EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 14 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. Mt 6,12 (Dán 9,4–5; Jn 10,11–16/27–30/; 1Pt 2,21b–25; Zsolt 136) Már gyermekkorban könnyedén megtanuljuk a Miatyánkot, de ez a kérés igazi „lecke” a tanítványnak, amelyet egy életen át tanulnia, gyakorolnia kell. Hitbeli érettséggel egyre mélyebben és jobban értjük, mennyi bűnnel állunk Isten színe előtt. Az úrvacsora szentség: Isten a Krisztusért a megtérő bűnösnek bocsánatot ad. Kérjük őt hittel, ne félelemmel, hanem erős bizalommal. Bizonyára azt is átéltük már, hogy mennyire felemelő érzés, amikor megbocsátunk, és újat kezdhetünk. Megkönnyebbülés, egy teher letétele. A haragosnak, az „ellenségnek” kezet nyújtani képletesen vagy valóságosan: a függőleges és a vízszintes síkon is ez az élet rendezésének lehetősége, amelyet Istentől – kegyelméből – kapunk. Mert mindennél előbb ő bocsátott meg nekem, neked – kimondhatatlanul sokat.

Hétfő

Noé kegyelmet talált az Úr előtt. 1Móz 6,8 (Zsid 11,7a; 4Móz 27,/12–14/15–23; 1Pt 4,1–11) Hol tudományos lapok, hol bulvárlapok témája a szenzáció, hogy megtalálták Noé bárkáját. „Tehát igaz a történet” – állítják. Valami nagy, a történelmi messzeségbe vesző özönvízből egy pár lélek csodásan megmenekült. De mit mond ez a mondat? Kegyelmet talált egy igaz ember, aki az Istennel járt, és feddhetetlen volt (6,9). Nem kellett elpusztulnia az emberi gonoszság jogos megbüntetésekor. Noé kora óta is fenyegetően és pusztítóan van jelen az emberi gonoszság, belopózik mindenhová. Isten ellen lázít, törvényét nem tiszteli, és evangéliumát nem fogadja be alázattal. Kegyelemre van szükségünk, s hogy még megtartott minket Isten, az nem igaz voltunknak, hanem tűrő szeretetének és megtérésünkre váró türelmének a jele.

Kedd

Úgy ajánljuk magunkat mindenben, mint Isten szolgái: sok tűrésben, nyomorúságban, szükségben, szorongattatásban. 2Kor 6,4 (Mik 7,7; 1Kor 4,9–16; 1Pt 4,12–19) Pálnak valamennyiben volt része. Ajánlja magát – de hogyan? Miért hiteles? Azért, mert a damaszkuszi úton történt fordulat után nem tudott másról, csak Krisztusról, róla is mint a Megfeszítettről. Mindig őt prédikálta, belőle élt, és érte vállalt minden nehézséget. Nem tehetett mást? Nem is akart mást tenni! Akkor se, ha fenyegették, ha kigúnyolták, ha börtönbe csukták. Nem akart hirdetni se szóval, se tettel mást, mint a feltámadt Krisztust.

Szerda

Ahogyan a föld növényeket hajt, és a kert veteményeket sarjaszt, úgy sarjaszt majd igazságot az én Uram, az Úr is, és öröméneket minden nép füle hallatára. Ézs 61,11 (2Kor 9,10; Jn 17,20–26; 1Pt 5,1–7) A tavasz: a növekedés. A feltámadásünnep utáni időszak lelki növekedésünk, elmélyülésünk ideje lehet. A növekedést nem lehet erővel kierőszakolni, s tetten érni is nehéz a pillanatot, amikor végbemegy. Valami titok mindig rejtőzik benne. Ezt a természetközelben élők tudják a legjobban; ezért imádkoznak, ezt kérik, és ezért adnak hálát évszázadok, -ezredek óta a jó termésért. Az ember lelki, hitbeli növekedése és az isteni igazság e földön való megnyilvánulása, az igazak öröme, a megtérés is csoda, ajándék. Amint Ézsaiás prófétált: eljön a kegyelem ideje.

Csütörtök

Mivel a világ a saját bölcsessége útján nem ismerte meg Istent a maga bölcsességében, tetszett Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által üdvözítse a hívőket. 1Kor 1,21 (Zsolt 19,8b; Ef 4,/8–10/11–16; 1Pt 5,8–14) Bölcsesség és bolondság feszül egymásnak a világ kezdete óta. Sok mindent el lehet sajátítani tanulással, szorgalommal. Egyvalamit nem. Nem ismertük meg Istent, lázadtunk, elfordultunk tőle. Ő a golgotai kereszten és az üres sírban ésszel felérhetetlenül megmutatkozott. Isten előtt állónak tudjuk-e magunkat? Alázattal észleljük-e, hogy élünk, s hogy miért vagyunk a világon? Akik meghaltak a hitükért, vagy köznevetség tárgyai lettek, akik mindent az igével mérnek, azok az „igehirdetés bolondságában” felismerték az élet igazi célját és értelmét.

Péntek

Amikor Jézus meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélkül való juhok, és kezdte őket sok mindenre tanítani. Mk 6,34 (Zsolt 28,9; Mt 26,30–35; 1Kor 1,1–9) A pásztor és a juhok találkozását elbeszélő történetek közül ez az egyik legemocionálisabban megfogalmazott leírás. De a folytatásban az érzelmek mellé a tanítás mozzanata is odakerül: Jézus nem „csak” „megsimogatni” jött a szánalomra méltót, hanem igét hirdetni. Tanítani. Vezetni. Hordozni. Bűnt bocsátani. Követésre hívni, fáról lehívni, új névvel megajándékozni és útnak indítani. Nagy sokaság vár rá, és egymást is kell bátorítanunk.

Szombat

Jézus ezt kérdezte a tanítványoktól: „Amikor elküldtelek titeket erszény, tarisznya és saru nélkül, volt-e hiányotok valamiben?” „Semmiben” – válaszolták. Lk 22,35 (Zsolt 127,2; Jn 14,1–6; 1Kor 1,10–17) Mesterségesen gerjesztett igények és szükségletek. Mennyire másról kell, kellene szólnia az életnek! Semmiben nem volt hiányunk, ha jó irányba néztünk, és jól mértünk. A legnagyobb és pénzzel meg nem vehető, a ki nem érdemelhető a miénk. Kérjük is, és adjunk hálát, hogy megadja nekünk az Isten.

Kőháti Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Eszter könyve – az öröm
Az egyháztag fogadalma
Győzelem
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Emlékezetes találkozás
Első fokon döntött az egyházi bíróság
Folytatódik a majosi templom felújítása
Konfirmációi emlékünnepély Zalaistvándon
Keresztutak
A Magyar Pax Romana ötvenedik kongresszusa Tihanyban
Katolikus kerekasztal a hivatásokról
Evangélikusok
Statisztikák
Új fordításban alapvető hitvallási iratunk
Puskás János
Fuchs Albert fizikus emlékezete
e-világ
A teremtett világról az istentiszteleten
Az élet régi-új módja
Keresztény szemmel
Hatvan év, avagy konfirmációk ideje
Becsületesség a pénzügyekben
Nagypénteki keresztsors
A hét témája
Mátyás reneszánsza
Csillag és holló
Majolika ezüst helyett
4 × a reneszánszról kiállítássorozat
Evangélikus műtárgyak is a tárlaton
Vendégségcsalogató udvari vigasságok
A reneszánsz és a humanizmus hazánkban
Mátyás király egyházpolitikája
Hunyadi-emlékhelyek a budai Várban
evél&levél
Ragyogva tűz a napsugár
Emlékezés Jézus utolsó vacsorájára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A fénykép is műtárgy!
Szent Ágoston eddig ismeretlen prédikációi
„Jamaika a jamaikaiaké”
A passióktól a Lakoma haláláig
Latinul a líceumban…
Máté Réka felvételei
Veszíts el egy könyvet!
Hogyan veszítsünk el egy könyvet?
Bemutatkozik a Fóti Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
A jó pásztor
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Akarom!? Most!?
ÉnekKincsTár
Az Úr az én hű pásztorom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 14 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster