EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 25 - Web 2.0

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Web 2.0

A közelmúltban több írásban is előfordult a web 2.0 kifejezés. Ezt használjuk azokra az elmúlt években indult, interaktivitáson alapuló fejlesztésekre, amelyek a következő években teljesen átalakítják az internetes tartalmakat.

Egy tipikus web 2.0-s alkalmazás, a Wikipédia így határozza meg a web 2.0 lényegét: „A web 2.0 kifejezés olyan második generációs internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek – vagyis a felhasználók közösen készítik a tartalmat, vagy megosztják egymás információit. Ellentétben a korábbi, első és másfeledik generációs szolgáltatásokkal, amelyeknél a tartalmat a szolgáltatást nyújtó fél biztosította (például a portáloknál), webkettes szolgáltatásoknál a szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat maguk a felhasználók töltik fel vagy hozzák létre. A felhasználók jellemzően kommunikálnak egymással, és kapcsolatokat alakítanak ki egymás között.” Hogy mennyire új technológiáról van szó, az abból is kitűnik, hogy a kifejezés 2004-ben született.

Mely alkalmazásokra is használjuk ezt a fogalmat? Ilyenek a fájlmegosztó (kép- és videofájl-megosztó is) portálok, a különböző wikik, a blogok vagy éppen a talán legismertebb IWIW.

Fájlmegosztó portálokkal is bizonyára sokan találkoztak már. Az elmúlt egy év hozott ezen a területen igazán fejlődést, hiszen mostanában indultak be erőteljesen a különböző videoportálok. Ezek közül talán a legismertebb a YouTube, a Google Video vagy magyar „kistestvéreik”, a Videa és az IndaVideoBomb. A képmegosztás korábban elindult, olvasóink közül bizonyára többeknek van tapasztalatuk a Tár.hu szolgáltatásaival kapcsolatban. A fájlmegosztás forradalmasította az internetet, már most érezhető, hogy átalakítja a felhasználói szokásokat. A szórakoztatás egy vadonatúj, interaktív ága jött létre ezekkel a fejlesztésekkel, amelynek a lényege, hogy az elérhető tartalmakat maguk a felhasználók töltik fel.

Ismert, hogy egyházi közéletünkben is többen írnak blogot, más néven internetes naplót. Ezek mind tartalmukban, mind színvonalukban meglehetősen vegyes képet mutatnak. Természetes folyamat a blogok megjelenése egyházunkban, hiszen az elmúlt két-három évben több blogszolgáltató jelent meg, illetve ez idő alatt terjedt el a naplóírás szokása.

E sorok írójának alapvető ellenérzései vannak e műfajjal szemben, azonban ez nem a létének, sokkal inkább a kialakult blogolási szokásoknak szól. A blog alapvetően az önkifejezés egyik módja lenne, de többnyire magamutogatássá silányul. Érdekes csokrot találunk blogokból az Index portálon. Ezek jellemzésére olvastam a közelmúltban egy találó kifejezést: „fikakultúra”. Mielőtt azonban valaki úgy gondolná, hogy értelmetlennek találom ezt a műfajt, hadd szögezzem le: a blog kiváló eszköze lehet a korrekt, alapos és folyamatos tájékoztatásnak és az egészséges önkifejezésnek!

A wikiről négy hete jelent meg egy írás a Templom egere wiki kapcsán. Akkor írtam arról, hogy a tudásmegosztásban milyen – jóllehet felemás – szerepe van a wikinek. Most csak annyit emelnék ki a szerepéről, hogy ez volt ez első olyan komoly vállalkozás, amelyik eleve a felhasználók aktivitására épült.

Az IWIW-et mára majdhogynem mindenki ismeri. Ha jól körülnézünk, akkor szinte mindenki fent van; ha nem, akkor családjából valaki biztosan. Az IWIW igazi közösségi portál, ahol közvetve mindenki kapcsolatban van mindenkivel. A portál működési elve Stanley Milgram amerikai szociálpszichológus kísérletén alapul. Ő a hatvanas években néhány csomagot osztott ki ismerősei között, hogy juttassák el azokat a számukra ismeretlen (csak a nevüket és foglalkozásukat ismerték) címzetteknek a lehető legrövidebb úton. Mindössze öt–hét közbeeső személyen keresztül az összes csomag célba ért. Nos, az IWIW-en, de más közösségi portálokon is, ismerőseink ismerősei között biztosan találunk ismerősöket magunk is. Az IWIW mára egy virtuális minitársadalommá alakult, több tízmillió létező kapcsolattal.

A fenti sorok csupán a jelentősebb vagy ismertebb fejlesztésekről szólnak. A web 2.0 már most átalakította internetes szokásainkat. Ha ehhez még hozzávesszük a hagyományos elektronikus levelezést lassacskán kiszorító on-line társalgási formákat, akkor következtethetünk az internet jövőjére: pezsgő, interaktív világot kapunk, amely egyre inkább felgyorsítja az emberek közötti kommunikációt.

erdelyik


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vádak
Hol a megoldás?
De egyikük visszafordult…
Antoine de Saint-Exupéry: Fohász
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes tanévzáró a teológián
Együtt
Déli lelkészcsalád-találkozó
Megújuló lelki erőforrások
Hétvégével tanév vége
Szolgatársak evangélizálása
Nyugdíjaslelkész-találkozó Győrben
Keresztutak
New York–Erdély
Nálunk a „labda”
EHE és AHS
Jubileumi zsinat Rózsahegyen
Az örökség
Centenáriumát ünnepli a cserkész-világmozgalom
Gusztáv Adolf-év Németországban
Evangélikusok
Milyen messze van Köln Pakstól?
Kilencven éve halt meg Gyóni Géza (1884–1917)
e-világ
Web 2.0
Keresztény szemmel
Jó lenne egy keresztény orvos
Az önérzetes kecske
Légy a tejben
Zsanett
A hét témája
Milyen színű a cápauszony?
Mi a titka?
A közelmúlt krónikája
Hetvenöt éve volt a Baráti Mozgalom első konferenciája Sárszentlőrincen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Állatok a Bibiliában
Az evangélikus középiskolák legjobbjai voltak…
PRÚSZ-közgyűlés
Kísérlet közelmúltunk egyháztörténetének valós megközelítésére
Bemutatkozik a bobai evangélikus gyülekezet
Mágnás diós pite
A vasárnap igéje
Isten bűnöseként
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Mégiscsak egy szakma…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 25 Web 2.0

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster