EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 47 - Hatvanesztendős az Uránia Csillagvizsgáló

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Hatvanesztendős az Uránia Csillagvizsgáló

Lapunk 2007/33. számában felelevenítettük a csillagászati ismeretterjesztés legfontosabb hazai bázisának, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Budapesti Planetáriumának harmincesztendős történetét. Kerek évfordulóhoz érkezett az idén a TIT másik országos jelentőségű intézménye, a két legjelentősebb hazai bemutató csillagda egyike, az Uránia Csillagvizsgáló is – hatvan évvel ezelőtt alapították.

Az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló 1947-ben a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) klubéletének, a hazai amatőrcsillagász-mozgalom irányításának, a távcsöves bemutatásoknak és a csillagászati előadásoknak, továbbá a távcsövekkel kapcsolatos műhelymunkának a központjaként nyílt meg. Az intézmény a Gellért-hegy oldalában, a Tabán határában álló épületben kapott helyet. Neve az 1800-as években elpusztult valamikori Gellért-hegyi csillagvizsgálóra utal.

Az MCSE vezetősége eredetileg egy, a Nap-hegyen, a Czakó utcában található romos iskolaépületet szemelt ki, ezt azonban nem sikerült megszereznie. A végleges helyszínt, a Sánc utca 3/b alatti telket és a rajta álló, a második világháború során gazdátlanná vált villaépületet végül Ortutay Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter segítségével jelölték ki. A minisztérium a sváb-hegyi állami csillagvizsgáló intézet használatába adta az épület helyiségeit, hogy az egyesülettel közösen bemutató csillagvizsgáló céljaira használja őket; az intézet pedig átadta a felesleges és használaton kívüli műszereit, valamint könyvtára másodpéldányainak egy részét az egyesületnek. Mivel azonban az állami csillagvizsgálónak nem állt módjában bemutatókat szervezni és a műszereket karbantartani, az MCSE-re bízta a bemutató csillagvizsgáló vezetését, és a minisztérium által átadott helyiségeket az egyesület rendelkezésére bocsátotta.

A csillagvizsgáló avatására az 1947. szeptember 22-i sajtóbemutatón, valamint a szeptember 23-án az intézményben megrendezett MCSE-közgyűlésen került sor. Az obszervatóriumban két nagyobb távcső teljesített szolgálatot. Az egyik a húsz centiméteres Heyde, amely jelenleg is az Uránia fő műszere; ezt eredetileg a felvidéki Ógyallán működő állami csillagvizsgálóban, a Magyar Királyi Konkoly-alapítványú Astrophysikai Observatoriumban állították fel 1908-ban. A másik a tizenkilenc centiméteres Plössl-távcső, mely 1845-ben készült; ez utóbbi eredetileg az 1848–49-es szabadságharc után meghurcolt, majd az ország elhagyására kényszerített Nagy Károly bicskei csillagvizsgálójában állt.

Kezdetben a műszerek a teraszon, a szabad ég alatt álltak. Később a nagyobbik távcsövet vitorlavászon takaró óvta, a kisebbik műszer fölé gurítható bódét készítettek. A ma is használatban lévő kupola 1965-ben került a Heyde fölé. A távcsöves bemutatások iránti igény már a kezdet kezdetén igen jelentősnek bizonyult, így minden hétköznap este várták a látogatókat. Emellett népszerűek voltak az Uránia-beli előadások is, a csütörtöki és a szombati sorozatok.

Az MCSE-nek a Magyar Természettudományi Társulatba (ahogy akkor a TIT-et nevezték) történő 1949. április 9-i beolvasztása után az Uránia is a társulat kezelésébe került. Kulin György MCSE-ügyvezetőt és csillagdaigazgatót politikai nyomásra eltávolították posztjáról; csak hosszas kitérő után, 1954-ben térhetett vissza. Mindeközben az 1950-es évek elején a budapesti minta nyomán megindult az Uránia bemutató csillagvizsgálók vidéki hálózatának kiépítése.

Kulin 1975-ig, nyugdíjazásáig vezette az intézményt. Utódja 1981-ig, nyugállományba vonulásáig az Evangélikus Élet olvasói előtt is jól ismert Ponori Thewrewk Aurél csillagászattörténész lett, aki párhuzamosan a Budapesti Planetáriumot is igazgatta. A két intézmény vezetését Horváth András csillagász-űrkutató vette át, majd az Uránia és a Planetárium szervezeti szétválása után, 1992-től nyugdíjazásáig Zombori Ottó csillagász lett az obszervatórium igazgatója. 2006-ban egy rövid ideig Makovecz Benjámin irányította a csillagdát, majd Lorencz Kinga fizikus vette át ismételten mindkét ismeretterjesztő centrum működtetését.

A hatvanesztendős Uránia Csillagvizsgáló a 2007 elején befejezett teljes felújítása után újra várja a csillagos égbolt szépségei iránt érdeklődő vendégeket.

Rezsabek Nándor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Gyermekimák
Szotyizás a buszon
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Diakónia – a szavak nélküli igehirdetés
Huszonöt éves Dunaharaszti evangélikus temploma
Közgyűlés az északi kerületben
Őszintén Isten előtt
Püspöki látogatás amerikai magyar gyülekezetekben
A szeretet otthona
Györköny gyümölcs(lev)e
Jövőképalkotó hétvége Győrben
Keresztutak
Magyar királylány a császárvárosban
Ajándék – tudsz jobbat?
Fenntartható fejlődésről a Parlamentben
Búcsú Csiha Kálmántól
Recski képeslap
Evangélikusok
Nyolcvan esztendő
Öregdiák ifjonti lendülettel
Túl a pánikon
e-világ
A „táncos lábú”
Keresztény szemmel
Pálya
Az eretneküldöző Morus Tamásról – Dallasban
A boldogság
Özvegy papné társamnak
Erőszakmentesség
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szubjektív vallomás egy születésnap ürügyén
Varázslatos búcsúrendezés
Emlékezés Szent Mártonra
Egyházi könyvtárak funkciója és jelentősége a történelemben
Aki a Szózat szellemében élt
Hatvanesztendős az Uránia Csillagvizsgáló
A vasárnap igéje
Annyi, mint – de nem egyenlő!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Keskenyút-keresés
Ige+hirdető
Én – a szószéken
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 47 Hatvanesztendős az Uránia Csillagvizsgáló

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster