EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 26 - Közegyházi fórum

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Közegyházi fórum

Szűk egy órában a Magyarországi Evangélikus Egyház több munkaágába is betekintést nyerhettek az ötödik országos evangélikus találkozó résztvevői a nyitóáhítatot követő közegyházi fórumon. Az Evangélikus panorámának elkeresztelt programot az ismert rádiós szerkesztő-riporter, Lengyel Anna országosfelügyelő-helyettes, a Déli Egyházkerület felügyelője vezette.

Már a műsorvezető első kérdése után gyanítható volt, hogy a kissé túlságosan is magasra emelt pódiumon jobban fognak „izzadni” a meghívottak. Lengyel Anna ugyanis azok közül a kérdések közül szegezett néhányat az „illetékeseknek”, amelyeket – az Evangélikus Életben megjelent felhívás nyomán – a lap olvasói küldtek el neki.

Hafenscher Károly országos irodaigazgatót például mint a liturgiai reformot kidolgozó bizottság elnökét szólította meg az első kérdés, az új istentiszteleti liturgia használatának, illetve a stóla viselésének elfogadottságáról. Hafenscher Károly válaszában az új liturgikus elemek használatának önkéntességét hangsúlyozta. A lehetőséget arra, hogy a gyülekezetek megtanulhassák ezt a régi-új formát, amelynek lényege, hogy tudatosabban vegyünk részt az istentiszteleten. A stólaviseléssel kapcsolatban elmondta, hogy a lelkészek mintegy harminc százaléka él a lehetőséggel, és jelzi ily módon, hogy „Krisztus igáját vette magára”.

Csak látszólag kapott könnyű kérdést az Országos Egyházi Iroda Ifjúsági Osztályának vezetője, akit Lengyel Anna arra kért, hogy meséljen egy kicsit a munkájáról és arról, hogy mit kínál egyházunk a fiataloknak. A temperamentumáról is egyre ismertebb kérdezett sietett tisztázni, hogy elsőrendű feladata az ifjúsági munkások összefogása, koordinálása és a stratégiák kidolgozása. Lengyel Anna kedvesen provokatív közbevetésére reagálva azután Frenyó Anna „önmagát hozva” így fogalmazott: „Szeretném, ha egyházunk felrázódna, és rájönne, hogy a 21. században élünk…”

A fórumbeszélgetés következő megszólítottja egyházunk zsinatának világi elnöke volt, akitől a moderátor azt tudakolta, hogy lehetséges-e feloldani a testületben a demokrácia játékszabályaiból adódó feszültségeket azzal a testvéri szeretettel, amelyet egyházi közegben természetesnek gondolunk. Megnyugtató volt hallani, hogy az esetenként valóban eltérő álláspontok ellenére sincs áthidalhatatlan személyi ellentét a zsinat tagjai között. Muntag András úgy emlékezett, hogy az elmúlt hat-nyolc évben igazán nagy veszekedésre csak egy-két kritikus téma tárgyalásakor került sor. Mint mondta, ő maga egyébként is azt szeretné, ha a sok-sok közgyűlési feladattal is felruházott zsinat egy háttérben munkálkodó, „szürke grémium” lenne.

Merőben másként viszonyult a szürkeséghez az országos missziói lelkész, akit többek között éppen az aggaszt, hogy egyházunk sokak szemében szürke, unalmas, belterjes, zártkörű klubnak tűnik. „Ahhoz, hogy új embereket érjünk el, ki kell lépnünk a templomokból, el kell mennünk az emberek közé” – hangsúlyozta Szeverényi János, aki szolgálatában maga is igyekszik határ- és küszöbátlépő lenni.

Bár a „hogyan teszik vonzóvá az egyházat a misszióban?” kérdésre adott válasza aligha elégített ki minden érdeklődőt, hetilapunk főszerkesztőjének hallása az övénél is „szelektívebb” volt. Azt a kérdést ugyanis, hogy „milyen változásokat tervez a lapban?”, egyszerűen elengedte a füle mellett. Nem így a másik kérdést, amely a szerkesztőség nehézségeit firtatta. T. Pintér Károly elmondta, hogy – túl emberi gyarlóságainkon – sajátos gondot okoz, hogy a szerkesztőségnek nincs kapacitása a PR-munkára: sem az Evangélikus Élet reklámozására, sem az esetleg ehhez is anyagi fedezetet biztosító hirdetésszervezésre.

Hetilapunk főszerkesztője után a Luther Kiadó igazgatója, Kendeh K. Péter kapott szót, hogy elmondhassa, honnan lehet tudomást szerezni a kiadó új könyveiről és kiadványairól. „Elsőrendűen természetesen az Evangélikus Életből” – hangzott a válasz. „Ezenkívül a lelkészi hivatalokban lehet érdeklődni, de sajnálatos módon a gyülekezeti iratterjesztés ma már korántsem működik olyan jól, mint az átkosnak nevezett korszakban” – mondta az igazgató. Az utóbbi tény orvoslására a kiadó egyházmegyei szinten próbál megbízottakat találni, és ugyanígy a megyeszékhelyeken és a nagyvárosokban is szeretné felvenni a kapcsolatot azokkal az egyházhoz közel álló könyvesboltokkal, amelyek árusíthatnák könyveinket.

A könyvkiadás után egyházunk „sikerágazata”, az oktatás került terítékre. Miként ez az Evangélikus Élet múlt heti számában közöltekből is kitűnt, középiskoláinkra büszkék lehetünk. De Lengyel Anna tolmácsolt egy „panaszt” is: többen nehezményezik, hogy oktatási intézményeink diákjai nincsenek ott az istentiszteleteken, nem vesznek részt a gyülekezetek életében. A Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási Osztályának vezetője utalt arra, hogy a diákok mindenütt részt vesznek iskolai áhítatokon, iskolai istentiszteleteken, a vasárnapi „templomba járást” azonban természetesen nem tehetik kötelezővé a számukra. Mihályi Zoltánné szerint a gyülekezeti élet vonzóvá tétele elsősorban egyébként sem az iskolák, hanem az egyházközségek feladata…

Mintegy keretet adva a fórumnak, Hafenscher Károly az országos iroda működésébe „kényszerült” bepillantást engedni. Mint mondotta, amíg a három egyházkerület székhelye egyfajta spirituális-lelki központnak tekinthető, addig az Üllői úti iroda feladata az adminisztráció, a koordinálás, a gyülekezetek kiszolgálása.

Végezetül lapunk főszerkesztője kérte vissza a mikrofont Lengyel Annától, hogy nyilvánosan megköszönje mindazok fáradozását, akik kitöltötték és visszaküldték az Evangélikus Élet idei első számában elhelyezett kérdőívet. Elárulta, hogy a szerkesztői tervek elsősorban az EvÉlet olvasói megítélését tükröző felmérés eredményének figyelembevételével formálódnak. S hogy PR-példával is szolgálhasson a találkozó, azok közül, akik a fórumbeszélgetés ideje alatt hetilapunk aktuális számával legyezgették magukat, a Luther Kiadó jóvoltából ketten is értékes könyvcsomaggal távozhattak a sportcsarnokból. Azok ketten, akik épp az országos találkozó nyitónapján ünnepelték születésnapjukat…

Vitális Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ha Jézus kérdez
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fizikai és lelki építkezés Cinkotán
Teológiánkon végeztek
Háttérmunka
Alpesi látogatók
Konfirmandustábor
Együtt Délen
Keresztutak
Huszadik századi reformáció
„Isten eszközei vagyunk valahányan”
Zarándokok Jézus nyomában
Templomnapok, avagy egyház határok nélkül
Sátáni vonalkódot bojkottáló falu
Evangélikusok
Az érem másik oldala
Carl Friedrich von Weizsäcker
e-világ
Az éltető víz
Keresztény szemmel
Szupervízió az egyházban és intézményeiben…
A hét témája
Megbékélés Istennel és önmagunkkal
Közegyházi fórum
A megbékéltek mint békességszerzők
Fiatalság – bolondság?
Az összetartozni tudás művészete
Egymáshoz törekvések
Békesség a közéletben
Ha csíp a leves…
Hol van a határon innen és a túl?
Párbeszéd a kereszténység és a zsidóság közt
Évtizedes barátság
A Dunánál
Paksi utóirat I.
Paksi utóirat II.
Paksi utóirat III.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Hogy „sok nép életét megtartsa”…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Utcamisszió
Ige+hirdető
Aki titeket hallgat, engem hallgat…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 26 Közegyházi fórum

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster