EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 06 - Poroljuk le szerelmünket!

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Poroljuk le szerelmünket!

Rendhagyó meghívó a Házas Hétvége mozgalomba

Több mint húsz esztendővel ezelőtt érkezett Magyarországra az a mozgalom, amely a megfáradt párkapcsolatok megújításához igyekszik segítséget nyújtani. Az 1962-ben Spanyolországban elindított katolikus kezdeményezés – Marriage Encounter – hazánkban a Házas Hétvége nevet kapta. Több mint három esztendeje már „protestáns szárnya” is van. Ennek egyik lelkes szervezőjét, Bencze András székesfehérvári lelkészt kértem meg, hogy avasson be szolgálatukba. Beszélgetésünk kedves aktualitása, hogy András és felesége, Tímea idén nyáron ünnepelhetik huszadik házassági évfordulójukat.

Miként kerültek a Házas Hétvége mozgalom tagjai közé?

– Meghívtak bennünket. Először úgy véltük, ez valami párterápia. Nem is akartunk elmenni. Azt tartottuk, nem olyan rossz a mi házasságunk. Egyébként pedig ha lenne egyszer szabad hétvégénk, azt értelmesen tudnánk eltölteni magunk is. Ezekkel az érvekkel néhányszor sikerült is elhárítanunk a meghívást. Aztán egyszer mégis beadtuk a derekunkat. Nem bántuk meg.

– A három éve működő protestáns „szárny” szerveződése miben különbözik a katolikusétól?

– A lényeget tekintve semmiben sem. Két apró dologban mégis. Az egyik, hogy a protestáns szervezésű alkalmakhoz természetesen a reformáció egyházainak istentiszteleti liturgiája kapcsolódik. A másik különbség vagy inkább sajátosság abból adódik, hogy még újak vagyunk. A résztvevők száma átlátható, szinte mindenkit ismerünk a közösségben. Ez azonban mulandó állapot, s reméljük, hogy később nem ebből a kezdeti lendületből táplálkozunk majd, hanem abból – katolikus testvéreink már itt tartanak –, hogy együtt tapasztaljuk meg Isten ajándékait.

– Ma sokan tartják elavult intézménynek a házasságot. Azt mondják, a modern időkben újfajta kapcsolati formákra van szükség. Mi a véleménye erről? Ha feltételezzük, hogy igazuk van a kétkedőknek, akkor nem fölösleges dolog, hogy küzdjön az ember a házasságáért?

– Ha komolyan vesszük azt, ami az esküvőnkön történt – azt, hogy a gyűrűket az oltárról vette le a lelkész –, akkor Istentől fogadtuk el házasságunkat. A Szentírás arról tesz bizonyságot, hogy Isten az embert a maga képmására alkotta, férfivá és nővé teremtette. Nem az a kérdés tehát, hogy mi minek tartjuk a házasságot, örök érvényűnek vagy elavultnak. Az a fontos, hogy Isten minek látja. Ő teremtette a házasságot. Belerejtette saját hasonlatosságát. S ha a bűn miatt töredékesen is, mégis Isten jelei vagyunk a világban az egység, a megbocsátás, a szeretet, az új élet adása által.

Amikor „küzdünk a házasságért” – hogy az Ön kifejezését használjam –, akkor Isten teremtéséért küzdünk. Feleségemmel együtt sokat jelent nekünk az a felismerés, hogy a Biblia nyelve többször fogalmaz meg folyamatban lévő dolgokat múlt időben. Ilyen a teremtés is. Isten megalkotta a világot, ám ez nem lezárult folyamat: azóta is szünet nélkül folyamatosan teremti. Ilyen az örök élet; Jézus Krisztusban már a miénk, Pál mégis azt írja a Filippi levél második fejezetében: „…munkáljátok üdvösségeteket…” Hasonlóképpen a házasság is folyamat: Isten egybeszerkesztette, de közben ezen az egységen munkálkodunk mindennap. Ez a „kétidejűség” adja a bizonyosságot, hogy nem szélmalomharcot vívunk, amikor a házasságunkért küzdünk. Hiszen Isten szerkesztette egybe, ő teremti bennünk naponta az egységet.

– Már szinte választ is adott a következő kérdésemre: rámutatott Isten házassággondozó szerepére. Mégis érdeklődöm, Ön szerint emberileg mit lehet tenni azért, hogy egy „unalomba fulladt” házasság megújuljon?

A Házas Hétvége mozgalom nem terápia, nem is házassággondozó szakemberek vezetik. Olyanok álltak az élére, akik maguk is a saját házasságuk építésén-gondozásán fáradoznak, és tapasztalataikat szívesen megosztják másokkal. Céljuk nem az, hogy megoldást adjanak, hanem hogy példaként szolgáljanak arra, hogy érdemes küzdeni, őszintének lenni, bizalommal lenni egymás iránt.

– Hogyan kapcsolódhatnak be az érdeklődők a Házas Hétvége mozgalmába?

– Évente egy alkalommal tartunk újonnan jelentkezőknek úgynevezett első hétvégét, ami a bekapcsolódás „előszobája”; az idén ez október közepén lesz. Erre olyan párokon keresztül lehet jelentkezni, akik már voltak ilyen hétvégén. A feltételek: legkevesebb öt év házasság, a házaspár közös részvételi szándéka és az a felismerése, hogy jó volna kicsit leporolniuk a kapcsolatukat. Fontos, hogy Isten felé nyitottak legyenek – tehát nem kell feltétlenül szoros egyháztagság, de egyházi esküvő nem árt –, és hogy más felekezetűeket el tudjanak fogadni a közösségben.

Aki eljön, azzal igyekszünk személyesen is beszélgetni előtte. Számunkra is fontos volt a mozgalomba való bekapcsolódásunkkor, hogy meghívtak bennünket. Ezt a hívást szeretnénk továbbadni. Úgy érezzük magunkat a házas hétvégés mozgalomban, mint Jézus tanítványai, akik nem is annyira saját elhatározásukból követték az Urat, hanem mert hívást kaptak. Ez többlet és megtartó erő. Ilyen hívást kaptunk mi is. S érezzük ennek erejét…

B. Pintér Márta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Józsué könyve – a haza
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kapcsolatépítők
Léceket fel!
Keresztutak
Fiatalok között is a legfiatalabb
Poroljuk le szerelmünket!
A házasság élete
Vezetőképző Apácán
Evangélikusok
Keresztény kultúra?!
Takács József
e-világ
Az élhető világ kulcsa az Újszövetségben
Keresztény szemmel
Tudsz jobbat?!
A hét témája
Középpontban a reformátori örökség
Ön dönt: iszik vagy vezet?
Szabály az szabály
Mégis vannak, akik egyenlőbbek?
Amit mindig is tudni akartál, de soha nem mertél megkérdezni az úrvacsoráról
Bor vagy nem bor?
Reformált mise?
Az „Erős vár”
Luther krisztocentrikus bibliaértelmezése
evél&levél
Hit – közösségben, közösség – hitben: ökumené Arnóton
Irodalmi estek megrendelésre
Közlemények, nyilatkozatok
Nyilatkozat
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Költőnőről az evangélikus nők klubjában
Egyházi kulturális intézmények prés alatt
Múzeumi hírmondó
A vasárnap igéje
A fa, az ember és a kígyó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Házigazdánk, Kőszeg
Ige+hirdető
Igehallgatóként az igehirdetésről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 06 Poroljuk le szerelmünket!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster