EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 06 - Takács József

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Takács József

1925–2008

2008. február 2-án délelőtt a búcsúztatására igyekezve már a villamoson, néhány megállóval a kelenföldi evangélikus templom előtt érezhető a csend és a nyugalom. A megállótól a templom felé lépegettem, amikor egy idősebb asszony szólított meg, és megkérdezte, jó irányban halad-e a Bocskai úti templomhoz. Egy fejbólintással feleltem, jelezve az igent. „Ha szintén a temetésre tetszik jönni – folytatta –, akkor el kell mondanom néhány mondatot, amíg odaérünk. Nagyon szerettem hallgatni Takács tisztelendő úr prédikációit és beszédeit. Szerettem volna odaérni karácsony másnapján is a pesthidegkúti templomba, de sajnos nem tudtam elmenni. Pedig, tudja, nálunk kezdte a prédikálást majdnem hatvan éve, és én azóta is folyamatosan követtem a szolgálatát… Emberileg is jó volt a közelében lenni…”

Elgondolkodtató mondatok ezek arról a szeretetről és ragaszkodásról, amely összeköti az igehirdető lelkészt a hallgatóival egészen a végső földi óráig. De megszólalnak később is az üzenetek és a tanítások, és erőt adnak akkor is, amikor fizikailag már nincsen velünk az, aki mindezeket elmondta, vallotta és sugározta. Különösen is fontos tudni ezt akkor, amikor olyan lelkésztárstól köszönünk el, aki nem átlagos és nem szokványos küzdelemmel kereste az üzenet lényegét és igazságát, hanem nagyon is különleges vággyal és erővel. Olyan embereket is meg tudott szólítani, akiket sokan csak szeretnénk elérni… Az is fontos volt számára, hogy úgy szólaljon meg, hogy felébressze az érdeklődést, és töprengésre, kérdezésre és kemény küzdelemre indítson a törvény és evangélium igazságának megtalálásáért vívott harcban.

A megtelt kelenföldi templom tanúskodott szolgálatáról. A családtagok mögött ősz hajú értelmiségiek, kedves és közvetlen, kemény munkásemberek, több mint egy tucat lelkésztárs, tanárok, művészek, tudósok, fiatalok és idősek különleges gyülekezete. Sokan és személyesen adtak hálát itt Istennek az elhangzott szavakért és a megtapasztalt törődésért egyaránt.

Takács József valójában nem volt „főállású” gyülekezeti lelkész, bár szolgálata kezdetén segédlelkészként négy év leforgása alatt hétszer is áthelyezték, nem könnyű parókusok mellé. Többek között Szentesen, Kőbányán, Józsefvárosban, a Deák téren és Zuglóban szolgált. A leghosszabb szolgálati időt a budahegyvidéki gyülekezetben töltötte, az utolsó évtized pedig a pesthidegkúti testvérek szeretetének vonzásában teljesedett ki. Erről tanúskodott a temetésen Fodor Viktor lelkész Jn 15,12–17 alapján tartott igehirdetése, és ezt a baráti, testvéri szeretetet érezhettük Békés Tamás pesthidegkúti felügyelő kézfogásában is, amikor beléptünk a kelenföldi templomba. Kifejezte ez a mozdulat azt a kölcsönös odafordulást és szeretetet, amelyet kemény évek után átélhetett a pesthidegkúti gyülekezet közösségében. Azt hiszem, ez adott erőt arra Takács Józsefnek, hogy 2007. karácsony másnapján betegen és megfáradtan részt vegyen az istentiszteleten és az úrvacsorai közösségben. Ez volt az utolsó templomlátogatása. Igehirdetésre készült, de már nem volt ereje prédikálni. A szolgatárs, Gyekiczky János kisegítette őt, és így történt, hogy ezen az utolsó alkalmon is megszólalt az ige, és pontosan, rendben, tartalmasan ünnepelhette Jézus érkezését a gyülekezet.

Ragadjuk meg emlékezésünkben a temetésen elhangzott alapigét: „Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket.” (Jn 15,12)

Szabó Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Józsué könyve – a haza
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kapcsolatépítők
Léceket fel!
Keresztutak
Fiatalok között is a legfiatalabb
Poroljuk le szerelmünket!
A házasság élete
Vezetőképző Apácán
Evangélikusok
Keresztény kultúra?!
Takács József
e-világ
Az élhető világ kulcsa az Újszövetségben
Keresztény szemmel
Tudsz jobbat?!
A hét témája
Középpontban a reformátori örökség
Ön dönt: iszik vagy vezet?
Szabály az szabály
Mégis vannak, akik egyenlőbbek?
Amit mindig is tudni akartál, de soha nem mertél megkérdezni az úrvacsoráról
Bor vagy nem bor?
Reformált mise?
Az „Erős vár”
Luther krisztocentrikus bibliaértelmezése
evél&levél
Hit – közösségben, közösség – hitben: ökumené Arnóton
Irodalmi estek megrendelésre
Közlemények, nyilatkozatok
Nyilatkozat
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Költőnőről az evangélikus nők klubjában
Egyházi kulturális intézmények prés alatt
Múzeumi hírmondó
A vasárnap igéje
A fa, az ember és a kígyó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Házigazdánk, Kőszeg
Ige+hirdető
Igehallgatóként az igehirdetésről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 06 Takács József

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster