EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 26 - A Dunánál

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A Dunánál

Az 5. országos evangélikus találkozó záró istentiszteletén ülök, Pakson. Különlegesen jól sikerült ennek a helyszínnek a kiválasztása: a Dunán ott ring az oltárrá szentelt uszály, rajta a liturgiában szolgáló lelkészek és világiak, valamint az énekkarok tagjai. Keskeny híd köt össze minket a parton helyet foglaló kétezres gyülekezettel. A fúvósok irányításával erőteljesen hangzik a közös ének, tisztán szól a pécsi énekkar hangja, hitet sugároz a gospelkórus szolgálata, valamint a sokak számára újszerűnek ható jelképes cselekedetek is megérintik az emberek lelkét.

A hatalmas uszály-oltár mögött méltóságteljesen hömpölyög a folyó. Nem csoda, hogy ezen a helyszínen József Attila A Dunánál című versének egy-egy sora motoszkál bennem. Én ugyan nem „a rakodópart alsó kövén” ülök, és nem azt nézem, „hogy úszik el a dinnyehéj”, hanem az oltár oldalán foglalok helyet, és a középre kitett Bibliát figyelem, amelyet a mindenki örömére fel-feltámadó szellő lapoz egyre sebesebben. Arra gondolok, bárcsak a legkülönlegesebb szél, a pünkösdi Lélek késztetne minket az Írás egyre mohóbb olvasására. Az oltár mellett a hely szellemének és a találkozó több igehirdetésének megfelelően egy méretes halászháló látható, amely ezúttal egy óriási, nyers fából készült keresztet borít be.

A csodálatos halfogás története mintegy keretezte a paksi találkozót. A Lukács evangéliumában olvasható tudósítás szerint Krisztus így utasította Simon Pétert a háló kivetésére: „Evezz a mélyre!” (Lk 5,4) Elsekélyesedő kapcsolatoknak kedvező mai világunkban jó ezt újra és újra tudatosítanunk. Ez fogalmazódik meg József Attila versében is: „…fecseg a felszín, hallgat a mély.” Az országos evangélikus találkozó valóban arra késztetett minket, hogy ne elégedjünk meg a felszínes fecsegéssel, hanem teológiai vagy művészeti mélységek felé is evezzünk. Így lehettünk részesei a megbékélésről folytatott pódiumbeszélgetésnek, az azt követő csoportos beszélgetéseknek vagy éppen a tékozló fiú történetét rendhagyó módon megjelenítő színházi előadásnak.

Telitalálatnak bizonyult a helyszínválasztás. „…játszadoztak szépen / és nevetgéltek a habok felém.” A súlyos kérdések megvitatása után jó volt, amolyan oldásként, derűsebb hangulatokat is átélni. Önfeledten örülhettünk egy-egy rég nem látott testvérnek, az árnyas fák alatt felidézhettük az elmúlt találkozók nevezetesebb eseményeit, vagy éppen a borospincék hűvösébe húzódhattunk a forró éjszakában. Hiszem, sok barátság szövődött, testvéri kapcsolat erősödött az ilyen asztalközösségekben.

Átélhettük az evangélikusság egységét, az összetartozás örömét. „Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.” Ha valahol, akkor ebben a közösségben válhat valóra az apostoli intés: „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal.” (Róm 12,15) Az őszi orosházi találkozó után újra találkozhattunk határon túli testvéreinkkel: jöttek Németországból, Erdélyből és a Felvidékről, sőt boldogan ölelhettem át az az asszonyt, aki Munkácsról érkezett. Az egykor virágzó kárpátaljai magyar evangélikusság hagyományainak egyik utolsó őrizője ő.

Szolgálatunkba be kell, hogy épüljön az elmúlt nemzedékek ismerete, küzdelme és megannyi álma. „…ők fogják ceruzámat / s én érzem őket és emlékezem.” József Attila számára „Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa” jelenti a tájékozódási pontot. Egyházunk országos felügyelője pedig – az istentiszteletet bevezető szavaiban – arról tett hitet, hogy nyitott lelkülettel, a kívülállók számára is vonzóan lehetünk annak az evangélikus közösségnek tagjai, amely Kossuth Lajos, Görgey Artúr, Berzsenyi Dániel, Mikszáth Kálmán és Andorka Rudolf egyháza is volt.

A paksi találkozó érintette egyházunk közelmúltját és annak tényfeltáró feldolgozását is. Igen, „a multat be kell vallani”. Ezzel nyerheti el teljes értelmét a választott jelmondat: „Békesség néktek!” Annak érdekében azonban, hogy az előttünk járó nemzedékek harcát valóban „békévé oldja az emlékezés”, mindenekelőtt a jézusi békét kell magunkévá tennünk, amelyet ő nem úgy ad, ahogy a világ adja (Jn 14,27). A Dunáról a versből is tudjuk, hogy az „mult, jelen s jövendő”, ám a mi Urunkról még inkább vallhatjuk, hogy ő „tegnap, ma és mindörökké ugyanaz” (Zsid 13,8).

Mindezek nyomán megerősödhetett bennünk az a felismerés, hogy még mindig nem késő „rendezni végre közös dolgainkat”. A megtapasztalt jézusi békesség azt is jelenti, hogy összefogunk, számon tartjuk a másikat, őrizkedünk egymás felelőtlen címkézésétől, a másként hívők megbélyegzésétől. Jó, hogy ott a Duna partján megfogtuk egymás kezét.

Jézus így szólított meg minket a Dunánál: „Békesség néktek!” Ezért lehetünk magunk is békekövetek. Isten nekünk adta a békéltetés szolgálatát, és reánk bízta a békéltetés igéjét. A paksi találkozó megerősíthette bennünk az elszánást, hogy gyülekezetünkben, családi körben, hivatásunkban és nemzetünk egészében újra és újra ezt mondjuk: „Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel!” (2Kor 5,20) „…ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

Fabiny Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ha Jézus kérdez
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fizikai és lelki építkezés Cinkotán
Teológiánkon végeztek
Háttérmunka
Alpesi látogatók
Konfirmandustábor
Együtt Délen
Keresztutak
Huszadik századi reformáció
„Isten eszközei vagyunk valahányan”
Zarándokok Jézus nyomában
Templomnapok, avagy egyház határok nélkül
Sátáni vonalkódot bojkottáló falu
Evangélikusok
Az érem másik oldala
Carl Friedrich von Weizsäcker
e-világ
Az éltető víz
Keresztény szemmel
Szupervízió az egyházban és intézményeiben…
A hét témája
Megbékélés Istennel és önmagunkkal
Közegyházi fórum
A megbékéltek mint békességszerzők
Fiatalság – bolondság?
Az összetartozni tudás művészete
Egymáshoz törekvések
Békesség a közéletben
Ha csíp a leves…
Hol van a határon innen és a túl?
Párbeszéd a kereszténység és a zsidóság közt
Évtizedes barátság
A Dunánál
Paksi utóirat I.
Paksi utóirat II.
Paksi utóirat III.
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Hogy „sok nép életét megtartsa”…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Utcamisszió
Ige+hirdető
Aki titeket hallgat, engem hallgat…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 26 A Dunánál

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster