EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 26 - Hogy „sok nép életét megtartsa”…

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 4. VASÁRNAP – 1Móz 50,15–21

Hozzászólás a cikkhez

Hogy „sok nép életét megtartsa”…

József testvérei féltek, hogy öccsük csak hajlott korú apjukra tekintettel bocsátott meg nekik, amikor a fáraó udvari főméltóságaként fölfedte előttük kilétét. Úgy érezték, Jákób halála után okkal tarthatnak József bosszújától. Magukból indultak ki… Hiszen ifjúkorukban – apjuk haragjától félve – nem merték nyíltan kimutatni József iránti ellenszenvüket. Elfojtott irigységük idővel gyűlöletté, gyilkos szándékká fajult. Csak az alkalmat várták, hogy apjuk tudtán kívül elbánjanak Józseffel. És amikor József egyedül vitt nekik ebédet a mezőre, megragadták a lehetőséget, hogy örökre megszabaduljanak testvérüktől. Kis híján megölték, de végül úgy döntöttek, hogy eladják az épp arra haladó karaván rabszolga-kereskedőinek. Ezért apjuk halálakor úgy érezték, most József számára jött el a rég várt alkalom, hogy leszámoljon velük.

A bosszúra való lehetőség híján a hatalmi viszonyok vagy más akadályozó körülmények megváltozásáig szóló, színlelt megbocsátás a mi világunkban sem ismeretlen. Bizonyára sokan átéltük, hogy amikor haragosaink nem tudtak ártó szándékuknak érvényt szerezni, kényszeredetten békejobbot nyújtottak felénk. Elfogadtuk, bár éreztük, hogy ez nem őszinte. És amikor alkalmuk nyílt, éltek is rögtön a lehetőséggel, hogy ott ártsanak, ahol tudnak. De talán bennünket is megkísértett már a helyzet adta lehetőség, hogy végre betartsunk valakinek, akinek korábban megbocsátottunk ugyan, de nem szívből, hanem kényszeredetten. Ezért tudjuk nagyon könnyen megérteni József testvéreinek félelmét.

József azonban nem színből, hanem szívből bocsátotta meg testvéreinek, hogy korábban az életére törtek. Amikor a fáraó ezüstpoharát az egyiptomi gabonával hazainduló testvérek csomagjába rejtette, majd a látszólagos lopást leleplezte, nem azt akarta értésükre adni, hogy „most végre a kezemben vagytok, most börtönbe, sőt akasztófára juttathatlak benneteket, és csak azért nem teszem, mert tudom, hogy apánknak nagy fájdalmat okoznék vele”. Jákób halálakor kitűnik, hogy a testvérek az esetet mégis így értelmezték. Pedig József ezzel csak azt mutatta meg, hogy amikor valóban kezében van az életük, ő akkor sem él a bosszú lehetőségével, mert a korábban elkövetett gonosz tettük ellenére őszintén, testvérként szereti őket. De a testvérek ezt nem értették, mert magukból indultak ki: tudták, hogy József helyében ők most bosszúra használnák a helyzetben rejlő lehetőséget.

Józsefnek a testvéreihez való nagyvonalúsága, irántuk minden körülmény ellenére megőrzött szeretete nem saját emberi nagyságából fakad. József mindvégig szilárdan hitte, hogy sorsa Isten kezében van, és sorsában a váratlan fordulatokat nem a véletlen hozta, hanem Isten gondviselése. Isten intézte úgy, hogy amikor testvérei a mezőn meg akarták ölni, a rabszolgakereskedő-karaván épp arra jöjjön. Isten lágyította meg testvérei szívét, hogy életét megkíméljék. Isten előre tudta azt is, hogy a karaván Egyiptomba tart, ahol Józsefet Potifár fogja megvenni, akinek csélcsap felesége ártatlanul börtönbe juttatja majd, de csak azért, hogy ott megfejthesse a fáraó álmát, és ennek eredményeként a fáraó a birodalom gazdasági, pénzügyi és egyben népjóléti miniszterének megfelelő rangba emelje. Mindezt pedig azért, hogy az egész keleti világot sújtó nagy éhínség idején ő menthesse meg apja, testvérei és egész családja életét, letelepítve őket Gósen gazdagon termő földjén, Egyiptomban.

József hitével felismerte, hogy az a gonosz terv, amelyet testvérei ellene forraltak, tudtukon kívül, akaratuktól függetlenül Isten nagyszabású tervének részévé vált: József családja a dédapjának, Ábrahámnak tett ígéret alapján így fejlődhet nagy néppé. És Jákób tizenkét fiának családja valóban Egyiptomban növekedett Isten választott népének tizenkét törzsévé. Ezért joggal mondhatta József a bosszújától rettegő testvéreinek: „Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa.” József azokra a népekre gondolt, amelyeket Egyiptom az ő bölcsességének köszönhetően láthatott el élelemmel.

Isten azonban azért adta József szájába ezeket a szavakat, hogy prófétai kinyilatkoztatást adjon: József – tudtán kívül – a kereszt Krisztusáról tett tanúságot, amikor ezt a mondatot kimondta. Hiszen az Úr Jézus is így szemlélte Istentől rendelt sorsát, ezért tudott szívből megbocsátani minden kínzójának és ellenségének. Tudta, hogy akik gonosz szándékkal juttatják őt keresztre, akaratukon kívül Isten üdvtervét szolgálják: Isten megengedi, hogy őt ártatlanul halálra adják, de csak azért, hogy ezáltal „sok nép életét megtartsa”.

Mert Isten terve a Golgotán kulmináló emberi gonoszság eszközét, a keresztet tette az emberi nem üdvének forrásává. Isten nem megakadályozza a gonosz működését, hanem tetteit üdvterve részévé teszi.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ha Jézus kérdez
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fizikai és lelki építkezés Cinkotán
Teológiánkon végeztek
Háttérmunka
Alpesi látogatók
Konfirmandustábor
Együtt Délen
Keresztutak
Huszadik századi reformáció
„Isten eszközei vagyunk valahányan”
Zarándokok Jézus nyomában
Templomnapok, avagy egyház határok nélkül
Sátáni vonalkódot bojkottáló falu
Evangélikusok
Az érem másik oldala
Carl Friedrich von Weizsäcker
e-világ
Az éltető víz
Keresztény szemmel
Szupervízió az egyházban és intézményeiben…
A hét témája
Megbékélés Istennel és önmagunkkal
Közegyházi fórum
A megbékéltek mint békességszerzők
Fiatalság – bolondság?
Az összetartozni tudás művészete
Egymáshoz törekvések
Békesség a közéletben
Ha csíp a leves…
Hol van a határon innen és a túl?
Párbeszéd a kereszténység és a zsidóság közt
Évtizedes barátság
A Dunánál
Paksi utóirat I.
Paksi utóirat II.
Paksi utóirat III.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Hogy „sok nép életét megtartsa”…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Utcamisszió
Ige+hirdető
Aki titeket hallgat, engem hallgat…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 26 Hogy „sok nép életét megtartsa”…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster