EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 47 - Egyházi könyvtárak funkciója és jelentősége a történelemben

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Egyházi könyvtárak funkciója és jelentősége a történelemben

A szlovákiai Bél Mátyás Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelem Tanszéke november elején kétnapos nemzetközi konferenciát rendezett Besztercebányán, az Állami Tudományos Könyvtárban az egyházi könyvtárakról, illetve az egyházi műveltséggel kapcsolatos kérdésekről. A szervezésben részt vett a Pozsonyi Szlovák Történelmi Társaság és a Keresztény Tanulmányi Központ is. A fővédnökséget a besztercebányai katolikus egyházmegye püspöke, Rudolf Baláz vállalta. A tudományos konferencia cseh, lengyel, magyar, szlovák és ukrán résztvevői két szekcióban mutatták be a különböző keresztény felekezetek történelmi gyűjteményeit, az ott folyó tudományos munkát, tájékoztattak a nehézségekről és a jövő felé mutató programokról.

A hajdani vármegyeházában található, igényesen felújított Állami Tudományos Könyvtár (http://www.svkbb.sk) munkatársai szeretetteljes gondoskodással vették körül a könyvek-könyvtárak elkötelezett munkásait. Külön kamarakiállítást is készítettek, amely bemutatta Besztercebánya magyar, német és szlovák nyelvű könyves műveltségét. A szervezés jelentős részét Nagy Imre, a történelem tanszék oktatója vállalta magára. A kitűnően megszervezett konferencia elérte egyik fő célját: megindult a párbeszéd az egyházi könyvtárak munkatársai és kutatói között, a két nap során a résztvevők megismerhették a Kárpát-medence egyházi gyűjteményeit, azok munkáját, és kialakulhattak a szakmai kapcsolatok.

A II. szekcióban – szinkrontolmácsok és diavetítés segítségével – az előadások nagy múltú egyházi gyűjteményeket mutattak be. Ezek közül néhány: ferences könyvtárak Szlovákiában, nyitrai egyházmegyei könyvtár, az eperjesi görög katolikus eparchia könyvtára, a strahovi premontrei kolostor könyvtára, a rajhradi bencés kolostor könyvtára, a kijevi Szent Katalin-kolostor könyvtára, az Egri, illetve a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Evangélikus Országos Könyvtár – ez utóbbiról Gyűjteménytípusok és történeti rétegek az Evangélikus Országos Könyvtárban címmel hangzott el előadás.

A Kárpát-medencében sok egyházi könyvtár hasonló gondokkal küzdött a második világháború után: vagy megszüntették őket, és anyagukat szétszórták, vagy anyagi nehézségek miatt nem fejlődhettek. A rendszerváltozás óta mindenhol megindult a fejlődés. Példaértékű a magyarországi Egyházi Könyvtárak Egyesülése (http://www.eke.hu), amely 1994 óta fogja össze és szervezi meg az egyházi könyvtárak együttműködését.

Sok helyen az egyetemekkel és tudományos állami könyvtárakkal együtt tárják fel a könyvtári anyagokat, mentik meg az elhagyott parókiákon és plébániákon lévő kincseket. Így például a csehországi Hradec Králové-i Egyházmegyében eddig már ötvenegy plébánia sokszor fertőzött könyvtári és levéltári anyagát rendezték a kutatók. Znióváralján 2003-ban hozták létre a �tefan Moyses besztercebányai katolikus püspökről elnevezett egyházmegyei könyvtárat, amelyben összegyűjtik és feldolgozzák a plébániák könyvtárait. A Selmecbányai Evangélikus Lyceum Könyvtárát a Selmecbányai Bányamúzeum munkatársai teszik elektronikus úton is hozzáférhetővé.

A lyceumi könyvtár bemutatott 16–17. századi teológiai könyveinek nagy része megtalálható az Evangélikus Országos Könyvtárban is, hiszen ezek a könyvek az európai evangélikusság közös kulturális múltjához tartoznak. A selmecbányai könyvek elektronikus feldolgozásának számunkra talán legérdekesebb része az lesz, amikor az egykorú tulajdonosi bejegyzéseket is közzéteszik.

Az evangélikus himnológia története szempontjából ki kell emelni azt az előadást, amely hírt adott arról, hogy a szlovák nemzeti könyvtár digitalizálja Jirí Tranovsky Cithara Sanctorumának összes kiadását. Sajnos magyarországi kutató nem vett részt azon a 2006-os liptószentmiklósi Tranoscius-konferencián, amelyen a Cithara Sanctorum megjelenésének (1636) évfordulóját ünnepelték. Talán a digitalizálás kapcsán sikerül majd felvenni a kapcsolatot a Tranoscius-kutatókkal, hiszen az Evangélikus Országos Könyvtárban is mintegy 225 olyan Tranoscius-kiadást őrzünk, amely 1684–1956 között jelent meg.

A szervezők ígérete szerint az összes előadást nyomtatásban kiadják, így az I. szekcióban elhangzott előadásokat is megismerhetik majd az érdeklődők (ebben a szekcióban nem volt szinkrontolmácsolás). Az egyházi műveltséggel kapcsolatos témákról tájékoztatásul néhány cím emelhető ki: Antik tudományosság Lactantiusnál; Egyház és könyvkultúra Bizáncban; Szellemi élet a Premysl-kori Csehországban; Henckel János könyvtára Lőcsén; Evangélikus történelmi könyvtárak és feldolgozásuk; Erasmus művei a 16. századi egyházi könyvtárakban.

A besztercebányai tájban, a műemlékek között különösen jólesett a séta az evangélikus szigetnek is nevezhető, dombon álló városrészben, amelynek aljában folyik a Beszterce-patak: harmonikus együttest alkot Pollack Mihály 1807-ben épített klasszicista stílusú temploma, az iskola és a parókia épülete, valamint a temető, amelyben fasori tanárokra, híres evangélikus családokra emlékezhetnek az odalátogató evangélikusok.

H. Hubert Gabriella


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Gyermekimák
Szotyizás a buszon
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Diakónia – a szavak nélküli igehirdetés
Huszonöt éves Dunaharaszti evangélikus temploma
Közgyűlés az északi kerületben
Őszintén Isten előtt
Püspöki látogatás amerikai magyar gyülekezetekben
A szeretet otthona
Györköny gyümölcs(lev)e
Jövőképalkotó hétvége Győrben
Keresztutak
Magyar királylány a császárvárosban
Ajándék – tudsz jobbat?
Fenntartható fejlődésről a Parlamentben
Búcsú Csiha Kálmántól
Recski képeslap
Evangélikusok
Nyolcvan esztendő
Öregdiák ifjonti lendülettel
Túl a pánikon
e-világ
A „táncos lábú”
Keresztény szemmel
Pálya
Az eretneküldöző Morus Tamásról – Dallasban
A boldogság
Özvegy papné társamnak
Erőszakmentesség
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szubjektív vallomás egy születésnap ürügyén
Varázslatos búcsúrendezés
Emlékezés Szent Mártonra
Egyházi könyvtárak funkciója és jelentősége a történelemben
Aki a Szózat szellemében élt
Hatvanesztendős az Uránia Csillagvizsgáló
A vasárnap igéje
Annyi, mint – de nem egyenlő!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Keskenyút-keresés
Ige+hirdető
Én – a szószéken
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 47 Egyházi könyvtárak funkciója és jelentősége a történelemben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster