EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 47 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Jézus Krisztus mondja: „Ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?” Mt 6,25 (Zsolt 104,14; Mt 25,1–13; Jel 21,1–7; Zsolt 126) Ezredévek teltek el Jézus kora óta, de az emberiség központi problémái ugyanazok maradtak. A ma embere összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között él, lakik, táplálkozik, ruházkodik. Mégis, a gyomrát összeszorítja az aggodalom, ha a holnapra gondol: megélhetés! Hány végigszorongott éjszakát okozott már a gondviselésbe vetett hit hiánya! Milyen egyszerű pedig egy mennyei kézbe letenni az életünket! Milyen egyszerű, s mégis milyen nehezen tesszük meg…

Hétfő

Békülj meg ellenfeleddel hamar, amíg az úton együtt van veled. Mt 5,25 (2Móz 20,13; 5Móz 34,1–7(8); Mt 24,45–51) Jézus több ízben figyelmeztet a gyorsan múló lehetőségekre, arra, amit ma még megtehetünk, holnap azonban talán már késő mérlegelni és dönteni. Nem érdemes a haragot magunkban hurcolni, mert saját magunkat tesszük tönkre vele. Nem csak lelki értelemben igaz ez, hiszen ma már köztudott, hogy az elfojtott harag betegségekben kerülhet felszínre, testesülhet meg. Milyen találóan fejezi ki a nyelv: gyűl-öl-et. Lassan ölő méreg. Istenem, segíts, hogy elengedjem a szívem mélyén rejlő haragot, és békét köthessek a másik emberrel, önmagammal, veled!

Kedd

Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói. Jak 1,22 (Zsolt 119,11; 1Pt 1,13–21; Mt 25,1–13) Jól tudta e felszólítás írója, hogy az ember milyen észrevétlenül be tudja csapni önmagát. Hosszú éveken vagy akár egy életen keresztül is ügyesen hazudhat önmagának. Mi haszna van ennek? Nem sok. Az a teljes ember, akinek a szavai és a tettei harmóniában vannak egymással. Úgy cselekszik, ahogy beszél és gondolkodik – őket nevezzük hiteles embereknek. Tisztelettel, megkülönböztetett figyelemmel nézünk rájuk. Boldog, aki hallgatja és meg is tartja Isten beszédét – halljuk minden vasárnap az istentiszteleten, s erre a mondatra válaszul elmondjuk a hitvallást.

Szerda

Amikor az ünnepre érkező nagy sokaság meghallotta, hogy Jézus Jeruzsálembe jön, pálmaágakat fogtak, kivonultak a fogadására, és így kiáltottak: „Hozsánna! Áldott, aki az Úr nevében jön, az Izráel Királya!” Jn 12,12–13 (Ézs 33,17; 1Kor 3,9–15; Mt 25,14–30) A sokaság kiáltásából kihallik, hogy tudják: ő a Messiás. Mégis: a nagytanács ekkorra már elhatározta megölését. Sőt Lázárt, az élő bizonyítékot is el akarják tüntetni. Ugyanez a sokaság fog majd néhány nap elmúltával „feszítsd meg”-et kiáltani. Többen csóválják majd értetlenül a fejüket, a most kitörő öröm elhamvad bennük. Ők, a kiáltozók nem gondolnak a holnapra. Isten közelít felénk szüntelenül, de ha nem úgy jön, ahogy elképzeltük, elszomorodunk, hitetlenek leszünk, összezavarodunk – a nyitott szívű várakozás helyett.

Csütörtök

Bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: „Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.” Mt 2,1–2 (Ézs 66,18; Kol 4,2–6; Mt 25,31–46) A napkeleti bölcsek jóval többet tudtak, mint egy átlagos ember. Felismerték az időpont rendkívüli voltát, a csillagok különleges állását. Tudták, hogy ezt a most született rendkívüli személyt érdemes meglátogatniuk, mert hasonló alkalom nem adatik még egyszer az életben. S mégis, milyen végzetes melléfogásnak bizonyult később, hogy Heródes palotájában érdeklődtek az újszülött király után. Akik náluk is többet tudtak, azok a pásztorok voltak, akik botladozó léptekkel odataláltak a jelentéktelen istállóhoz az angyalok és saját szívük útmutatásával…

Péntek

Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon. Lk 12,48b (5Móz 16,17; Mt 27,50–54; Júd 1–16) Péter megkérdezi Jézust, pedig tudja jól, hogy a tanítványra vonatkozik a hasonlat: a tanítvány az, akire sok bízatott, aki a Mester közelsége miatt kitüntetett helyzetben van. Sok-sok ajándék hull a lába elé. Fölfedezheti az áldást ott is, ahol más nem látja. A Mester jelenléte örömmel és hittel ajándékozza meg. Sok lehetősége van tehát, hogy a rábízott feladatokat jól végezze el. E sok-sok lehetőség és ajándék fényében kérdezi meg majd egykor a Mester: mit tettél az életeddel? Hol vannak a rád bízottak? Megőrizted-e őket épségben a számomra? Mit felelsz majd, te tanítvány…?

Szombat

Bocsásd meg ennek a népnek a bűnét nagy szereteteddel. 4Móz 14,19 (Róm 6,10; Jel 21,10–14.21–27; Júd 17–25) Micsoda nép ez? Szemmel láthatóan, szinte megfogható módon ott van közöttük az Isten közelsége: villámlás, kürtzengés, felhő és tűzoszlop. A kietlen pusztaságban járható út nyílik. Víz fakad a sziklából, az égből manna hull, hús is kerül. Kapott-e már emberi közösség ilyen egyértelmű törődést? Valaki van velük, ezt tudniuk kell. Mégis, időről időre úgy viselkednek, mintha segítség nélkül volnának. Visszavágynak a kényelmes rabságba, máskor „istenkéket” eszkábálnak maguknak, akik az ő szempontjaik szerint büntetnek vagy jutalmaznak. Micsoda nép ez…? Mégis, Isten bizalma újra meg újra kinyílik előttük. Örökös újrakezdés vele az élet. Ebbe a népbe mi is beletartozunk.

Balogh Éva


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Gyermekimák
Szotyizás a buszon
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Diakónia – a szavak nélküli igehirdetés
Huszonöt éves Dunaharaszti evangélikus temploma
Közgyűlés az északi kerületben
Őszintén Isten előtt
Püspöki látogatás amerikai magyar gyülekezetekben
A szeretet otthona
Györköny gyümölcs(lev)e
Jövőképalkotó hétvége Győrben
Keresztutak
Magyar királylány a császárvárosban
Ajándék – tudsz jobbat?
Fenntartható fejlődésről a Parlamentben
Búcsú Csiha Kálmántól
Recski képeslap
Evangélikusok
Nyolcvan esztendő
Öregdiák ifjonti lendülettel
Túl a pánikon
e-világ
A „táncos lábú”
Keresztény szemmel
Pálya
Az eretneküldöző Morus Tamásról – Dallasban
A boldogság
Özvegy papné társamnak
Erőszakmentesség
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szubjektív vallomás egy születésnap ürügyén
Varázslatos búcsúrendezés
Emlékezés Szent Mártonra
Egyházi könyvtárak funkciója és jelentősége a történelemben
Aki a Szózat szellemében élt
Hatvanesztendős az Uránia Csillagvizsgáló
A vasárnap igéje
Annyi, mint – de nem egyenlő!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Keskenyút-keresés
Ige+hirdető
Én – a szószéken
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 47 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster