EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 06 - Hit – közösségben, közösség – hitben: ökumené Arnóton

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Hit – közösségben, közösség – hitben: ökumené Arnóton

Már több mint egy hete véget ért az ökumenikus imahét sorozata, Arnóton azonban még mindig az imaheti alkalmakról beszélnek az emberek. Nem mintha ismeretlen lett volna számukra Isten jelenlétének ökumenikus közösségben való megélése: az arnóti evangélikusok, reformátusok, római és görög katolikusok már tradicionálisan készülnek az év eleji közös alkalmakra.

Az idei imahéten azonban szokatlanul sokféleképpen volt lehetőségünk Istennel és egymással találkozni: nem pusztán lelkészek, prédikátorok, hanem fogyatékkal élők, nép-, komoly- és könnyűzenészek, előadó- és képzőművészek, államigazgatási vezetők és diákok is részeseivé váltak alkalmi testvéri közösségünknek és ünneplésünknek.

A magyar kultúra napját is színesen ökumenikus körben, községünk és megyénk egyházi és „civil” meghívottjaival közösen ünnepeltük hálaadó istentisztelet keretében. Az istentiszteleten Buday Barnabás evangélikus, Szilágyi Zoltán református lelkész, Vatamány Albert görög katolikus és Sipos Zoltán római katolikus esperes végezte a liturgiai szolgálatot, az igét (betegsége ellenére) Nagy Krisztián, az egri főszékesegyház káplánja hirdette. Dr. Kovács Jánosnak, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főjegyzőjének közösséget üdvözlő szavai után hallhattunk Rákóczi korabeli szónoklatot, meghallgathattuk gyülekezetünk egyik aktív tagjának, Horváth Judit színművésznek az előadásában a Himnuszt, Erdő Zoltán tárogatóművész pedig ökumenikus énekeinkből mutatott be néhányat. Barcsák Pálné, gyülekezetünk felügyelője és Kolenkó Gábor polgármester ezen az istentiszteleten leplezte le Pfenning László kézművesmester munkáit: a templomunkban elhelyezett, gyülekezeti adományokból készíttetett községi címert és a Luther-rózsát mint közösségünk két meghatározó jelképét.

Szüksége van-e az embernek jelképekre, szimbólumokra? Többen elgondolkodtunk ezen a kérdésen, sőt a felpezsdült közösségi életet jellemzi, hogy volt, aki internetes fórumon próbálta ehhez kapcsolódó kérdéseit megvitatni a helybéli polgárokkal.

Az arnóti ünnepen (és főleg az azóta eltelt időben) egyértelmű választ kaptak a kételkedők is: nem csupán jó és szívet melengető érzés egységünk és közösségünk szimbólumait magunknál tudni, sőt nem is arról van szó, hogy a tradíciókhoz való ragaszkodásunkat szerettük volna formába önteni, de még arról sem, hogy ősi, nagy múltunkat (az arnóti ágostai hitvallású egyház temploma 1779-ben épült, a gyülekezet első írásos emlékei az 1560-as évekre tehetők) sírnánk vissza. A lényeg ennél jóval egyszerűbb: a megőrzés ez esetben a megújulás alapjává lett.

Új erőre kaptak énekek, gondolatok, imádságok, kapcsolatok, generációk – sőt reményünk szerint az egész közösség – abból merítve, hogy a minden este tele (!) padsorokban ülőkben tudatossá vált, ki és mi az, aki és ami összeköt bennünket.

Nem szirupos meghatódottsággal gondolunk vissza a hétre (habár ez is érthető lenne), hiszen az amilyen gyorsan rátör az emberre, annyira gyorsan magára is hagyja. Az előkészületekben és az utómunkálatokban is megtapasztalt imádságra és szolgálatra készség az, ami dolgozik bennünk. De talán még inkább igaz az, ha azt mondjuk: a Szentlélek megújító ereje. Ritka ajándék ez. Hálásak vagyunk érte.

Buday-Malik Adrienn és Buday Barnabás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Józsué könyve – a haza
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kapcsolatépítők
Léceket fel!
Keresztutak
Fiatalok között is a legfiatalabb
Poroljuk le szerelmünket!
A házasság élete
Vezetőképző Apácán
Evangélikusok
Keresztény kultúra?!
Takács József
e-világ
Az élhető világ kulcsa az Újszövetségben
Keresztény szemmel
Tudsz jobbat?!
A hét témája
Középpontban a reformátori örökség
Ön dönt: iszik vagy vezet?
Szabály az szabály
Mégis vannak, akik egyenlőbbek?
Amit mindig is tudni akartál, de soha nem mertél megkérdezni az úrvacsoráról
Bor vagy nem bor?
Reformált mise?
Az „Erős vár”
Luther krisztocentrikus bibliaértelmezése
evél&levél
Hit – közösségben, közösség – hitben: ökumené Arnóton
Irodalmi estek megrendelésre
Közlemények, nyilatkozatok
Nyilatkozat
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Költőnőről az evangélikus nők klubjában
Egyházi kulturális intézmények prés alatt
Múzeumi hírmondó
A vasárnap igéje
A fa, az ember és a kígyó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Házigazdánk, Kőszeg
Ige+hirdető
Igehallgatóként az igehirdetésről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 06 Hit – közösségben, közösség – hitben: ökumené Arnóton

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster