EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 34 - „Hol vagy, István király?”

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

„Hol vagy, István király?”

A kérdés, a magyar kereszténység lelkébõl ilyentájt fölfakadó ének, többféle hangsúlyt enged: lehet panaszos, mármár szemrehányó, de lehet várakozó-reménykedõ is.

Sóhajtva búcsúzhatunk a nyártól; köztudott, hogy augusztus 20. után lehûl a levegõ, bõrösödik a tavak tükre, és rozsdásra pöndörödnek a fákon a levelek… Hol vagy, dicsõ múlt, eltökélt és ihletett férfiú, Istentõl jelölt, felelõs király? Hol vagy, te egykori, épp csak születõ nemzet, tele sürgetõ feladattal? „Hol vagy, István király?” Lásd, mivé lettünk, lásd, miben tévelygünk, kényszerûen szétszóródott magyarok! A jogos panaszszó felhallik az égbe – de ez nem elég.

Már nem elég a kétségbeesés.

A szemrehányás sem segít. „Hol vagy, István király?” – Miért nem csinálsz valamit? Megrángatjuk képzeletünkben a palástja szegélyét; követelünk Istentõl, nógatjuk, küldje már a kegyelmet, áthárítjuk a szellemi ügyintézést, helyettünk hozza rendbe, zökkentse vissza a helyes kerékvágásba a világot a Teremtõ… Aztán majd mi a jó irányban kényelmesen haladunk tovább!

„Hol vagy, István király?” – költõi kérdés ez, s nekünk, magunknak kell rá felelnünk. Izzó érzésekkel, megfontolt gondolatokkal és egyre szilárduló akarattal: Szent István, mit mondasz nekünk ezekben a különleges napokban, amikor nemcsak elillan a nyár, hanem a gyümölcs is beérik…? Amikor a learatott gabona megjelenik az új kenyérben, s ezáltal értelmet nyer, hogy besárgult és levágattatott…

A múlt a jelenben szentelõdik meg. Az idõ következetes, de nem könyörtelen, ahogy a slágerek banalitása hirdeti. Szent István a vállalást megtette. Nem kevés áldozattal, nem kevés öngyötrés közepette. Sosem könnyû a régiben az elavultat legyõzni, ugyanakkor továbbmenteni belõle, ami örök, és bölcsõje az újnak. A világ hosszú, fájdalmas elõkészület után végre befogadta Krisztust. Krisztus a Földön ütötte fel sátrát; az emberiség megmaradása függött ezen a szakrális tényen, másrészt azon, az emberiség felismeri-e a nagy fordulatot, képes lesz-e sorsát Krisztus útjára vezetni.

Bizonyos, ma nem volna Magyarország, ha István gõgösen, „nyakas õsmagyarként” elutasítja a kereszténységet, mint ahogy Európa sem kapta volna meg azt a kitüntetõ feladatot, hogy a lelkes glóbusz közepe lehessen, ha a lecsengõ hitformákba beleragad.

Napjainkban éljük Európa újabb megkísértését: a keresztény értékek relativizálását, a luciferi szabadosságot a szabadság álarcában. István nem taktikából tette az országot keresztény állammá, hanem meggyõzõdésbõl, szellemi parancsra: földi küldetés csak úgy teljesedhet be, ha van spirituális alapja. Ez az õ korunknak szóló üzenete.

„Hol vagy, István király?” – Tudatos építkezésünkben találhatunk rá, legyûrve kétkedést, elzárkózva a cinizmustól, István király intelmeit a jelen körülményeire is alkalmazva: a hit cselekedetek híján meghal; a szent renden munkálkodó férfiakat hamis vádaskodással ne mocskolják; senkit se hajts szolgaságba; semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gõg és a gyûlölség; ostoba, pöffeszkedõ, középszerû emberekbõl ne állítsd össze tanácsodat; a „jövevényeket” jóakaratúan gyámolítsd; ne feledd apáid rendeléseit; imádkozz, gyakorold a szeretetet, légy erõs, ismerd a mértéket, légy becsületes, legyen benned szemérem.

Nem az Isten hûtlen – hûtlenek csak mi, esendõ teremtmények lehetünk. Minden nemzetnek adott a Gondviselés az általános emberfeladaton belül sajátos, egyéni részfeladatot: mielõtt ezt nem teljesítjük, nem olvadhatunk bele a nagy Egészbe. Feladatunk, hogy mi adjunk példát, mintát; a még szerencsésebbeknek is közvetítsük a spirituális tudást, arról, mi dolgunk a matériában és a matériával, megérteni és megértetni azt, hogy miért is kaptuk valójában az életet, éppen itt és éppen most… Hogy legyen kenyér, ne csak morzsa, hogy hasson át az Ige, s ne a hazug szavak csûrése-csavarása. Az új kenyérre rajzolt kereszt emlékeztet erre. Az élet Ura tudta, hogy e földön enni is kell… Ezért szaporította a kenyeret és a halat a sokaságnak.

A harmadik évezredben járunk. Súlyosodik az emberre esõ felelõsség. A korona nem billenékeny divatdiadém, nem múzeumi tárgy, hanem „aranyaura”, az Istentõl megáldott uralom jelentését hordozza. Fényében – s nem árnyékában! – reménykedik, dolgozik és imádkozik a magyar nemzet.

„Hol vagy, István király?”

Vágyakozó szívünkben, megfontolt tudásunkban s a jóra edzett szabad akaratunkban.

Mindenütt, ahol „négy-öt magyar összehajol”.

Jókai Anna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az Elsõ korinthusi levél – a szeretet
A Második korinthusi levél – az öntudat
A paraszt és a csacsi
Isten családja
HETI ÚTRAVALÓ
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Van egy hely…
Legyen áldás az úton…
Keresztutak
Hálaadó ünnepség a pusztatemplomban
A Lutheránus Világszövetség elnöke AIDS-es asszonyok lábát mosta meg
„Az emberiség zûrzavara és az Isten üdvterve”
Evangélikusok
Az egyház mint kivilágított léghajó
e-világ
Tiszta fejjel a diszkóbalesetek ellen
Pályázati információk az interneten
Keresztény szemmel
Új utakon az állam és az egyház viszonya
„Hol vagy, István király?”
Az eldobott kõ példázata
Csónakvásárlás
evél&levél
Reflexió a nyolcoldalas kõszegi Szélrózsa-összeállításra
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Újra gospelfesztivál Solymáron
Harminc éve hunyt el VI. Pál pápa
Krisztus követése
A Csömöri Evangélikus Egyházközség rövid története
Rudolf trónörökös szobra a Városligetben
Amerikai palacsinta
A vasárnap igéje
Az üdvösség dallama
Az álmok mezején
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Testvéreim javáért fáradnom, küzdenem
Támadj fel új életre már
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 34 „Hol vagy, István király?”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster