyúttal tudatta, hogy New York Város Evangélikus-Lutheránus Egyházkerülete Európában elsőként a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházzal létesít testvérkapcsolatot. „Az együttműködés pedig addig tart, amíg Krisztus újra eljön” – jelentette ki Stephen Bouman arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyi időre kötött szerződést a két egyházkerület.

A sajtótájékoztatón Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke és e sorok írója örömét fejezte ki, amiért sikerült megtalálni az együttműködés kereteit a tengerentúli egyházkerülettel, majd kifejtették: bíznak abban, hogy a kapcsolat valóban mindkét fél számára gyümölcsöző lesz.

Az amerikai vendégek elutazásuk előtt még ellátogattak a nagyváradi egyházközségbe. Itt találkoztak a gyülekezet lelkészével, Mátyás Attilával, és miként programjuk Oltszakadáton is gyermekműsor megtekintésével kezdődött, a nagyváradi evangélikus óvoda kiscsoportosainak jóvoltából azzal is zárult.

Fehér Attila tanácsos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vádak
Hol a megoldás?
De egyikük visszafordult…
Antoine de Saint-Exupéry: Fohász
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes tanévzáró a teológián
Együtt
Déli lelkészcsalád-találkozó
Megújuló lelki erőforrások
Hétvégével tanév vége
Szolgatársak evangélizálása
Nyugdíjaslelkész-találkozó Győrben
Keresztutak
New York–Erdély
Nálunk a „labda”
EHE és AHS
Jubileumi zsinat Rózsahegyen
Az örökség
Centenáriumát ünnepli a cserkész-világmozgalom
Gusztáv Adolf-év Németországban
Evangélikusok
Milyen messze van Köln Pakstól?
Kilencven éve halt meg Gyóni Géza (1884–1917)
e-világ
Web 2.0
Keresztény szemmel
Jó lenne egy keresztény orvos
Az önérzetes kecske
Légy a tejben
Zsanett
A hét témája
Milyen színű a cápauszony?
Mi a titka?
A közelmúlt krónikája
Hetvenöt éve volt a Baráti Mozgalom első konferenciája Sárszentlőrincen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Állatok a Bibiliában
Az evangélikus középiskolák legjobbjai voltak…
PRÚSZ-közgyűlés
Kísérlet közelmúltunk egyháztörténetének valós megközelítésére
Bemutatkozik a bobai evangélikus gyülekezet
Mágnás diós pite
A vasárnap igéje
Isten bűnöseként
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Mégiscsak egy szakma…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 25 New York–Erdély

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster