EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 25 - Nálunk a „labda”

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Nálunk a „labda”

E hónap különösen is bővelkedik nagyszabású egyházi rendezvényekben. Lapunk előző heti és mostani számában a kölni Kirchentagról olvasható beszámoló, beharangozó cikkek sora jelent meg a hétvégi paksi országos evangélikus találkozóval kapcsolatban, magam pedig az alábbiakban egy finnországi eseményről tudósítok.

A Finn Missziói Társaság (FELM) június 8. és 10. között megrendezett fesztiváljára kaptam meghívást Hyvinkää városába. Több mint tizenháromezren regisztráltatták magukat az alkalomra, amely több helyszínen, a város számos szegletében zajlott. Külön sátorban tartottak foglalkozást a gyermekeknek, a központi ünnepségtől kissé távolabb gyűltek össze a fiatalok. (A rendezők szomorúan állapították meg, hogy az ifjabbak közül a vártnál jóval kevesebben, „csupán” nyolcszázan jöttek el a fesztiválra.)

Az alkalom mottóját egy szellemes szójáték adta: „Pallo haltuun!”, amely szó szerint így fordítható: „Kapd el a labdát!” A cím utalt egyrészt a finnek által közkedvelt labdajátékokra, másrészt arra, hogy a missziói fesztivál központi sátrát épp egy futballpályán állították fel. Legfőképpen azonban a mögöttes tartalmat kívánták hangsúlyozni a szervezők: a keresztény ember küldetése, hogy elérje az evangélium üzenetével a földgolyót (a finn nyelvben ugyanaz a pallo szó használatos mind a labda, mind a földgolyó megnevezésére).

Az évenként megrendezett FELM-fesztivál keretében számolnak be a Finn Missziói Társaság munkatársai a távoli tájakon, leginkább Ázsiában és Afrikában végzett munkájukról. Az idei találkozón kifejezetten hangsúlyossá vált e szolgálat holisztikus jellege. A keresztény misszió lényege ugyanis, hogy az embertársat teljes valójában látja, annak testi és lelki szükségleteivel együtt. Nem csupán a másik spirituális hiányát igyekszik betölteni Krisztus evangéliumával, hanem enyhíteni próbál testi szenvedésein is, igyekszik javítani életkörülményein. A fesztivál mottója így még gazdagabb tartalmat kapott. Isten nemcsak azt bízta ránk, hogy a Megváltó jó hírével elérjük a földet, hanem arra is felhatalmazott bennünket, hogy gondviselő szeretetének eszközei legyünk. Ezért vesz részt a missziói társaság az AIDS-betegek kezelésében, ezért támogat egyházi kórházakat a világ számos pontján, vagy segít – például – a harmadik világ országaiban a mezőgazdaság megszervezésében. (Ugyanitt az általa fenntartott iskolákban a helybeliek szakmát tanulhatnak.)

Az idei fesztiválon azonban a figyelem különösen Kelet- és Közép-Európára irányult. A tajvani és az etióp előadó mellett Aare Kuukauppi oroszországi evangélikus püspököt, Leevi Reinaru észt missziói lelkészt és személyemben a magyar Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) lelkészi elnökét hívták meg vendégként a háromnapos rendezvényre. Csupán a helyszínen döbbentem rá, hogy ez mekkora megtiszteltetést jelentett egyházunk s az engem delegáló EKME számára. Ha tudtam volna, hogy több mint négyezer ember előtt kell majd előadást tartanom Spiritualitás a kommunizmus bukása utáni vákuumban címmel, bizonyára nagyobb szorongással készülök az útra. Így azonban felszabadultan tudtam örülni finn testvéreink őszinte érdeklődésének és annak a nyitottságnak, ahogyan beszédemet fogadták.

Az előadások szünetében sokan odajöttek hozzám, hogy magyarországi ismerőseik felől érdeklődjenek. Jó volt megtapasztalni, hogy a gyülekezetek közötti partnerkapcsolatok révén valóban erős szálak kötik össze hazai egyházunkat finn testvéreinkkel. A Finn Miszsziói Társaság szolgálatán keresztül pedig módunk van arra, hogy újra támogathassuk nyelvrokonainkat, az Urálon túl élő komikat.

A finn anyanyelvű oroszországi Inkeri Evangélikus Egyház kitartóan evangélizál a Szibériában élő nemzeti kisebbségek között. A szovjet diktatúra összeomlása után így alakultak kicsi gyülekezetek a komik földjén, s így indulhatott el komoly lelki ébredés a marik – vagy ahogyan más népek nevezik őket, cseremiszek – között. Őket képviselte a fesztiválra meghívott Sorta együttes. Mondanom sem kell, hogy érdekes hangzású muzsikájukkal óriási sikert arattak. „Minden hanggal Istent akarjuk dicsérni” – mondta Irina Fairushina zeneakadémiai hallgató, az együttes legfiatalabb tagja. Kérdésemre elmondta, hogy családjában ő az első, aki hallott Jézusról.

„Kapd el a földet!” – így foglalta össze a Finn Missziói Társaság háromnapos rendezvénye azt a feladatot, amely a keresztények közösségére bízatott. Akár a messzi tájakon, akár itt, Európában felelősségünk, hogy eljusson az evangélium üzenete szóban és tettekben azokhoz, akik ma még nem ismerhetik Krisztust.

Az örömhír továbbadása, tudjuk, minden hívő ember feladata. Ám Isten egyeseket különös szolgálatra, a misszionáriusi munkára hív el. Idén tizenkét fiatal végezte el a FELM missziói iskoláját. Kiküldésükre a fesztivál záró istentiszteletén került sor, amelynek liturgiájában magam is részt vehettem. Felejthetetlen élményem marad, ahogyan Mikko Heikka püspök igehirdetését követően megáldottuk a fiatal misszionáriusokat (képünkön), majd pedig gyermekeiket.

Sokan hosszú éveken át tartó tanulás, több diploma megszerzése után, már családostul indulnak el távoli népek szolgálatába, hogy „elérjék a földet”. De előtte vallást tesznek missziói elkötelezettségükről, többek között erre a kérdésre válaszolva: „Vállalod-e, hogy a rád bízottak közt példás élettel jársz elöl?” Milyen felelősségteljes elhatározás erre igent mondani, és mennyire fontos! Hiszen a „föld elérhető”, sőt sóvárogva vár a megváltásra. De csak a hiteles, krisztusi lelkületű szolgálat nyomán fordulhat gyümölcstermővé.

B. Pintér Márta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vádak
Hol a megoldás?
De egyikük visszafordult…
Antoine de Saint-Exupéry: Fohász
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepélyes tanévzáró a teológián
Együtt
Déli lelkészcsalád-találkozó
Megújuló lelki erőforrások
Hétvégével tanév vége
Szolgatársak evangélizálása
Nyugdíjaslelkész-találkozó Győrben
Keresztutak
New York–Erdély
Nálunk a „labda”
EHE és AHS
Jubileumi zsinat Rózsahegyen
Az örökség
Centenáriumát ünnepli a cserkész-világmozgalom
Gusztáv Adolf-év Németországban
Evangélikusok
Milyen messze van Köln Pakstól?
Kilencven éve halt meg Gyóni Géza (1884–1917)
e-világ
Web 2.0
Keresztény szemmel
Jó lenne egy keresztény orvos
Az önérzetes kecske
Légy a tejben
Zsanett
A hét témája
Milyen színű a cápauszony?
Mi a titka?
A közelmúlt krónikája
Hetvenöt éve volt a Baráti Mozgalom első konferenciája Sárszentlőrincen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Állatok a Bibiliában
Az evangélikus középiskolák legjobbjai voltak…
PRÚSZ-közgyűlés
Kísérlet közelmúltunk egyháztörténetének valós megközelítésére
Bemutatkozik a bobai evangélikus gyülekezet
Mágnás diós pite
A vasárnap igéje
Isten bűnöseként
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Mégiscsak egy szakma…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 25 Nálunk a „labda”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster