EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 25 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

János így válaszolt nekik: „Akinek két ruhája van, adjon annak, akinek nincs, és akinek van ennivalója, hasonlóan cselekedjék.” Lk 3,11 (Ám 5,24; Lk 1,57–67/68–75/76–80; ApCsel 19,1–7; Zsolt 107,1–22) Korunkban, pazarló fogyasztói társadalmunkban, amikor és ahol leginkább csak saját jólétünkkel, igényeink magas színvonalú kielégítésével vagyunk elfoglalva, a segítségnyújtás hányadik helyen áll értékrendünkben? Hála Istennek, sokak szívéhez elér Keresztelő János szava! Egy példa: ma negyven-ötvenezer fő alkotja azt az állandó adományozói kört, amely a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánl fel kisebb-nagyobb összegeket. Mert megindítja őket a közel vagy távol élők szenvedése. A fenti ige abba az irányba is vezet, hogy felismerjük: van miért hálát adnunk Istenünknek, aki megáld, megajándékoz minket javaival.

Hétfő

Jézus Krisztus mondja: „Amikor nem tettétek meg ezeket eggyel a legkisebbek közül, velem nem tettétek meg.” Mt 25,45 (Péld 3,9; Lk 5,27–32; 1Móz 43,1–14) „Egyetlen dolgom e földön a szeretet” – mondta Victor Hugo. Ki az, aki igazán képes arra, hogy minden elé és fölé helyezze a (cselekvő) szeretetet egész életútja során? Hiszem, hogy a Jézus Krisztusra rátalált hívő ember képes erre! Súlyos szavakat fogalmaz meg Jézus az igében… Sokan „szerették”, „szeretik” úgy Krisztust, hogy közben szívesen megfeledkeznek a „legkisebbekről”. Ez azonban nem lehetséges keresztény magatartás. Erő, hit, kitartás, élő Krisztus-kapcsolat nélkül, csupán emberi erőforrásainkra támaszkodva bizony nem is menne…

Kedd

Jézus meglátott egy embert ülni a vámnál, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az felkelt, és követte őt. Mt 9,9 (Zsolt 18,20; 2Móz 32,30–33,1; 1Móz 43,15–34) Jézus és Máté egymásra nézése, a találkozás pillanata, a Máté életében a „Kövess!” után bekövetkező változás – mit mond ez ma nekünk? Van-e ereje, vigasztaló, tanító, bátorító üzenete a történetnek? Hogyne lenne! Minél alaposabban olvassuk, annál jobban feltárul! Amint a vágy is egyre inkább feltámad, hogy Jézus – nevünkön szólítva bennünket – minket is követésére hívjon. S mi legyünk oly bátrak, mint Máté/Lévi, aki mindent odahagyva követte őt! Istennek megvan az eszköze, a terve arra, hogy személy szerint megtaláljon bennünket, amint ki-ki a maga kis „vámszedő asztalánál” üldögél, s meghívjon követésére. Talán már szólított is, többször is?!

Szerda

Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti. Zsolt 23,2–3 (Lk 13,12–13; Jn 5,1–16; 1Móz 44,1–34) Jellemző, hogy az utóbbi évek egyik legdivatosabb szava a wellness lett. A felüdülés nem csupán a testi jólétet, a fittséget jelenti – a lelki nyugalom, a harmónia is fontos része. Csend, nyugalom, pihenés, feltöltekezés: ma is a legvágyottabb és a legritkább kincsek, a víz pedig a tisztaság szimbóluma, az élet feltétele – ám a zsoltáros nem csak egy szép oázis képét adja: Isten lelkünkben végzett csodálatos, békét, harmóniát teremtő, életünkben áldást termő munkálkodását fogalmazza meg. A 23. zsoltár pásztora minket, még el-elkóborló bárányait is várja abba a nyájba, amelyet szerető kézzel terelget…

Csütörtök

Pál mondja: „Minden tekintetben megmutattam nektek, hogy milyen kemény munkával kell az erőtlenekről gondoskodni, megemlékezve az Úr Jézus szavairól. Mert ő mondta: nagyobb boldogság adni, mint kapni.” ApCsel 20,35 (Péld 31,8; Mt 18,15–20; 1Móz 45,1–24) Az utolsó mondatot sokan már gyerekkorunkban halljuk. Én is hallottam, de azt hittem, a felnőttek bizonyára tévednek, hiszen hát kapni jó ajándékot vagy bármit, nem pedig adni… Aztán felnövünk, s az értékek a helyükre kerülnek – nem csak az anyagiak. Persze sajnos nem mindenkinél… De ha hitben, Isten szeretetében élünk, felnőtt, érett keresztény hitben járunk, akkor tapasztaljuk, átéljük, hogy igen: boldogság adni.

Péntek

Ti szomjazók mind, jöjjetek vízért! Ézs 55,1a (Jn 4,14; Mt 27,3–10; 1Móz 45,25–46,7) Tavalyelőtt, a nagy melegben ingyen ásványvizet osztottak Budapest nagyobb terein, hogy a kitikkadt, rosszullét határán tántorgó embereknek segítsenek egy kicsit. Látni kellett volna az arcokat, milyen hálásak voltak…! A jelenések könyvének verse jut eszembe: „Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen!” (22,17b) Az ingyen ásványvíznél mennyivel többet, nagyobbat, különlegesebbet kínál fel az Úristen Krisztus által, aki az üdvösségünk! Ingyen, válogatás nélkül idősnek, fiatalnak, még erősnek, már elgyengülőnek, nekünk! Hálásak vagyunk-e érte? „Elvesszük-e” egyáltalán, szomjazunk-e rá?

Szombat

A varázslók megcsalnak látomásaikkal, haszontalan álmokat beszélnek el, és amivel vigasztalnak, mit sem ér. Zak 10,2a (Jak 2,19; Róm 8,1–6; 1Móz 46,28–34) Magára valamit adó tévécsatorna, bulvárlap, magazin tenyér- és kártyajósokat, horoszkópelemzőket, jövendőmondókat, boszorkányokat (!) foglalkoztat. Mert ma „ez kell”. Virágzik a bálványimádás, mert piaca van. A 24. óra, azaz felelősségünk nem hárítható; minden Jézus-követő ember az igazi Vigasztalóról tegyen bizonyságot, aki valóban ismeri a jövőt, aki kézben tartja a jelent, s akinek a szava soha meg nem csal.

Kőháti Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vádak
Hol a megoldás?
De egyikük visszafordult…
Antoine de Saint-Exupéry: Fohász
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes tanévzáró a teológián
Együtt
Déli lelkészcsalád-találkozó
Megújuló lelki erőforrások
Hétvégével tanév vége
Szolgatársak evangélizálása
Nyugdíjaslelkész-találkozó Győrben
Keresztutak
New York–Erdély
Nálunk a „labda”
EHE és AHS
Jubileumi zsinat Rózsahegyen
Az örökség
Centenáriumát ünnepli a cserkész-világmozgalom
Gusztáv Adolf-év Németországban
Evangélikusok
Milyen messze van Köln Pakstól?
Kilencven éve halt meg Gyóni Géza (1884–1917)
e-világ
Web 2.0
Keresztény szemmel
Jó lenne egy keresztény orvos
Az önérzetes kecske
Légy a tejben
Zsanett
A hét témája
Milyen színű a cápauszony?
Mi a titka?
A közelmúlt krónikája
Hetvenöt éve volt a Baráti Mozgalom első konferenciája Sárszentlőrincen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Állatok a Bibiliában
Az evangélikus középiskolák legjobbjai voltak…
PRÚSZ-közgyűlés
Kísérlet közelmúltunk egyháztörténetének valós megközelítésére
Bemutatkozik a bobai evangélikus gyülekezet
Mágnás diós pite
A vasárnap igéje
Isten bűnöseként
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Mégiscsak egy szakma…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 25 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster