EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 26 - Carl Friedrich von Weizsäcker

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Carl Friedrich von Weizsäcker

(1912–2007)

Halála után néhány perccel, április 28-án a 20 órai hírekben minden német nyelvű rádióállomás méltatta a német nyelvterület utolsó polihisztorát, Carl Friedrich von Weizsäckert. Hasonlóan emlékeztek meg róla a különböző európai televíziós állomások angol, francia és német nyelvterületen.

Württembergi protestáns családból származott. Amint mondta, filozófus volt a fizikusok között, illetve fizikus a filozófusok között. Édesapja Dániában, Svájcban volt követségi tanácsos; a második világháború alatt, a legnehezebb időkben pedig a Vatikánban teljesített szolgálatot.

Weizsäcker tudományos életére, munkásságára Nils Bohr és Werner Heisenberg volt döntő hatással. Először fizikát hallgatott, majd az utóbbi tanácsára Lipcsébe ment elméleti és atomfizikát tanulni. Két emberi és tudományos példaképével szoros barátság fűzte össze. Hobbiként megmaradt számára a csillagászat, később jött hozzá a művészet, a metafizika és a távol-keleti bölcsességek tanulmányozása. Rendkívül szerencsésnek nevezte magát, mert korának legjelentősebb atomfizikusaival találkozott, illetve dolgozott együtt. Heisenbergnél habilitált Lipcsében.

Világhírre tett szert az atommagfúzió, illetve a napenergia létrejöttével kapcsolatos elméletével. Életének következő állomása Berlin-Dahlem volt, ahol Luise Meitnerrel, Fritz Strassmannal és Otto Hahnnal dolgozott együtt. Felismerte az atommaghasadáskor felszabaduló nagy mennyiségű energia jelentőségét, illetve óriási veszélyét. Részt vett a német uránprogramban, annak ellenére, hogy a fasizmussal nem értett egyet. Vehemensen tiltakozott egy esetleges német atombomba előállítása ellen, minden esetben egy tervezett atomreaktor építéséről beszélt.

A programban való részvétele miatt 1945-ben Angliába internálták. Hirosima és Nagaszaki tragikus példája vezette rá arra, hogy megfogalmazza a tudomány – minden diszciplínára vonatkoztatott – óriási felelősségét. Minden területen, a biológiától a kémián át az atomfizikáig, illetve az embrionális őssejtek kutatásáig fennáll ez a felelősség.

1957-ben tizennyolcan írták alá az úgynevezett göttingeni nyilatkozatot, melynek ő volt a szellemi atyja; a nyilatkozatban Németország atomfegyverekkel történő ellátása, illetve újrafelfegyverzése ellen tiltakoztak, sikerrel.

Mint filozófus a kvantumelméletet az élet minden területére vonatkoztatta.

1970-ben Jürgen Habermasszal együtt megalapította a Max Planck Intézetet, amely az életfeltételek kutatását tűzte ki céljául a mai tudományos-technikai világban. Az intézetben számos új elképzelés született a természet védelmével, a leszerelés kérdéseivel, az úgynevezett harmadik világgal, a béke megőrzésének feltételeivel, illetve a konfliktusok kezelésével kapcsolatban.

1979-ben a szociálliberális kormánykoalíció államelnöknek szerette volna jelölni, ezt azonban visszautasította. Később, a nyolcvanas években több úgynevezett világbéke-találkozót szervezett, amelyeken II. János Pál pápa és számos, a világ különböző részeiről érkezett felekezeti vezetők is részt vettek.

1992-ben jelent meg ezerkétszáz oldalas, Zeit und Wissen (Idő és tudás) című összefoglaló könyve, melyben a fizika filozófiai alapjait próbálta magyarázni. Külön fejezetben foglalkozott Werner Heisenberggel és Nils Bohrral, illetve a hozzájuk fűződő barátságával. Alternatív Nobel-díjat kapott. Minden konfliktus békés úton történő megoldását hirdette, a 2001. évi afganisztáni háborút is ellenezte.

Jól ismerte többek között Albert Schweitzert és Szentágothai János professzort, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét. A második világháború előtt évekig dolgozott együtt Szilárd Leóval és Teller Edével a Heisenberg-csoportban.

Számtalan akadémiának volt tagja vagy tiszteletbeli tagja, valamint több egyetem díszdoktora. Az oktatást nagyon komolyan vette. A doktori képzésben részt vevő és habilitáns tanítványait nemcsak a disszertáció megvédéséig segítette, hanem további útjukat is figyelemmel kísérte.

Személyében a 20. századi Európa egyik legjelentősebb polihisztora, filozófusa, fizikusa, konfliktuskutatója távozott el közülünk.

Makovitzky József


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ha Jézus kérdez
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fizikai és lelki építkezés Cinkotán
Teológiánkon végeztek
Háttérmunka
Alpesi látogatók
Konfirmandustábor
Együtt Délen
Keresztutak
Huszadik századi reformáció
„Isten eszközei vagyunk valahányan”
Zarándokok Jézus nyomában
Templomnapok, avagy egyház határok nélkül
Sátáni vonalkódot bojkottáló falu
Evangélikusok
Az érem másik oldala
Carl Friedrich von Weizsäcker
e-világ
Az éltető víz
Keresztény szemmel
Szupervízió az egyházban és intézményeiben…
A hét témája
Megbékélés Istennel és önmagunkkal
Közegyházi fórum
A megbékéltek mint békességszerzők
Fiatalság – bolondság?
Az összetartozni tudás művészete
Egymáshoz törekvések
Békesség a közéletben
Ha csíp a leves…
Hol van a határon innen és a túl?
Párbeszéd a kereszténység és a zsidóság közt
Évtizedes barátság
A Dunánál
Paksi utóirat I.
Paksi utóirat II.
Paksi utóirat III.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Hogy „sok nép életét megtartsa”…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Utcamisszió
Ige+hirdető
Aki titeket hallgat, engem hallgat…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 26 Carl Friedrich von Weizsäcker

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster