EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 26 - Az éltető víz

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Az éltető víz

Csapvíz, tisztított vizek, ásvány- és gyógyvizek

A víz minden élet alapvető feltétele. Hó nélküli telet követő aszályos nyáron látjuk, miként kínlódnak a növények. (E soraimat az éppen aktuális hőségriadó napjaiban írom…) Sajnálatos módon az egész világra jellemző környezetszenynyezés vizeinket sem kíméli, sőt! Halpusztulás, eliszaposodás, kiszáradás jellemzi sok-sok élővizünket, amelyben valaha virágzott az élet.

Táplálékainkat sok-sok kritika éri – de mi a helyzet a vízzel? Érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt a vizes poharat a szájunkhoz emeljük.

Nézzük a csapvizet. Ma már természetes, magától értődő a megléte. Nem kell a kútra járnunk, nehéz vödröket cipelnünk. Csak megnyitjuk a csapot. Ezt isszuk, ezzel főzünk, mosunk, mosakodunk. A helyi vízművek különböző élővizek sokszoros szűrése és kémiai tisztítása után juttatja el vezetéken keresztül háztartásunkba. A kémiai képlete H2O, azaz hidrogén és oxigén alkotja. Vagy nem csak az?

Nos, a vízből klórozással és egyéb kémiai szerekkel próbálják eltávolítani az emberi fogyasztásra alkalmatlan mikroorganizmusokat – de vajon mekkora sikerrel? Egy neves magyar származású mérnök szerint az esővíz alkalmasabb emberi fogyasztásra, mint a „tisztított” vezetékes ivóvíz (http://www.eautarcie.com/Vizonellato/Bevezeto.htm).

Apropó, víztisztítás! A piacon sokféle készülék, szűrőberendezés kapható a családi fogyasztásra szánt víz utólagos tisztítására. Mindegyikről azt állítják, hogy az így kapott tiszta víz az egyedüli megbízható, igazi minőség, holott a különböző működési elvű készülékek más-más tisztaságú vizet képesek előállítani.

Napjainkban a legjobb minőségű otthoni víztisztítók fordított ozmózissal működnek. Ez a fizikai-kémiai eljárás a legapróbb, molekuláris méretű szennyeződések túlnyomó részének kiszűrésére is képes, amit az ipari ivóvíztisztítás nem tud elvégezni.

Mi a helyzet az ásványvizekkel? Ásványvízfogyasztásunk az elmúlt években sokszorosára emelkedett. Az áruházak polcain egyaránt fellelhetőek az olcsó (?) palackozott csapvizek, az elismert magyar ásványvízlelőhelyek termékei, speciálisan a csecsemők igényeit kielégítő babavizek, de a méregdrága svájci, francia, sőt amerikai „csodavizek” is.

Egészségügyi szempontból fontos, hogy lehetőleg szénsavmentes vizeket fogyasszunk az emésztőrendszerünk, gyomrunk nyálkahártyájának a védelmében. Nagyon jó lenne, ha visszaváltható üvegben (mint például Németországban) forgalmaznák az ásványvizeket, mert ennek híján sajnos tonnaszámra termeljük az eldobható flakonokat…

Magyarország a gyógyvizek hazája. Nemcsak a külsőleg használatos fürdőkúrákra kell gondolnunk ennek a szlogennek a hallatán, hanem a gazdag beltartalmú, iható gyógyvizekre is, melyeket bizonyos betegségek esetén ivókúra formájában lehet alkalmazni. Kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos vizek (kékkúti, parádi), konyhasós vizek (hajdúszoboszlói, nyíregyházi, sárvári), keserűvizek (Hunyadi János, Ferenc József, Mira), alkalikus vizek (szegedi Anna, bükkszéki Salvus), kénes vizek (parádi), jódos vizek (sóshartyáni Jódaqua), vasas vizek (parádi Clarissa) és radonos vizek (Hévízi-tó, Rudas, Gellért fürdő) találhatóak hazánk egész területén, de kiemelten Budapesten, a Dunántúlon és az Alföldön. Mielőtt gyógyvízkúrába kezdünk, minden esetben érdemes konzultálni a kezelőorvossal, hiszen a jótékony hatások mellett számos esetben egy sereg ellenjavallata is van e vizek fogyasztásának; ezek ismerete nagyon fontos a már meglévő, de talán még fel sem ismert betegségek esetén.

Néhány hasznos tanács a nyárra: ne induljunk el otthonról legalább fél liter (akár 1,5 liter) víz nélkül! Egyrészt mert bármikor szükségünk lehet rá, és így kéznél van, bárhol ingyen utántölthető (egyébként fél liter vízért egyes helyeken még akár 300 Ft-ot is elkérhetnek). Másrészt mert a napi folyadékszükségletünket nem elegendő a reggeli kávé, a déli leves és az esti tea/tej/vörösbor 3-szor 2 deciliternyi mennyiségével fedezni. Legalább két-három liter vizet meg kell inni naponta a szervezet megfelelő működése érdekében.

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ha Jézus kérdez
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fizikai és lelki építkezés Cinkotán
Teológiánkon végeztek
Háttérmunka
Alpesi látogatók
Konfirmandustábor
Együtt Délen
Keresztutak
Huszadik századi reformáció
„Isten eszközei vagyunk valahányan”
Zarándokok Jézus nyomában
Templomnapok, avagy egyház határok nélkül
Sátáni vonalkódot bojkottáló falu
Evangélikusok
Az érem másik oldala
Carl Friedrich von Weizsäcker
e-világ
Az éltető víz
Keresztény szemmel
Szupervízió az egyházban és intézményeiben…
A hét témája
Megbékélés Istennel és önmagunkkal
Közegyházi fórum
A megbékéltek mint békességszerzők
Fiatalság – bolondság?
Az összetartozni tudás művészete
Egymáshoz törekvések
Békesség a közéletben
Ha csíp a leves…
Hol van a határon innen és a túl?
Párbeszéd a kereszténység és a zsidóság közt
Évtizedes barátság
A Dunánál
Paksi utóirat I.
Paksi utóirat II.
Paksi utóirat III.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Hogy „sok nép életét megtartsa”…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Utcamisszió
Ige+hirdető
Aki titeket hallgat, engem hallgat…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 26 Az éltető víz

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster