EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 13 - Megjelent a Keresztyén Igazság új száma

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Megjelent a Keresztyén Igazság új száma

Amikor 1989 júniusában megjelent a Keresztyén Igazság című folyóirat új évfolyamának 1–2. összevont száma, szerkesztői tudatosan vállalták annak a lapnak a címét, mely a két világháború között (1934–1945) Karner Károly szerkesztésében került az olvasók elé, s amely lapnak Ordass Lajos is belső munkatársa volt. A Szerkesztői beköszöntőben olvashatjuk: „Úgy véljük, hogy az igazságot kutató és kimondani akaró céljainkkal összhangban áll, ha egy olyan folyóirat szellemi-lelki örökségét valljuk a magunkénak, amely egykor az »igazságos kritikát«, »az igazságért való elszánt küzdelmet«, »a teológiai kutatás elősegítését«, »az egyház elfeledett értékeinek a feltárását«, »az egyházi élet megújulását« tűzte zászlajára, s a mi törekvéseinkhez hasonlóan a krízissel való tudatos szembenézés igényéből született.”

Ezek alapján érthetővé válik, hogy a szerkesztőbizottság azt tartja önmaga és a lap küldetésének, „hogy a maga lehetőségeivel élve törlessze egyházunk teológiai-szellemi-erkölcsi adósságát”. A közel húsz esztendeje évente négy alkalommal kiadott folyóiratban ennek a küldetésnek a szellemében jelennek meg meditációk és igehirdetések, tanulmányok és emlékezések, könyvismertetések és dokumentumok, sőt még elbeszélések, versek is.

A Keresztyén Igazság jelentősége egyházunk számára vitathatatlan. Hiszen nagymértékben hozzájárult a diakóniai teológia téves gondolkodásának feltárásához, elemzéséhez és kritikájához, a közelmúlt egyháztörténetének megismeréséhez, valamint a lutheri teológia értékeinek felelevenítéséhez; vállalta az egyház megújulásáért való küzdelmet, nehéz és bonyolult időkben nyilvánosságot nem kapó események, írások, nyilatkozatok publikálását, és mindig arra törekedett, hogy „Isten új életet teremtő igéjét tisztán és frissen” szólaltassa meg.

A Keresztyén Igazság küldetése ma is aktuális: a teológiai-szellemi-erkölcsi növekedésért még ma is sokat kell tevékenykedni, a múlt bevallása még ma sem lezárt folyamat, az egyháztól elidegenedett értelmiség és a fogyasztói társadalom csapdájának áldozatul esett testvérek megszólítása ma is éppúgy nélkülözhetetlen tennivalónk, mint a hitvallásos keresztény élet munkálása egyházunk tagjai között.

A lap legújabb számában is tükröződnek ezek a célkitűzések.

Az igehirdetés, melyet szerkesztőbizottságunk egykori tagja, az öt éve elhunyt idősebb Magassy Sándor mondott el gyülekezetében, a kereszt titkára mutat, és vallja, hogy „az igazán fontos dolgok itt derülnek ki”. Kiderül az Isten legfőbb titka, kiderül, hogy kik vagyunk, és mi dolgunk e földön, és kiderül az egyház jövőjének titka is.

Közöljük a 2008. február 1–2-án Révfülöpön a lutheri teológia jegyében tartott Luther-konferencia kezdőáhítatát, melyet Weltler Sándor malomsoki lelkész tartott, valamint két előadást, melyek lapunkban teljes terjedelemben olvashatóak. Az egyik dr. Fabiny Tibor egyetemi tanár tolmácsolásában Luther krisztocentrikus bibliaértelmezése címmel hangzott el, a másikat pedig Véghelyi Antal teológiai referens tartotta Az egyetemes papság és a lelkészi szolgálat címmel. (A konferencia harmadik előadása, melyet ifj. Hafenscher Károly lelkész mondott el a reformált mise témájában, valamint a záró istentiszteleten Ittzés János püspök által elmondott igehirdetés következő számunkban lesz olvasható.)

Tanulmányok rovatunk cikkét ebben a számban dr. Böröcz Enikő lelkész, levéltáros írta. E tanulmány első része annak a sorozatnak, amelyben a szerző három külföldi városban – Chicagóban, Genfben és Berlinben – végzett Ordass-kutatásairól számol be.

A múlt megismerésére való törekvésünk jeleként adjuk közre dr. Schulek Tibor lelkész 1956-ban az Állami Egyházügyi Hivatal vezetőjének írt előterjesztését, melyet az állam és az evangélikus egyház egészséges viszonyának kialakítása érdekében készített. Ez az írás a Dokumentumok rovatban található.

Idősebb Zászkaliczky Pál nyugalmazott lelkész, folyóiratunk felelős kiadója a száz éve született Jakus Imre lelkésznek, az árvák gyámolítójának állít emléket. A megemlékező sorokhoz kapcsolódóan néhány vers is olvasható e helyütt Jakus Imre tollából.

Jelen számunkat könyvismertetés zárja. Terray László Norvégiában élő nyugalmazott lelkész mutatja be a Magyarországon megjelent A norvég egyházi harc – Küzdelem az ideológiával 1940–1945 című könyvet, melynek szerzői: Korányi András, Orosz Gábor Viktor és Reuss András.

Szeretettel ajánlom az Evangélikus Élet minden olvasójának figyelmébe folyóiratunk új számát. (Érdeklődni lehet utána a lelkészi hivatalokban; Budapesten megvásárolható a Huszár Gál papír- és könyvesboltban, illetve előfizethető id. Zászkaliczky Pál címén: 2151 Fót, Ibolyás u. 3/A.)

Isó Dorottya lelkész, a Keresztyén Igazság jelen számáért felelős szerkesztő


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nehémiás könyve – az újrakezdés
Jegyzetlapok
Deák László blogjából
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ima Magyarországért
Apróval az aprókért
Teológusok passiókörútja
Evangélizáció Csákváron
Szenvedéstörténet bárkásokkal
Megtartotta első ülését a Fejér-Komáromi Egyházmegye felügyelőinek tanácskozó testülete
Keresztutak
A Magyarországi Evangélikus Egyház külkapcsolatairól
Krisztus világossága – Nagyszeben után
Milliók ünnepelték a húsvétot
Jövőre újra Kirchentag
Hatvanévesek a nyolcak
A hit boldogabbá tesz
Szexmaraton – lelkészi ajánlásra
Mise ebegészségért
Legközelebb 2160-ban lesz ilyen korai húsvét
Bibliaterjesztés
Jótékonysági hangverseny a százötven éves gyantai református templomért
Evangélikusok
Vén papok, vén papok…
Akinek Luther – kihívás
„Erőt ad az Úr, és erősíti a hitemet, ha tudok valakinek segíteni”
„Az alapvető dolgok nem kérdőjelezhetők meg”
e-világ
openSUSE 10.3 – a szoftver szabadsága
Megjelent a Keresztyén Igazság új száma
On-line gyónnak a hívek Amerikában
Keresztény szemmel
A kiküldött tanítványok szolgálata
Ne nyúlj mellé!
„Ha nem akar idő előtt meghalni”
Jókedvű adakozás
Adomány otthontalanoknak
A hét témája
A lámpaoltogató
Még közelebb került hozzánk Reményik Sándor
Reményik Sándor halotti maszkja
A kritikus-költő hagyatéka
A közelmúlt krónikája
A Barcaság fővárosában
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Hittel és alkotással kitöltött űr
Patai Rafael világai
Erdő Péter hangoskönyve
Nem csak szépek voltak
A pénz beszél…
Rókafarok
A vasárnap igéje
Maradandó győzelem a sötétség felett – ahogyan a víz, a vér és a Lélek tanúskodik róla
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Jézus Krisztus, Üdvözítőnk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 13 Megjelent a Keresztyén Igazság új száma

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster