EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 47 - Harsány szó kiált az éjbe

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Harsány szó kiált az éjbe

Az egyházi esztendõ utolsó vasárnapja örök élet vasárnapja. Az ünnep graduálénekének – Harsány szó kiált az éjbe (EÉ 493) – szövege még biztosan nagyon sokakban a Keresztyén énekeskönyv alapján él: „Vigyázzatok, azt kiáltják / Az õrállók s zengjen imádság. / Sion, közelg a nagy király!” (588) Énekünk régi szöveghasználata rögtön a mondat elején, az elsõ szóban rávilágít a vasárnap mondanivalójára: Vigyázzatok! Vigyázzatok, Krisztus egyháza, készüljetek fogadására, legyetek készen!

Az utolsó idõ végén ítéletre jön az Úr. A vasárnap igéi ezt a tartalmat fejtik ki. Kettõs érzés alakul ki a hívõben. Nem titkolt reszketés tölti el a szíveket, hiszen aki menyegzõ örömébe viszi reá várakozó menyasszonyát, egyben ítéletre jön. De a reszketés mellett túláradó öröm kap helyet: „Nem fénylett még a szem, / Nem lángolt a szív sem / Ily örömtõl! / Ujjongjunk hát, / Mondjunk hálát, / Vég nélkül víg halleluját!” (EÉ 493,3)

A menyasszony maga az egyház, akitõl Ura, Krisztus azt várja, hogy a várakozás idejében készültségben, Szentlélekben éljen. Errõl a tanításról szól az ünnep evangéliuma (Mt 25,1–13) teljes egységben az epistolával (2Pt 3,3–13). „Éjfélkor aztán kiáltás hangzott: Íme, a võlegény! Jöjjetek a fogadására!” – olvashatjuk (Mt 25,6), s errõl énekelünk az elsõ versszakban: „Harsány szó kiált az éjbe: / »Föl! Ébredj, Jeruzsálem népe! / Kit vártok, itt van már közel!« / Kürt ád jelt: »Jöjjetek, hívek! / Hol, merre vagytok, okos szüzek? / Épp éjfél van, sietni kell. / Jön már a võlegény. / Lobogjon fáklyafény! / Halleluja! / Mily menyegzõ, / Üdvöt szerzõ, / Vár reátok, mihelyt megjõ!«”

Az ének szerzõje Philipp Nicolai (1556–1608); idén október végén volt halálának négyszázadik évfordulója. Nicolai evangélikus lelkészként 1596-ban került Unnába, egy kis vesztfáliai városba. Örült új megbízatásának, de mint hamar kiderült, igen nehéz idõszak elõtt állt. Beiktatása után pár hónappal tört ki a város történetének talán legnagyobb pestisjárványa. Tíz hónap alatt ezernégyszáz ember halt meg. Nicolai fõ szolgálati területe a temetõ volt. A legborzalmasabb hetekben elõfordult, hogy egy nap alatt harminc embert kellett temetnie. Ezenközben természetesen saját maga is életveszélyben volt. Ez a feladat s az átélt hetek, hónapok borzalmai fordították minden gondolatát a halál és az örök élet témaköréhez.

A pestises idõszakban – Nicolai saját sorai szerint – legtöbbször semmilyen külsõ segítsége nem volt a betegség ellen, egyedül az állhatatos és folyamatos imádkozás. S ahogy írja, ekkor vált számára mindent átható jelentõségûvé a következõ igehely: „…mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.” (Róm 14,8)

Nicolai kis könyvet is megjelentetett, melynek magyar címe így hangozhat: Örök élet örömének tükrében. E kötet függelékében jelent meg két híres éneke, mai graduálénekünk és a Szép, fényes Hajnalcsillagom (EÉ 361).

Dallamszerzõként is Nicolai nevével találkozunk, s ha közelebbrõl vizsgáljuk a két dallamot és verset, felépítésbeli, szerkezeti azonosságot találunk. Mindkét alkotás eleje három részre tagolódik, majd ez megismétlõdik. Ezután rövid dallamsorok következnek, végül nagy ívû lezárás.

E két ének szövegével és dallamával együtt lutheránus énekkincsünk legjavához tartozik; sõt volt olyan kor, mely ezeket az énekeket a korálok királyának és királynõjének tartotta!

A Harsány szó kiált az éjbe és a Szép, fényes Hajnalcsillagom dallamnak számtalan feldolgozása született mind a kórus-, mind az orgonairodalomban. Itt csak két mûvet emelek ki, Johann Sebastian Bach Wachet auf, ruft uns die Stimme címû kantátáját (BWV 140) és Max Reger Wie schön leuchtet der Morgenstern címû hatalmas korálfantáziáját.

Ige, igére épülõ vers, gyönyörû dallam, megküzdött élethelyzet csodálatos egységét élhetjük meg örök élet vasárnapján. „Lant, kürt, hárfa zeng a mennyben, / Az égi karban, angyalnyelven / Zeng már feléd a glória. / Minden gyöngykapu kitárva, / A trónnál angyalok közt állva, / Áld énekünk, Isten Fia!” (EÉ 493,3)

W. Kinczler Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Két gyerek: 192 ezer forint
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Péter elsõ levele – a család
Értsed is, amit olvasol!
„Megáll az idõ… Örök az életünk!”
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Templomszentelés fél évtized múltán
Hol van a másik torony?
„Nem szégyellem az evangéliumot!”
Hetvenkedõ angyalföldiek
Õszi közgyûlés a Nyugati Egyházkerületben
Kerületi stratégiaalakítás
Díjazták az osztályvezetõt
Tízéves a mûvészeti szakközépiskola
Indonéziáról Monoron
Földvár kövei
Keresztutak
Diaszpórakonferencia
Bibliakiállítás a rácsok mögött
Evangélikusok
Lesz-e kutyából szalonna?
Evangélikus polihisztorra emlékeztek
Bókkon Lajos
Tekus Ottó
e-világ
Szocexpó – evangélikus részvétellel
A szeretetvendégség ökológiai vonatkozásai
„Kemény lesz a játék”
Keresztény szemmel
Jézus-párt
A hét témája
Az Evangélikus Szolidaritási Alap indulása elé
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Északi fények az evangélikus múzeumban
Hetven éve egyazon orgonánál
A zarándokút véget ért
A Nyugat Magyarországon
Ottlik Géza másik Magyarországa
Kaffka Margit: Színek és évek
Hajnal Anna: Kicsi lábak nyomán
Áprily Lajos: Tavasz a házsongárdi temetõben
Nagyapám és Kosztolányi
Ottlik Géza: Próza
Tóth Árpád: Lélektõl lélekig
Ady Endre: Az Isten-keresõ lárma
Csáth Géza: A kis Emma
A vasárnap igéje
Kifejezhetetlen öröm
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Harsány szó kiált az éjbe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 47 Harsány szó kiált az éjbe

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster