EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 14 - Mátyás király egyházpolitikája

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Mátyás király egyházpolitikája

Az egyik legtehetségesebb magyar király volt Mátyás; trónra léptekor III. Kallixtusz pápa úgy üdvözölte, mint Isten küldöttét, ki hivatva van nemzetét a belső viszályoktól megszabadítani s az ország erejét a törökök kiűzésére szentelni.

Az antik kultúra és a pogány életörömök felé forduló reneszánsz uralkodókat Európa-szerte a legjobb esetben is csak humanistákként lehet jellemezni, mintsem példamutató életet élő keresztény királyokként. Nincs ez másként az egyik legnagyobb magyar uralkodóval, Mátyással sem. A kortársak szemében ennek ellenére egyértelmű volt, hogy a magyar király szilárd tartópillére az egyháznak.

A király temetéséről szóló beszámoló is ezt erősíti. A történetíró Bonfini lejegyezte: „Ranzano Péter lucerai püspöknek, a tudós férfiúnak, a nápolyi követnek adatott az a megbízatás, hogy a szertartás alatt a királyt magasztalja. Dicső tetteiről eléggé ékes és hosszú beszédet mondott. Az országtanács és az összes főpap helyeslése közben részletesen kifejtette, hogy Mátyás királyt mint a keresztény világ védelmezőjét, a legyőzhetetlen fejedelmet, s aki a római egyházért mindig hatalmas érdemeket szerzett, joggal a szentek közé kellene iktatni.”

A kortársak tudták: nem túlzott a nápolyi követ, midőn Mátyás vallásosságát dicsérte, aki noha szilárdan hitt Istenben, mégis akár még a katolikus egyházzal is szembefordult, ha politikai céljai úgy kívánták. Erre számos példát lehetne hozni. Éles vitába került a főpapokkal az egyháziak örökös főispánságával kapcsolatban. Ráadásul a magyar egyház fejeként tisztelt esztergomi bíborost, Vitéz Jánost két ízben le is tartóztatta. Ilyenre egyébként legközelebb ötszáz évvel később vetemedett uralkodó. (Csupán érdekességként: őt is Mátyásnak hívták. Családneve Rákosi volt – Hunyadi Mátyást pedig azok kiáltották ki királyukká, akik a rákosi mezőn gyűltek össze.)

De térjünk vissza a 15. századba, hiszen Mátyás király, ha kellett, még a Szentszékkel is vitába szállt. A vita pedig nem nélkülözte a komoly fenyegetéseket sem. Az egyházi javadalmak betöltésével kapcsolatban is szembeszállt a pápa akaratával, és boszniai hadjárata miatt is vitába keveredett vele. Mátyás reálpolitikus volt, és ha az érdekei megkívánták, kemény hangú fenyegető levelet is írt a pápának. Egy ízben például megüzente, hogy kész „a kettős keresztet hármas keresztté alakítani”, vagyis a latin kereszténységből a keleti egyházba átmenni, ha a pápa nem enged. És a pápa engedett…

Mindez azonban csak a mérleg egyik serpenyője. A másikba a személyes hitéről szóló tudósításokat kell berakni. Erre példa az az 1480-ban írt levél, melyben IV. Sixtus pápának kifejti: „Gondjaim, bajaim közül kiváltképp a szívemen viselem, hogy uralkodásom alatt országom minden templomát a hívek áhítata tölthesse be.”

Mátyást ifjúkorában Szánoki Gergely, Kapisztrán János és Vitéz János nevelte. Jól ismerte azt a történetet, amelyet II. Pius pápa írt le apjáról, aki a nándorfehérvári diadal előtt így biztatta katonáit: „Vagy megszabadítjuk Európát a törökök erőszakos uralmától, vagy elesvén Krisztusért, elnyerjük a mártírok koronáját!… Védjétek meg Krisztust!” Ezt a szemléletet hozta a szülői házból.

Uralkodása alatt végig nagy tisztelettel tekintett a szentekre. Ezt még az ellenségei is tudták róla. A török szultántól például ajándékba kapta Alamizsnás Szent János mumifikálódott holttestét, a porta így akarván elnyerni jóindulatát. A tetemet Mátyás a budai Vár kápolnájában helyeztette el, amelyet egy ajtó választott el a vallásos írások százait tartalmazó világhírű könyvtárától. Szorgalmazta boldog Margit és Kapisztrán János szentté avatását, a pálos rend tagjai iránt érzett szeretete pedig legendás volt. Mint ahogyan legendás volt a műveltsége, beleértve a teológiát is. Bonfini feljegyezte, hogy több esetben is komoly teológiai vitát folytatott az udvarában megfordulókkal.

Ha tehát Mátyás király vallásosságát nézzük, akkor ezt az ellentétpárt egységben kell szemlélni. Az összképből pedig semmit sem von le az a tény, hogy Estei Hippolitot, Beatrix királyné rokonát hatéves korában esztergomi érsekké nevezte ki.

Jezsó Ákos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Eszter könyve – az öröm
Az egyháztag fogadalma
Győzelem
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Emlékezetes találkozás
Első fokon döntött az egyházi bíróság
Folytatódik a majosi templom felújítása
Konfirmációi emlékünnepély Zalaistvándon
Keresztutak
A Magyar Pax Romana ötvenedik kongresszusa Tihanyban
Katolikus kerekasztal a hivatásokról
Evangélikusok
Statisztikák
Új fordításban alapvető hitvallási iratunk
Puskás János
Fuchs Albert fizikus emlékezete
e-világ
A teremtett világról az istentiszteleten
Az élet régi-új módja
Keresztény szemmel
Hatvan év, avagy konfirmációk ideje
Becsületesség a pénzügyekben
Nagypénteki keresztsors
A hét témája
Mátyás reneszánsza
Csillag és holló
Majolika ezüst helyett
4 × a reneszánszról kiállítássorozat
Evangélikus műtárgyak is a tárlaton
Vendégségcsalogató udvari vigasságok
A reneszánsz és a humanizmus hazánkban
Mátyás király egyházpolitikája
Hunyadi-emlékhelyek a budai Várban
evél&levél
Ragyogva tűz a napsugár
Emlékezés Jézus utolsó vacsorájára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A fénykép is műtárgy!
Szent Ágoston eddig ismeretlen prédikációi
„Jamaika a jamaikaiaké”
A passióktól a Lakoma haláláig
Latinul a líceumban…
Máté Réka felvételei
Veszíts el egy könyvet!
Hogyan veszítsünk el egy könyvet?
Bemutatkozik a Fóti Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
A jó pásztor
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Akarom!? Most!?
ÉnekKincsTár
Az Úr az én hű pásztorom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 14 Mátyás király egyházpolitikája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster